ΕλλαδαΠρωτοσέλιδα

Υποχρεωτική ασφάλιση για φυσικές καταστροφές σε οχήματα και ακίνητα από το 2025 – Τι αλλάζει για ιδιοκτήτες και επιχειρήσεις

9 Oct 2024

 

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την υποχρεωτική ασφάλιση οχημάτων και ακινήτων για φυσικές καταστροφές, η οποία θα τεθεί σε ισχύ από το 2025.

Αυτή η απόφαση ήρθε ως απάντηση στις μεγάλες ζημιές που έχουν προκληθεί τα τελευταία χρόνια από έντονα φυσικά φαινόμενα, όπως πλημμύρες και πυρκαγιές.

Τι προβλέπει το μέτρο

  1. Ακίνητα: Για τα ακίνητα αξίας έως 500.000 ευρώ που ασφαλίζονται έναντι φυσικών καταστροφών, η έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ θα αυξηθεί από το 10% στο 20%. Αντίθετα, για τα ακίνητα μεγαλύτερης αξίας, η έκπτωση παραμένει στο 10%. Όσοι ιδιοκτήτες δεν ασφαλίσουν τα ακίνητά τους, δεν θα αποζημιώνονται από το κράτος σε περίπτωση φυσικής καταστροφής. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων υψηλής αξίας θα πρέπει να ασφαλίσουν τις ιδιοκτησίες τους μέχρι την 1η Ιουνίου 2025.
  2. Οχήματα: Από την 1η Ιανουαρίου 2025, θα είναι υποχρεωτική η ασφάλιση όλων των οχημάτων, τόσο ιδιωτικής όσο και επαγγελματικής χρήσης, έναντι φυσικών καταστροφών. Αυτό θα ισχύει είτε για τη σύναψη νέων συμβολαίων είτε για την ανανέωση των υφιστάμενων​.
  3. Επιχειρήσεις: Υποχρεωτική ασφάλιση θα ισχύει και για επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών άνω των 500.000 ευρώ.

Προθεσμίες και ποινές

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων υψηλής αξίας έχουν περιθώριο έως την 1η Ιουνίου 2025 για να ασφαλίσουν τα ακίνητά τους. Όσοι δεν προχωρήσουν στην απαραίτητη ασφάλιση, δεν θα δικαιούνται κρατική αποζημίωση σε περίπτωση ζημιών από φυσικές καταστροφές​.

Επίδραση στην αγορά

Το μέτρο αυτό εκτιμάται ότι θα επιφέρει αυξημένα κόστη στους ιδιοκτήτες ακινήτων και οχημάτων, καθώς οι ασφαλιστικές εταιρείες θα προσαρμόσουν τα τιμολόγιά τους, λαμβάνοντας υπόψη τις νέες υποχρεώσεις. Παράλληλα, δημιουργείται αβεβαιότητα για την αποδοτικότητα της εφαρμογής του μέτρου, ειδικά στις περιοχές που πλήττονται συχνά από φυσικές καταστροφές.

Με αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση στοχεύει στη μείωση της οικονομικής επιβάρυνσης του κράτους από τις αποζημιώσεις και στη δημιουργία ενός πιο ανθεκτικού ασφαλιστικού συστήματος που να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις των φυσικών καταστροφών​.

Trikalanews
Author: Trikalanews

Το 8ο Συμπόσιο Λογοτεχνίας ολοκληρώθηκε με τιμώμενη τη συγγραφέα Ζυράννα Ζατέλη

Το 8ο Συμπόσιο Λογοτεχνίας ολοκληρώθηκε με τιμώμενη τη συγγραφέα Ζυράννα Ζατέλη

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 8ο Συμπόσιο Λογοτεχνίας με τιμώμενη συγγραφέα την Ζυράννα Ζατέλη͏‌ …
Χρυσό μετάλλιο για τον Σωτήρη Ντόντο στη Βαλκανιάδα Πάλης

Χρυσό μετάλλιο για τον Σωτήρη Ντόντο στη Βαλκανιάδα Πάλης

Ο Διευθυντής και ο Σύλλογος Καθηγητών του 2ου ΓΕΛ συγχαίρουν τον μαθητή της Β τάξης του σχολείου και αθλητή του …
Εκπαιδευτική επίσκεψη μαθητών του 3ου Εσπερινού ΕΠΑΛ Λάρισας στο Κ.Δ.Β.Μ. ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ

Εκπαιδευτική επίσκεψη μαθητών του 3ου Εσπερινού ΕΠΑΛ Λάρισας στο Κ.Δ.Β.Μ. ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ

Μια ιδιαίτερη εκπαιδευτική επίσκεψη πραγματοποίησαν οι Μαθητές των ειδικοτήτων Υπάλληλος Διοίκησης και Οικονομικών Υπηρεσιών …
4 Οκτωβρίου, η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων στο Μουσικό Σχολείο Καρδίτσας

4 Οκτωβρίου, η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων στο Μουσικό Σχολείο Καρδίτσας

Το μεγαλείο ενός Έθνους και η ηθική πρόοδος του κρίνεται από τον τρόπο που μεταχειρίζεται τα ζώα …