Θεσσαλια

Τσιαπλές: 13 μήνες μετά τις πλημμύρες, η Θεσσαλία παραμένει εκτεθειμένη

16 Oct 2024

Ο Περιφερειακός Σύμβουλος Αναστάσιος Τσιαπλές καταγγέλλει την καθυστέρηση στα έργα αποκατάστασης και την αποτυχία ολοκληρωμένης αντιπλημμυρικής προστασίας.

Στην ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας που θα πραγματοποιηθεί στις 24 Οκτωβρίου 2024, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Αναστάσιος Τσιαπλές θα θέσει σοβαρά ζητήματα που αφορούν την πορεία αποκατάστασης των ζημιών από τις φονικές πλημμύρες που έπληξαν τη Θεσσαλία πριν από 13 μήνες. Ο κ. Τσιαπλές καταγγέλλει ότι, παρά τις διακηρύξεις για ανασυγκρότηση, η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική, με χιλιάδες πλημμυροπαθείς να παραμένουν σε δύσκολη κατάσταση.

Θέμα για την ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της περιφερειακής αρχής στο Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας 24/10/2024
Για την πορεία αποκατάστασης των ζημιών από τις πλημμύρες και τα προβλήματα των πλημμυροπαθών της Θεσσαλίας
Κύριε περιφερειάρχη
Συμπληρώθηκαν 13 μήνες απο τις φονικές πλημμύρες που έπληξαν την Θεσσαλία για ακόμα μια φορά, λόγω της έλλειψης ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού και αντίστοιχων έργων αντιπλημμυρικής θωράκισής της, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων και της περιφέρειας.
Χιλιάδες πληγέντες και περιοχές, βιώνουν πολλά και μεγάλα προβλήματα, σε αντίθεση με την εικονική πραγματικότητα που προσπαθείτε να παρουσιάσετε εσείς και η κυβέρνηση, μέσα απο τις φιέστες που συνδιοργανώσατε, ότι προχωρά ικανοποιητικά η πορεία «ανασυγκρότησης» της Θεσσαλίας, εξαγγέλοντας επανειλημένα τα ίδια έργα αποκατάστασης, που πολλά δεν προχώρησαν και μάλιστα στις 27/9/2024, δηλώσατε ότι έτσι θωρακίζεται η Θεσσαλία, κάτι που είναι αναληθές!
Περιφερειακή αρχή και κυβέρνηση κινείστε στην πράξη, με βάση τις κατευθύνσεις του σχεδίου της Ολλανδικής εταιρείας, με το οποίο δηλώσατε ότι συμφωνεί με το δικό σας κατά 90%, το οποίο δεν προβλέπεται ούτε ολοκληρωμένο σχεδιασμό, ούτε όλα εκείνα τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, γιατί θεωρούνται κοστοβόρα, αλλά κάποια έργα αποκαταστάσεων και κάποια αποσπασματικά αντιπλημμυρικά, εφόσον γίνουν κι αυτά, που σημαίνει ότι πολλές περιοχές της Θεσσαλίας θα συνεχίσουν να πλημμυρίζουν.
Αντιθέτως, στο έδαφος των τεράστιων καταστροφών των πλημμυρών, βάζετε πλάτη στην προώθηση των αντιλαικών σχεδιασμών που προβλέπει για την παραπέρα εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση του νερού μέσω της συμμετοχής σας στο Δ.Σ της Α.Ε διαχείρισης των υδάτων της Θεσσαλίας που έκανε η κυβέρνηση. Στην επιτάχυνση του ξεκληρίσματος χιλιάδων ακόμα βιοπαλαιστών αγροτών, που έχει ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια με την εφαρμογή της ΚΑΠ της Ε.Ε, των αντιλαικών πολιτικών όλων των κυβερνήσεων και συγκέντρωση της γης σε χέρια λίγων, με παράλληλες αλλαγές χρήσης της, με επέλαση εταιρειών ΑΠΕ.
Με ευθύνη δική σας και φυσικά της κυβέρνησης, με την οποία δηλώνετε ότι συνεργάζεστε καλά, δήθεν για το καλό του τόπου, ένα μικρό μέρος προχώρησε σε σχέση με τις αποκαταστάσεις σπασμένων αναχωμάτων, τεχνικών, καθαρισμών και διευθετήσεων ποταμών και ρεμάτων και μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις προσωρινά, με κίνδυνο να έχουμε επανάλειψη πλημμυρών σε περίπτωση έντονων βροχοπτώσεων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τις πρώτες συμβάσεις έργων αποκατάστασης, ύψους 42 εκ. ευρώ περίπου, τις εγκρίνατε στο μέσο του Ιούλη, ενώ στο τεχνικό πρόγραμμα για το 2025, προβλέπετε για αποκαταστάσεις απο τους Daniel – Elias μόλις 20 εκ. ευρώ, ενώ προβλέπεται 24 εκ. ευρώ περίπου για να κάνεται αποκαταστάσεις απο πλημμύρες της περιόδου 2016-2022 και μόλις 6,7 εκ. ευρώ για αντιπλημμυρικά έργα.
