Γράφει ο πρόεδρος των Ιεροψαλτών Τρικάλων, Υποψ. Διδάκτορας, Αθανάσιος Γ. Δημητρίου
Το νέο αυτό τεχνολογικό ανθρωποειδές έχει κάποιες μοναδικές ιδιότητες, πού το εμφανίζουν να υπερτερεί του ανθρώπου:
(α) τεράστια μνήμη και ευρύτατη γνώση
(β) δυνατότητα επεξεργασίας θεμάτων σε όλο το γνωστικό φάσμα·
(γ) εντυπωσιακά ταχύτατη και ευέλικτη σκέψη.
(δ) Δεν γερνάει. Αντίθετα, διαρκώς ανανεώνεται. Μειώνονται οι ατέλειες του, αυξάνονται τα πλεονεκτήματά του.
(ε)Διαλέγεται με ψυχραιμία, χωρίς εμπάθεια, θυμό, ύβρεις, και χαρακτηρισμούς.
Παρ’ όλα αυτά, η γνώση του, ενώ είναι ευρύτατη, δεν είναι βαθιά η σκέψη του, ενώ είναι ταχύτατη, δεν είναι ελεύθερη ενώ διαρκώς ανανεώνεται, αδυνατεί να πρωτοτυπήσει ενώ εντυπωσιάζει, δεν συγκινείται ενώ εξαρτάσαι από αυτό, δεν νοιώθεις ότι αυτό έχει αισθήματα απέναντι σου, αν σε μισεί ή σε συμπαθεί.
Ο κίνδυνος όμως να πιστέψουμε ότι οι άνθρωποι λειτουργούμε ως υπολογιστές με σάρκα, ότι συγγενεύουμε προς τις μηχανές με σκέψη και ευφυΐα, με τις οποίες μάλιστα επικοινωνούμε άριστα, δεν είναι ευκαταφρόνητος. Η επικοινωνία γίνεται χωρίς να υπάρχει κοινωνία, ελεύθερη νόηση και υποτάσσεται στην ογκώδη πληροφορία, το πρόσωπο στην ψηφιακή μηχανή.
Αυτό όμως δημιουργεί και μία σύγχυση. Η εντυπωσιακή εικόνα, που εκπέμπεται από τον υπολογιστή, μπορεί να οδηγήσει στην παραπλανητική αντίληψη ότι οι υπολογιστές έχουν συνείδηση, έχουν λογική η ακόμη και συναισθήματα. Παρά ταύτα, δεν διαθέτουν κατανόηση. Ενώ κανείς μπορεί να συνομιλεί μαζί τους μέσω ChatGPT και να κατανοεί τι λένε. Τα chatbots δεν καταλαβαίνουν το περιεχόμενο των διαλόγων, δεν έχουν συνείδηση του τι «σκέπτονται», έστω και αν μας πληροφορούν σωστά, ούτε κι εμείς ξέρουμε πώς σκέπτονται.
Η αλήθεια είναι ότι η ανθρώπινη συνείδηση είναι μη αλγοριθμική και συνεπώς είναι αδύνατο να μοντελοποιηθεί από μία συμβατική ψηφιακή Turing machine. Ο άνθρωπος συνεπώς είναι ον νοήμων, ενώ η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν έχει θα λέγανε τόσο νοημοσύνη όσο μάλλον ευφυΐα.
Ίσως ο ποιο σωστός όρος που μπορεί να την περιγράψει είναι ο όρος Υπολογιστική Ευφυΐα όπως λέει και ο κ. Σπύρου Γεώργιος στην έρευνά του «Υπολογιστική Ευφυΐα με απλά λόγια».