Γνωρίζουμε όλοι το μεγαλείο των Μετεώρων αλλά πολλές φορές στη σκιά της ανάπτυξης που φέρνουν αλλά και της μοναδικής γεωμορφίας τους, ξεχνούμε ότι πρόκειται για ένα μνημείο της φύσης με μοναδικά είδη βιοποικιλότητας. Αυτά τα είδη σκοπεύει να καταγράψει σύμφωνα με το ρεπορτάζ του triakalanews.gr ο ΟΦΥΠΕΚΑ – Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής μέσα από ένα πρόγραμμα καταγραφής της βιοποικιλότητας σε Αρχαιολογικούς χώρους , στους οποίους έχει εντάξει και τα Μετέωρα.
Το πρόγραμμα αναμένεται να ξεκινήσει μάλιστα πολύ σύντομα με τους επιστήμονες να έχουν ως στόχο την καταγραφή των ειδών που συναντάμε στα Μετέωρα ώστε να καλυφθεί το όποιο κενό γνώσης και να χαραχτούν έπειτα και τα αντίστοιχα μέτρα προστασίας των χώρων και ως οικότοποι.
Ο Ασπροπάρης απειλείται με εξαφάνιση
Παράλληλα, ξεκινώντας την αναθεώρηση του «Κόκκινου Βιβλίου» το οποίο στην ουσία είναι μια λίστα με τα είδη που απειλούνται με εξαφάνιση στην Ελλάδα, εξετάζεται και η περίπτωση του Ασπροπάρη. Ο Ασπροπάρης είναι γύπας που ζούσε σε μεγάλο πληθυσμό στα Μετέωρα και που σήμερα έχει απομείνει μόνο ένας να επισκέπτεται την περιοχή. ‘Εχει γίνει ιδιαίτερα γνωστό είδος στους κατοίκους του νομού Τρικάλων, χάρη στη μέχρι τώρα συμβολή της ελληνικής Ορνιθολογικής εταιρείας στο πλαίσιο των προγραμμάτων ευαισθητοποίησης κατά των δηλητηριασμένων δολωμάτων.
Η τυχόν ένταξή του στο Κόκκινο βιβλίο του ΟΦΥΠΕΚΑ είναι κάτι που από τη μία θορυβεί για τις συνέπειες της ανθρώπινης παρέμβασης στη φύση αλλά από την άλλη, ίσως κινητοποιήσει τις αρμόδιες αρχές να ληφθούν μέτρα προς την κατεύθυνση της αύξησης του πληθυσμού του.
Και με τουριστικό όφελος…
Πέρα από την πολύτιμη περιβαλλοντική συνδρομή των εν λόγω προγραμμάτων στην περιοχή των Μετεώρων, είναι ακόνη ένα βήμα προς τον οικολογικό τουρισμό που κερδίζει συνεχώς έδαφος παγκοσμίως. Η παρατήρηση των ειδών τόσο από την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα όσο και από φυσιολάτρες ανά τον κόσμο μόνο οφέλη μπορεί να κομίσει στον νομό Τρικάλων γενικά και ιδιαίτερα στα Μετέωρα, αναπτύσσοντας έναν τουριστικό κορμό πιο οικολογικό και πιο ευγενικό θα μπορούσε να πει κανείς, απέναντι στην μοναδικότητα του τόπου μας.