Και όσες απ’ αυτές έγιναν ή θα γίνουν, θα κοστίσουν ακριβά στο λαό, με τις απευθείας αναθέσεις ή διαπραγμάτευση με λίγους εργολάβους, αφού οι υπηρεσίες περιφέρειας και υπουργείων είναι υποστελεχωμένες και με μεγάλες ελλείψεις σε μέσα, ενώ δεν υπάρχει καμία πρόοδος στα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης και αντιμετώπισης της λειψυδρίας, δίχως ΣΔΙΤ και νέες επιβαρύνσεις του λαού.
Δεν έχει αποκατασταθεί μεγάλο τμήμα του αγροτικού οδικού δικτύου σε πολλές περιοχές της Θεσσαλίας, όπως και του αρδευτικού και αποστραγγιστικού δικτύου ΤΟΕΒ, κλπ.
Τα δε, έργα αποκατάστασης του οδικού και σιδηροδρομικού δικτύου, γεφυρών, αντιπλημμυρικών και αρδευτικών έργων (φράγματα, κ.α), δεν ξεκίνησαν καν.
Ενώ μιλούσατε συνεχώς, πότε για σήραγγα προς το Αιγαίο και πότε για πλωτές αντλίες για την απομάκρυνση των νερών απο τα πλημμυρισμένα παρακάρλια, τελικά δεν κάνατε τίποτα και επιπλέον έχετε μεγάλες ευθύνες για το μεγάλο πρόβλημα με τα νεκρά ψάρια στον Παγασητικό και τα παρακάρλια.
Δεν έγινε με ευθύνη κυβέρνησης και περιφέρειας, η απομάκρυνση των μεγάλων ποσοτήτων φερτών υλικών που είχαν συσσωρευτεί και οι απαραίτητες ενέργειες για την αποκατάσταση των χωραφιών που υπέστησαν διάβρωση, για επιχωμάτωση ή αποχωμάτωση και αρκετά παραμένουν έτσι, αφού η ευθύνη για τον καθαρισμό και την αποκατάσταση μετακυλίσθηκε στους αγρότες, στους οποίους θα δίνονταν τα χρήματα με βάση τα παραστατικά που θα προσκόμιζαν.
Δεν εγινε με ευθύνη κυβέρνησης και περιφέρειας ο καθαρισμός πολλών σταβλικών εγκαταστάσεων απο χαλασμένες ζωοτροφές και άλλα υλικά που υπήρχαν σ’ αυτούς, όπως και ο πλήρης εφοδιασμός των πληγέντων κτηνοτρόφων με ζωοτροφές και άλλα αναγκαία μέσα για να επιβιώσουν τα κοπάδια, αντίστοιχα στους μελισσοκόμους.
Τις αποζημιώσεις-ψίχουλα δεν τις έχουν πάρει πολλοί ακόμα (σπίτια, γεωργοί, κτηνοτρόφοι, επαγγελματίες), άλλοι μέρος και άλλοι το συνολό τους, ενώ έχουν εξαιρεθεί αυθαίρετα πολλές εκατοντάδες, όπως οι ιδιοκτήτες υπογείων, όπου είχαν μια οικοσκευή αξίας πολλών χιλιάδων ευρώ ο καθένας, δίχως να πάρουν ούτε ένα ευρώ και η περιφέρεια δεν διεκδίκησε την πλήρη αποζημίωση όλων των πληγέντων.
Δεν υπάρχει κάλυψη του χαμένου εισοδήματος στους περισσότερους γεωργούς, κτηνοτρόφους, μελισοκόμους που δεν μπορούν να αποκαταστήσουν τις καλλιέργειες ή το ζωικό κεφάλαιο και τις εγκαταστάσεις τους.
Δεν έχει λυθεί ουσιαστικά το πρόβλημα της στέγασης όσων τα σπίτια δεν είναι κατοικίσιμα, είτε λόγω καταστροφής, είτε γιατί δεν έχουν οικοσκευή, αφού οι αποζημιώσεις, σε όσους δόθηκαν, είναι πολύ μικρές.
Σε μια σειρά οικισμούς (Μεγάλα Καλύβια, Κουλούρι, χωριά του Δ. Παλαμά, Δ. Φαρκαδόνας), υπάρχουν πολλές δεκάδες γκρεμισμένα σπίτια και σε άλλα που πρέπει να κατεδαφισθούν χωρίς να έχει δοθεί λύση σ’ αυτό το σοβαρό πρόβλημα Επίσης πουθενά δεν έγινε έλεγχος στατικής επάρκειας οικισμών που βρέθηκαν επι μεγάλο χρονικό διάστημα μέσα στο νερό.
Ενώ πανηγυρίζετε για την δημιουργία του κέντρου πολιτικής προστασίας, με την μεταφορά του απο την Πυροσβεστική στο διοικητήριο της περιφέρειας, δεν έχετε εξασφαλίσει καμία ουσιαστική αύξηση των κονδυλίων για τον τομέα αυτό, δεν προχωρήσατε στην στελέχωση της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας της περιφέρειας Θεσσαλίας, με μόνιμο προσωπικό, αφού σήμερα έχει μόλις 6 άτομα προσωπικό, ούτε σε προμήθεια των αναγκαίων οχημάτων, μέσων, με καθορισμένους ρόλους για όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες και κρατικά όργανα.
Για όλα αυτά τα προβλήματα που βασανίζουν και κινητοποιούν μέσα απο τις συνδικαλιστικές και άλλες μαζικές οργανώσεις τους χιλιάδες πληγέντες στη Θεσσαλία, ζητώ κ. περιφερειάρχη, να μας απαντήσετε αναλυτικά και συγκεκριμένα τι έχετε κάνει και τι σκοπεύετε να κάνετε με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και χρηματοδότηση ως περιφερειακή αρχή, ώστε να λυθούν;
15/10/2024
Τσιαπλές Αναστάσιος
περιφερειακός σύμβουλος Θεσσαλίας, επικεφαλής της Λαικής Συσπείρωσης

