Μεταρρύθμιση που «χρειάζεται χρόνο» χαρακτηρίζει τα απογευματινά -επί πληρωμή- χειρουργεία ο Άδωνις Γεωργιάδης – Αντιδρούν οι νοσοκομειακές ενώσεις, «δεν υπάρχει προσωπικό» καταγγέλλουν
Ξεκινούν από αύριο Τρίτη 12 Μαρτίου τα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία, το λεγόμενο νόμιμο «φακελάκι» όπως έχει χαρακτηριστεί από ενώσεις εργαζομένων στα νοσοκομεία. Ωστόσο παρά τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης οι γιατροί καταγγέλλουν ότι δεν υπάρχει προσωπικό ούτε για τα πρωινά χειρουργεία.
Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης σε δηλώσεις που πραγματοποίησε υπογράμμισε ότι το πρώτο χειρουργείο θα πραγματοποιηθεί στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου, στη Θεσσαλονίκη.
Μεταρρύθμιση που «χρειάζεται χρόνο» τη χαρακτηρίζει ο Άδωνις Γεωργιάδης, σύμφωνα με πληροφορίες του in.gr.
«Από τα 125 νοσοκομεία της χώρας μόνο 5 δήλωσαν ότι δεν υπάρχει δυνατότητα να κάνουν απογευματινά χειρουργεία. Σε κλινικές είμαστε πλέον πάνω από 150 που έχουν δηλώσει ενδιαφέρον.
Είναι μια μεταρρύθμιση που θα χρειαστεί χρόνος για να εφαρμοστεί αλλά μέσα σε αυτή την εβδομάδα ξεκινάνε στον Ευαγγελισμό και στο Γεννηματάς, και ακολουθούν το ΑΧΕΠΑ, το Ιπποκράτειο, το Αττικόν, το Γενικό Kρατικό Νίκαιας», δήλωσε ο υπουργός Υγείας, μιλώντας για μεταρρύθμιση που «χρειάζεται χρόνο».
Στη συνέχεια ο Άδωνις Γεωργιάδης πρόσθεσε πως «η ύπαρξη του μεγαλύτερου δικτύου φαρμακείων από όλες τις χώρες της Ευρώπης είναι ευλογία για την Ελλάδα.
Τα φαρμακεία μπορεί να αποτελέσουν κρίσιμη παράμετρο στην παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στους συμπολίτες μας. Εγώ τα θεωρώ απολύτως συμμάχους μας στην προσπάθεια αυτή. Η εφαρμογή ήδη δουλεύει.
Οι φαρμακαποθήκες είναι συνδεδεμένες ηλεκτρονικά και παρακολουθούμε τα αποθέματα φαρμάκων στην χώρα σε πραγματικό χρόνο. Ο στόχος είναι να μπορεί να υπάρχει και εφαρμογή στο κινητό που να σου λέει τη διαθεσιμότητα την φαρμάκων χωρίς να σου λέει ονόματα εταιρειών και προσωπικά δεδομένα αλλά μπορείς να μαθαίνεις αν υπάρχει το φάρμακο ή όχι».
«Μετράμε πάνω από 1.000 κενές θέσεις στον Ευαγγελισμό»
Κατά των απογευματινών χειρουργείων, έχει τοποθετηθεί σύσσωμη η ιατρική κοινότητα, που μιλούν για «πολιτική που ιδιωτικοποιεί και εμπορευματοποιεί το δημόσιο σύστημα Υγείας».
Από την άλλη πλευρά, κατά των απογευματινών χειρουργείων, τάσσονται και οι ίδιοι οι πολίτες, σύμφωνα με δημοσκόπηση της MRB. Το 59,5% των πολιτών, δηλαδή σχεδόν 6 στους δέκα, διαφωνεί με τη λειτουργία απογευματινών χειρουργείων επ’ αμοιβή, ενώ το 30,6% συμφωνεί.
Πέραν των αντιδράσεων, το όλο εγχείρημα βρίσκεται στον «αέρα», εξαιτίας των σοβαρών ελλείψεων που εντοπίζονται, τόσο από πλευράς υποδομών, όσο και από πλευράς ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.
Τις επιφυλάξεις τους σχετικά με την πιθανότητα επιτυχίας των απογευματινών χειρουργείων επί πληρωμή, εξέφρασαν σε συνέντευξη στον ΑΝΤ1, οι γιατροί Απόστολος Ανθόπουλος, με ειδικότητα Γενικής Ιατρικής και Επιμελητής Β’ στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Γενικού Νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» Θεσσαλονίκης, και Γιώργος Φερεντίνος, καρδιολόγος και πρόεδρος στο Σωματείο Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Ευαγγελισμός».
Ο μεν Απόστολος Ανθόπουλος ανέφερε πως «η λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων δημιουργούν ζήτηση για όσους έχουν χρήματα. Όχι όμως για τους ανθρώπους που δεν έχουν να δώσουν τα 300 ευρώ με την κατάσταση που υπάρχει σήμερα.
Διαβάζοντας την κοινή υπουργική απόφαση, διαπιστώνω ότι περιλαμβάνει και τις μεταμοσχεύσεις. Ποιος θα παίρνει τα μοσχεύματα αυτός που προηγείται χρονικά ή αυτός που έχει τα λεφτά; Αυτός που περιμένει τέσσερα χρόνια δεν έχει χρήματα. Εάν οι πολίτες αγκαλιάσουν τα απογευματινά ιατρεία, τότε ναι, αυτά θα αποσυμφορήσουν τις λίστες. Για τη διενέργεια χειρουργείων, όμως, χρειάζεται εξειδικευμένο προσωπικό. Αυτό το προσωπικό υπάρχει;»
Από την πλευρά του, ο Γιώργος Φερεντίνος τόνισε από την πλευρά του ότι «ο Ευαγγελισμός δεν μπήκε στα απογευματινά ιατρεία για τον ίδιο λόγο που δεν μπήκαν και άλλα νοσοκομεία: Διότι δεν υπάρχει προσωπικό, ούτε καν για τα πρωινά».
Ακόμη, πρόσθεσε πως «δεν λειτουργούν πέντε αίθουσες χειρουργείων, οι οποίες θα μπορούσαν να εξυπηρετούν 4.500 χειρουργεία τον χρόνο. Εδώ και δέκα χρόνια δεν έχει βρεθεί αυτή η δυνατότητα. Μετράμε πάνω από 1.000 κενές θέσεις στο νοσοκομείο».
Από 300 έως 2.000 ευρώ το κόστος
Υπενθυμίζεται ότι το κόστος για τους ασθενείς θα ξεκινά από 300 ευρώ για μία μικρή επέμβαση και θα φθάνει έως και τα 2.000 ευρώ στις πιο βαριές επεμβάσεις.
Σε ό,τι αφορά στις αμοιβές των γιατρών θα ξεκινούν από 55 ευρώ για τους ειδικευόμενους και θα φθάνουν έως και τα 1.000 ευρώ.
Τα απογευματινά χειρουργεία θα πραγματοποιούνται από τις 15:00 μέχρι τις 22:00. Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, δύναται «να πραγματοποιείται καθ’ όλες τις ημέρες, εξαιρουμένων των Νοσοκομείων της Περιφέρειας Αττικής και της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης στα οποία δε δύναται να πραγματοποιείται κατά τις ημέρες γενικής εφημερίας τους».