Με μεγάλο ενδιαφέρον και μεγάλη συμμετοχή επισκεπτών και δημοτών, έγιναν το Σάββατο 6 Γενάρη 2018 τα εγκαίνια της έκθεσης του Δημήτρη Γουγουλιά με θέμα «Οι Γόννοι και ο Δήμος Τεμπών μέσα από τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας» με την αρωγή του Πολιτιστικού Οργανισμού (ΔΟΠΑΠΕΠΤ) του Δήμου Τεμπών. (Στιγμιότυπα και φωτογραφίες στο βίντεο που ακολουθεί).
Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον χαιρετισμό του Δημάρχου Τεμπών, κ. Κώστα Κολλάτου, ο οποίος αφού ευχήθηκε χρόνια πολλά και καλή χρονιά στους παρευρισκόμενους, ανάμεσα στα άλλα τόνισε : «Σας καλωσορίζω σε μια εκδήλωση που εκπέμπει σίγουρα μια νότα αισιοδοξίας στη δύσκολη συγκυρία την οποία βιώνουμε. Το θέμα και τα ιστορικά ντοκουμέντα της έκθεσης αναδεικνύουν την περιοχή μας.
Εκδηλώσεις σαν τη σημερινή αναδεικνύουν τον πολιτιστικό χαρακτήρα της περιοχής, την πλούσια παράδοσή μας. Σαν δημοτική αρχή δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα σε ζητήματα πολιτιστικού ενδιαφέροντος και προβολής του δήμου μας, στηρίζουμε προσπάθειες που προβάλουν τον τόπο μας και χτίζουμε γέφυρες για τις επόμενες γενιές. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον Δημήτρη Γουγουλιά, τον ΔΟΠΑΠΕΠΤ και όλους τους συντελεστές αυτής της δημιουργίας και να ευχηθώ κάθε επιτυχία στην σημερινή έκθεση η οποία αποτυπώνει μια ιστορική διαδρομή πενήντα χρόνων του δήμου μας και του τόπου μας».
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο υφυπουργός Γεωργίας Βασίλης Κόκκαλης τονίζοντας «Είναι ιδιαίτερη τιμή για μένα σήμερα να βρίσκομαι ως εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού στην έκθεση δημοσιεύσεων του Δημήτρη Γουγουλιά. Η λέξη συγχαρητήρια είναι το μικρότερο που μπορείς να πεις για τον Δημήτρη Γουγουλιά και για αυτή την έκθεση. Περισσότερο είναι ιστορική παρακαταθήκη που αφήνει στους Γόννους και στο δήμο Τεμπών.
Θα μπορούσα να τον χαρακτηρίσω ένα συνεργό, με την καλή έννοια, της ιστορίας αυτού του τόπου, διότι αυτή η έκθεση γράφει ιστορία. Θερμά συγχαρητήρια για το επίπονο έργο και εύχομαι χρόνια πολλά και για τη σημερινή μέρα, φώτιση σε όλο τον κόσμο και καλή χρονιά σε όλους».
Ακολούθησε ένας σύντομος χαιρετισμός από τον βουλευτή Μάξιμο Χαρακόπουλο: «Με μεγάλη χαρά ανταποκρίθηκα κι εγώ στην πρόσκληση του Δημήτρη Γουγουλιά και θέλω να τον συγχαρώ για την πρωτοβουλία του αυτή. Δημιουργεί εδώ και πολλά χρόνια ως ενεργός πολίτης που αγωνιά για τα πολιτιστικά και όχι μόνο δρώμενα στην περιοχή, τη γενέτειρα του τους Γόννους και το δήμο Τεμπών.
Θα έλεγα ότι λειτουργεί και ως ιστορική συνείδηση της περιοχής αναδεικνύοντας ζητήματα της περιοχής που δεν πρέπει να λησμονούμε.
Μ’ αυτή την έκθεση ιστορεί σχεδόν μισόν αιώνα και μαρτυρά ότι ο τόπος αυτός παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια έκανε βήματα
προόδου… Θέλω και πάλι να συγχαρώ και τη δημοτική αρχή που ανέλαβε υπό την αιγίδα της αυτή την πρωτοβουλία και την εκδήλωση, τον κύριο Γουγουλιά να συνεχίσει ως ενεργός πολίτης, ως αλογόμυγα θα έλεγα εγώ, να μας υπενθυμίζει κακώς κείμενα που πρέπει να διορθώσουμε και σε όλους να ευχηθώ καλή και δημιουργική χρονιά με υγεία αντοχές και αισιοδοξία».