 

Pressroom
Author: Pressroom

2η Πανελλήνια Γιορτή Τρούφας - Μία Γιορτή χωρίς προηγούμενο

2η Πανελλήνια Γιορτή Τρούφας – Μία Γιορτή χωρίς προηγούμενο

Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η επιτυχία της 2ης Πανελλήνιας Γιορτής Τρούφας, που έγινε στην Καλαμπάκα από 10 έως 13 Οκτωβρίου 2024 …
Επίσκεψη του Δημοτικού Σχολείου Πηγής Τρικάλων στη Βιβλιοθήκη

Επίσκεψη του Δημοτικού Σχολείου Πηγής Τρικάλων στη Βιβλιοθήκη

Την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου υποδεχθήκαμε στη Βιβλιοθήκη τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Πηγής Τρικάλων …
ΟΣΕ και ΣΒΑΚ επί τάπητος στη συνάντηση του Δημάρχου Λαρισαίων με τη διοίκηση του ΤΕΕ Κεντρικής & Δυτικής Θεσσαλίας

ΟΣΕ και ΣΒΑΚ επί τάπητος στη συνάντηση του Δημάρχου Λαρισαίων με τη διοίκηση του ΤΕΕ Κεντρικής & Δυτικής Θεσσαλίας

«Κομβικής σημασίας η συνεργασία με τους επιστημονικούς φορείς», τονίζει ο κ.Μαμάκος …
Συμμετοχή του Δήμου Πύλης στο 19ο Πανελλήνιο Συνέδριο ΕΔΔΥΠΠΥ - Βράβευση για το ΚΕΠ Υγείας

Συμμετοχή του Δήμου Πύλης στο 19ο Πανελλήνιο Συνέδριο ΕΔΔΥΠΠΥ – Βράβευση για το ΚΕΠ Υγείας

Ο Δήμος Πύλης, με πολιτική εκπρόσωπο την Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής, Υγείας και Αλληλεγγύης κα Χαρά Καλιώρα …