Από γενιά σε γενιά μεταφέρεται η τέχνη της πίτας στα Τρίκαλα και τα υλικά κάθε εποχής καθορίζουν το είδος της πίτας. Ασφαλώς στα Τρίκαλα φτιάχνουν και πίτες με φύλλα, και μάλιστα όσο μεγαλύτερη η τέχνη της νοικοκυράς τόσο πιο λεπτά τα φύλλα. Τέτοιες πίτες είναι τυρόπιτες, χορτόπιτες, τραχανόπιτες, πρασόπιτες, γαλατόπιτες, κρεατόπιτες, κολοκυθόπιτες ακόμη και ρυζόπιτες. Με υλικά τυρί βούτυρο των ζώων μιας αγροτικής οικογένειας, αλλά και κηπευτικά (τσουκνίδες, πράσα, σπανάκι, κρεμμυδάκια, λάπατα). Το υλικό που παλιότερα χρησιμοποιούνταν αρκετά σπάνια στις θεσσαλικές πίτες ήταν το ελαιόλαδο, τη θέση του οποίου καταλάμβανε σχεδόν πάντα το βούτυρο, που υπήρχε και υπάρχει άφθονο, ωστόσο σήμερα πολύ συχνά το ελαιόλαδο αποτελεί την πρώτη προτίμηση. Γενικά οι πίτες για την Τρικαλινή νοικοκυρά ήταν πιάτο της επιβίωσης και προοριζόταν για το καθημερινό τραπέζι και για να χορτάσει τις πολυμελείς πατριαρχικές αγροτικές και φτωχές οικογένειες.
Τυρόπιτες υπάρχουν δεκάδες. Καμία όμως δεν έχει τη νοστιμιά της παλιάς παράδοσης όσο η πίτα της Θεσσαλίας.
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Μισό κιλό χλιαρό νερό
1 κουταλιά αλάτι
250 γρ. φέτα χοντροκομμένη
250 γρ μυζήθρα
3-4 αυγά χτυπημένα
250 γρ. βούτυρο αγελαδινό
Πιπέρι
Λιώνουμε σε ένα μπρίκι το βούτυρο.
Σε μια λεκάνη βάζουμε το αλεύρι με το αλάτι και το νερό και ζυμώνουμε με το χέρι μας μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
Μεταφέρουμε το μίγμα σε αλευρωμένο πάγκο και ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε ένα ζυμάρι που να κολλάει λίγο στο χέρι μας. Αν λείπει νερό ή αλεύρι, προσθέτουμε αναλόγως. Μεταφέρουμε τη ζύμη στη λεκάνη, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε ½ ώρα να ξεκουραστεί. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Παίρνουμε ένα μέτριο μεταλλικό χαμηλό ταψί και το βουτυρώνουμε. Μοιράζουμε τη ζύμη σε 13 – 15 μπαλάκια. Αλευρώνουμε τον πάγκο μας και με τον πλάστη ανοίγουμε το κάθε μπαλάκι σε λεπτό φύλλο. Απλώνουμε ένα φύλλο πατσαβουριαστά στον πάτο του ταψιού, το βουτυρώνουμε με πινέλο και συνεχίζουμε με ένα δεύτερο φύλλο, που επίσης θα βουτυρώσουμε (μπορούμε να αντικαταστήσουμε το βούτυρο με ελαιόλαδο, αλλά δεν έχει το ίδιο άρωμα). Αν τρυπήσει το φύλλο ή δεν βγει στρογγυλό, δεν μας νοιάζει καθόλου. Σκορπάμε κομματάκια φέτας και πιπέρι και συνεχίζουμε με τέσσερα φύλλα και 1 φύλλο χωρίς γέμιση στη μέση συνεχίζουμε με άλλα τέσσερα φύλλα που ραντίζουμε με βούτυρο η λάδι και τυρί έτσι μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα. Στην επιφάνεια τελειώνουμε με 2 φύλλα, όπως και στον πάτο. Χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια, τη βουτυρώνουμε με όλο το βούτυρο που έχει περισσέψει, τη ραντίζουμε με νερό και την ψήνουμε για 50′ περίπου, μέχρι να ροδίσει το φύλλο.