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο διευθυντής σύνταξης της εφημερίδας «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» Δημήτρης Χατζηευθυμίου λέγοντας «Προφανώς γίνανε βήματα προόδου, για να πιάσω λίγο το νήμα από τον κ. Μ. Χαρακόπουλο, αν όμως δει κανείς την έκθεση του Δημήτρη Γουγουλιά, θα διαπιστώσει ότι πολλά πράγματα γίνονται με αργές ταχύτητες, προβλήματα επανέρχονται ίσως με μικρότερη ένταση και κάποια άλλα λύνονται σε βάθος χρόνου με συνέπεια όταν έρχεται μία λύση να μην έχει το ίδιο αποτέλεσμα με τη στιγμή που είχε διαπιστωθεί το πρόβλημα.
Μ’ αυτή την έννοια μέσα από την έκθεση του Δημήτρη Γουγουλιά άλλοι θα δουν το ποτήρι μισογεμάτο κι άλλοι μισοάδειο. Θέλω να τον ευχαριστήσω γιατί μερικές από αυτές τις ψηφίδες ιστορίας που μας παραθέτει εδώ έχουν την υπογραφή της εφημερίδας στην οποία γράφω εδώ και πολλά χρόνια και μ’ αυτή την έννοια όπως και οι άλλοι συνοδοιπόροι του τύπου είμαστε η υφάντρα της ιστορίας αυτού του τόπου.
Ο Δημήτρης είναι ένας άνθρωπος που παρά το γεγονός ότι ζει απομονωμένος, θα μπορούσε να πει κανείς, σε ένα χωριό της θεσσαλικής υπαίθρου, εν τούτοις σπάει τα δεσμά αυτής της γεωγραφικής απομόνωσης, με τη δραστηριότητά του, παλιότερα την συνδικαλιστική, τελευταία με τα ενδιαφέροντά του για τον πολιτισμό, για τα κοινά, μεταφέρει προς τα έξω πράγματα και αγωνίες και τα θέλω του τόπου αυτού.
Ο Δημήτρης με το έργο αυτό – τον φαντάζομαι πενήντα χρόνια να μαζεύει αποκόμματα, τις αντιδράσεις που θα είχε από τους γονείς του – που δεν είναι εύκολο πράγμα, δείχνει κάτι άλλο, πως αυτός ο τόπος βγάζει ανθρώπους που νοιάζονται για τον πολιτισμό. Ένας άνθρωπος μπορεί από μόνος του να βάλει ένα λιθάρι και που με την συνδρομή των τοπικών αρχών να έχει ένα ορατό και σεβαστό αποτέλεσμα».
Ακολούθησε ο δημοσιογράφος του Δημοτικού Ραδιόφωνου Λάρισας, Γιάννης Σιούλας, λέγοντας : «Όταν δέχτηκα το τηλεφώνημα από τον Δημήτρη Γουγουλιά για να είμαι παρόν σ’ αυτή την έκθεση το πρώτο που σκέφτηκα είναι ότι είναι μια άτυπη δικαίωση όλων αυτών που εμείς ως δημοσιογράφοι κάνουμε όλα αυτά τα χρόνια.
Τον μεγάλο άθλο να διασώσουμε υλικό το οποίο αποτελεί την πρώτη ύλη που εμείς καθημερινά παραθέτουμε στους αναγνώστες, ως πρώτιστο καθήκον του επαγγέλματος και λειτουργήματός μας και αυτό να βρίσκει αντίκτυπο στις επιλογές κάποιου ανθρώπου ώστε να διασωθεί για ένα κομμάτι αυτής της περιοχής η ιστορία, οι μνήμες, τα πρόσωπα.
Είναι πολύ σημαντικό και υπό αυτή την έννοια δικαιώνει αυτό που συνηθίζουμε να λέμε εμείς οι δημοσιογράφοι όταν απευθυνόμαστε στο κοινό ότι κατ’ ουσία υπάρχουμε γιατί υπάρχετε για να μας διαβάζετε. Άρα, λοιπόν, υπ’ αυτή την έννοια ως δημοσιογράφοι πρωτίστως σε ευχαριστούμε Δημήτρη.
