Η τρέχουσα έξαρση του κορονοϊού είναι αποτέλεσμα της χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης, όπως δήλωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Θόδωρος Βασιλακόπουλος, σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Συνδέσεις» του ΕΡΤNews. Ο καθηγητής τόνισε ότι ο ιός πλέον είναι ενδημικός και θα συνεχίσει να παρουσιάζει εξάρσεις και υφέσεις.
«Ο βασικότερος λόγος της τρέχουσας έξαρσης είναι ότι φέτος εμβολιάστηκαν πολύ λίγοι», ανέφερε ο κ. Βασιλακόπουλος. «Οι ευπαθείς ομάδες υπολογίζονται σε περίπου 3 εκατομμύρια άτομα, αλλά έχουν γίνει μόνο 270.000 δόσεις εμβολίων για τον κορονοϊό, σε αντίθεση με τα 3 εκατομμύρια δόσεις για τη γρίπη». Σύμφωνα με τον καθηγητή, οι θάνατοι από γρίπη φέτος ανήλθαν σε 71, ενώ οι θάνατοι από κορονοϊό σε 1.300.
Ο κ. Βασιλακόπουλος επεσήμανε την ανάγκη για ετήσιο εμβολιασμό κατά του κορονοϊού, παρόμοιο με αυτόν της γρίπης. «Πρέπει να μπούμε στην κουλτούρα ότι μια φορά τον χρόνο κάνουμε αυτό το εμβόλιο», δήλωσε, τονίζοντας τη σημασία της διατήρησης της ανοσίας του πληθυσμού, ειδικά καθώς ο ιός συνεχίζει να μεταλλάσσεται και να γίνεται πιο μεταδοτικός.
Ο καθηγητής επίσης υπογράμμισε την ανάγκη για προσαρμογή της συμπεριφοράς μας ανάλογα με τις φάσεις του ιού. «Όταν έχουμε συμπτώματα από το αναπνευστικό ή είμαστε σε στενή επαφή με γνωστό κρούσμα, είναι απαραίτητο να κάνουμε δύο ή τρία τεστ», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η χρήση μάσκας είναι σημαντική, ιδιαίτερα για όσους χρησιμοποιούν μέσα μαζικής μεταφοράς.
Για τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες, ο κ. Βασιλακόπουλος πρότεινε την έγκαιρη επικοινωνία με τον ιατρό τους για τη λήψη αντιικών φαρμάκων εντός των πρώτων πέντε ημερών από την εμφάνιση συμπτωμάτων, καθώς αυτά τα φάρμακα μειώνουν σημαντικά την πιθανότητα σοβαρής νόσησης.
Τέλος, ο κ. Βασιλακόπουλος ανέφερε ότι κάθε καλοκαίρι παρατηρείται έξαρση του ιού, εξηγώντας ότι αυτό οφείλεται κυρίως σε δύο μεταλλάξεις που αυξάνουν την ικανότητα της πρωτεΐνης του ιού να συνδέεται με τον υποδοχέα των ανθρώπινων κυττάρων.