Στην ομιλία του, κατά τη διάρκεια της ημερίδας της ΠΕΔ Θεσσαλίας στο Καστράκι για τον θρησκευτικό – προσκυνηματικό τουρισμό, ο Αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης, ανέφερε τα εξής:
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας και η Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων αναγνωρίζουμε τον τουρισμό ως βασικό πυλώνα οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής μας αλλά και ως μέσο ανάδειξης της σπουδαίας πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Με αφετηρία αυτή την αρχή η Περιφέρεια Θεσσαλίας προχώρησε σε σύμπραξη με τη Marketing Greece του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων με σκοπό τη δημιουργία ενός στρατηγικού σχεδίου τουριστικής προβολής και προώθησης όλων των προορισμών ανά την Περιφέρειά μας. Αναφέρω δε, ότι αυτό το πλάνο προ ημερών βραβεύτηκε στη διοργάνωση Tourism Awards 2018 με το χρυσό βραβείο ως η πιο ολοκληρωμένη επικοινωνιακή καμπάνια τουριστικής προβολής.
Επιτομή της συντονισμένης προσπάθειας που γίνεται από εμάς αποτελεί η σύσταση του Ενιαίου Φορέα Τουρισμού, δηλαδή η σύμπραξη της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων με τους τέσσερις δήμους του νομού μας (Τρικκαίων, Καλαμπάκας, Πύλης ,Φαρκαδόνας) και το Επιμελητήριο στα θέματα τουρισμού.
Το όραμα, η βούληση και η σοβαρότητα με την οποία ως φορέας της τοπικής αυτοδιοίκησης αντιμετωπίζουμε την τουριστική ανάπτυξη της Θεσσαλίας αλλά και του νομού μας ειδικότερα, αντικατοπτρίζεται στα εξαιρετικά αποτελέσματα που καταγράφουν αύξηση της επισκεψιμότητας σε μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους και θρησκευτικά μνημεία με γεωμετρική πρόοδο την τελευταία τριετία.
Η Θεσσαλία αποτελεί μια μικρογραφία της Ελλάδας διαθέτοντας προορισμούς για όλα τα είδη τουρισμού. Ωστόσο, στον νομό μας εξέχουσα θέση κατέχει ο θρησκευτικός-προσκυνηματικός τουρισμός κυρίως λόγω του ισχυρού όπλου του τόπου μας, που η φήμη του ξεπερνά τα όρια της Ελλάδας ακόμη και αυτά της Ευρώπης.
Αναφέρομαι βέβαια στον ευλογημένο τόπο των Μετεώρων, όπου η φύση και ο άνθρωπος συνέπραξαν στη δημιουργία μοναδικών μνημείων αφιερωμένων στον Μεγαλοδύναμο, αλλά και στα άλλα σπουδαία βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία που στέκουν αγέρωχα στον χρόνο σε όλο τον νομό. Στόχος μας είναι να τα γνωρίσουν άνθρωποι από κάθε μεριά της γης και οι λόγοι δεν είναι μόνον οικονομικοί αλλά πρωτίστως ηθικοί. Τα μοναδικά αυτά μνημεία θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς πρέπει να κατέχουν τη θέση που τους αξίζει.
Κυρίες και κύριοι,
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας και η Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων επενδύουν σε έργα υποδομής, φροντίζοντας καταρχήν τη βελτίωση της προσβασιμότητας στους ιερούς χώρους με την κατασκευή σύγχρονου οδικού δικτύου, όπως το Οδικό Κύκλωμα Μετεώρων που εξασφαλίζει την άνετη πρόσβαση των επισκεπτών στις Μονές.
Προχωράμε σε αποκαταστάσεις βλαβών σε σπουδαία μνημεία όπως στην Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσίνου, στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου της Ασπροκκλησιάς, Αγίου Νικολάου Σιαμάδων, Αγίου Γεωργίου Μυρόφυλλου. Και βέβαια πολλά έργα αναμένεται να ξεκινήσουν στο άμεσο μέλλον όπως η αποκατάσταση βλαβών στον Ιερό Ναό των Ταξιαρχών, της Αγίας Παρασκευής στο Φλαμούλι Τρικάλων και στον Προφήτη Ηλία Ασπροκκλησιάς.
Αναγνωρίζοντας τη συμβολή των σύγχρονων εργαλείων προχωρήσαμε στη δημιουργία του Μουσείου Ψηφιακής Απεικόνισης και του Μουσείου Γεωλογικών Σχηματισμών των Μετεώρων όπου η τεχνολογία και η ψηφιακή πραγματικότητα εξελίσσουν την επικοινωνία προς το κοινό της φυσικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Εν κατακλείδι, ο θρησκευτικός τουρισμός αποτελώντας υπολογίσιμο τμήμα της τουριστικής αγοράς αντιμετωπίζεται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και την Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων συντονισμένα, με στόχο την εξέλιξη των παρεχόμενων τουριστικών υπηρεσιών στον επισκέπτη και παράλληλα τη διατήρηση και προβολή των μνημείων μας.
Χαιρετίζοντας τις εργασίες αυτής της διοργάνωσης να μεταφέρω τις ευχές του Περιφερειάρχη μας Κώστα Αγοραστού για την επιτυχία της και να συγχαρώ την Π.Ε.Δ. και τον Πρόεδρό της Γεώργιο Κωτσό για την πρωτοβουλία της πραγματοποίησης της σημαντικής αυτής συνάντησης που στοχεύει στην ενίσχυση του θρησκευτικού τουρισμού στην περιοχή μας και στην ανάδειξη των ανεκτίμητων θησαυρών της.