Δεύτερον νομίζω ότι πολύ λογικά ο τόπος όπου επέλεξε να ζει ο Δημήτρης πρέπει να τον ευχαριστεί και είναι πολύ σημαντικό γιατί αυτό εκφράζεται σε επίπεδο δημοτικής αρχής, διότι διασώζει μέσα από τα κείμενα των εφημερίδων ένα κομμάτι της ντόπιας ιστορίας. Αυτές τις ψηφίδες που εκ της ουσίας συνθέτουν αργότερα την ιστορία ενός τόπου. Διασώζει μνήμες, προβλήματα, πρόσωπα, δείχνει τις διαφορές, πολλές φορές, που επισήμαναν και οι προηγούμενοι ομιλητές.
Η αλήθεια είναι ότι όταν φτάνει ένας άνθρωπος μέσα από μια τεράστια δουλειά τριάντα χιλιάδων δημοσιευμάτων αυτά τα σπαράγματα να τα βγάζει και να τα απαριθμεί τότε αυτός ο άνθρωπος είναι, επιτρέψτε μου την έκφραση και πολύ μερακλής και ενδιαφέρεται για τον τόπο του και αντιλαμβάνεται την αξία της ενημέρωσης διαχρονικά και ως στοιχείου της ιστορίας.
Πρέπει να πω εδώ ότι ο Δημήτρης παραμένει και δρών «συνάδελφος» υπό μία έννοια μας βοηθάει κι εμάς στο έργο μας, ακριβώς γιατί πολλά πράγματα από αυτά που αναδεικνύει την επόμενη μέρα ενδεχομένως ή και την ίδια – αλλά επειδή είναι του ηλεκτρονικού τύπου μας προλαβαίνει – τα λέμε κι εμείς. Τον ευχαριστούμε κι εμείς διπλά και για την προσφορά στον τόπο του αλλά και για την πρόσκληση».
Κλείνοντας το λόγο πήρε ο Δημήτρης Γουγουλιάς ο οποίος είπε : «Κύριε Υπουργέ, κύριε Δήμαρχε, κύριε βουλευτή, κύριε Αντιπεριφερειάρχη, κύριες και κύριοι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και των μαζικών φορέων, κύριε διοικητή του Α.Τ. Τεμπών, αγαπητοί καλεσμένοι, συνδημότες, φίλες και φίλοι, αφού σας ευχηθώ «Χρόνια Πολλά» και «Καλή Χρονιά», θέλω ολόψυχα να σας ευχαριστήσω για τη παρουσία σας σήμερα εδώ.
Η έκθεση με θέμα «Οι Γόννοι και ο Δήμος Τεμπών μέσα από τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας» που εγκαινιάζουμε είναι μια διαφορετική έκθεση γιατί παρουσιάζει κομμάτια της νεότερης ιστορίας των Γόννων και του δήμου Τεμπών μέσα από τα δημοσιεύματα των τοπικών κυρίως εφημερίδων αλλά και κάποιων αθηναϊκών.
Στο χώρο εκτίθενται 200 δημοσιεύματα με διαχρονικά θέματα της περιοχής, τα οποία είναι κατανεμημένα σε θεματικές ενότητες όπως : Τοπική Αυτοδιοίκηση, Τοπικά-Κοινωνικά, Πολιτισμός-Εκδηλώσεις, Μαζικοί Φορείς, Αθλητισμός, Δημότες και ΜΜΕ, Ιστορικές δημοσιεύσεις, Περιφέρεια Θεσσαλίας, Πολιτική-Κόμματα και Αυτοί που έφυγαν από κοντά μας.
Η επιλογή των θεμάτων ήταν αρκετά δύσκολη γιατί έγινε μέσα από ένα μεγάλο αρχείο δημοσιευμάτων – περίπου 30.000 δημοσιεύματα – ενώ 1.000-1.300 ακόμη μπορείτε να τα δείτε στο video-wall.
Είναι μια προσπάθεια καταγραφής αρκετών δεκαετιών που θέλω να μοιραστώ μαζί σας και που καλό είναι να γίνει αφορμή για την συλλογή και την προβολή τέτοιων στοιχείων – δημοσιεύματα, φωτογραφίες, βίντεο – και από άλλους συνδημότες ή και φορείς, με σκοπό όλο αυτό το υλικό να μείνει στον τόπο μας και να αποτελέσει ένα, έστω μικρό, κομμάτι της τοπικής μας νεότερης ιστορίας.
Διάρκεια έκθεσης: από Σάββατο 6 μέχρι Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2017.
Ώρες λειτουργίας: Πρωί 11:00 – 13:00 και Απόγευμα 17:00 – 20:00.