Ο Βασίλειος Τσιαβαλιάρης του Ιωάννη και της Αγορίτσας, από την Πιαλεία Τρικάλων, ήταν ο πρώτος νεκρός του Έπους του 1940. Ήταν σκοπευτής πολυβόλου και είχε γεννηθεί το 1912. Ήταν παντρεμένος και είχε τρία παιδιά.
Υπηρετούσε εθελοντικά, στο 21ο φυλάκιο της Πίνδου στο 51ο Σύνταγμα Πεζικού, το οποίο είχε σχηματισθεί από Θεσσαλούς.
Την αυγή της 28ης Οκτωβρίου 1940, σύμφωνα με μαρτυρίες συμπολεμιστών του, ο Τσιαβαλιάρης είδε κάτι να κινείται στο φυλάκιο που βρίσκονταν, φώναξε «άλτ, τις εί» και πυροβόλησε στον αέρα.
Έπεσε χτυπημένος από βλήμα όλμου με τα πρώτα πυρά των Ιταλών υπερασπιζόμενος τα ελληνοαλβανικά σύνορα.
Η είδηση του θανάτου του έφτασε στο χωριό και την οικογένειά του, από τους συμπολεμιστές του: «Ο Βασίλης χτυπήθηκε από όλμο νυχτούλα, χαραή, μόλις πήγαινε να φέξει, με τα πρώτα πυρά, πάνω από το μάτι. Τον μετέφεραν λίγο πιο πίσω όπου ξεψύχισε».
«Εγώ ήμουν λίγο πιο πίσω. Ο Βασίλης ήταν στο φυλάκιο μπροστά. Νύχτα, μπροστά από τις 5 ακούσαμε να πέφτουν βλήματα στο φυλάκιο. Ήρθε ένας και μου είπε.: Πάει ο χωριανός σου, τον έφαγαν με τους όλμους, τον χτύπησε το βλήμα πάνω από το μάτι, τον φέραμε παραπίσω. Είπαν τον παπά να τον διαβάσει. Τι τα θέλεις ο Βασίλης ήταν παλικάρι, τον έκλαψα καλά», ήταν η μαρτυρία του συγχωριανού του Χρήστου Γιαννιού με τον οποίο υπηρετούσαν στο ίδιο Σύνταγμα.
«Ήμουν 5 χρονών και τα αδέλφια μου μικρότερα. Είπαν στην μάνα ότι τη νύχτα εκείνη κανόνιζαν την βάρδια στα φυλάκια του τάγματος που ήταν πιο κάτω. Ένας αξιωματικός είχε πει ότι κάτι δεν πάει καλά, ίσως είχαν πληροφορίες, ποιος ξέρει. Τους είπανε: «ποιοί θέλετε να πάτε απόψε στα σύνορα;» Ο πρώτος που σηκώθηκε και είπε «να πάω εγώ» ήταν ο πατέρας μου. Έτσι μας είπαν χωριανοί και από άλλα μέρη συμπολεμιστές του που γύρισαν πίσω» λέει η μαρτυρία του γιού του Νίκου Τσαβαλιάρη.
- Ελευθέριος Ντάσκας: Ο πρώτος νεκρός έφεδρος αξιωματικός
Ο Ελευθέριος Ντάσκας του Χρήστου, ανθυπολοχαγός, από τον Πλάτανο Τρικάλων, έπεσε νεκρός την 1η Νοεμβρίου 1940. Ήταν ο πρώτος έφεδρος αξιωματικός που σκοτώθηκε στο Έπος του 1940. Είχε γεννηθεί το 1912 και ήταν πρωταθλητής του Γυμναστικού Συλλόγου Τρικάλων.
Είχε αναλάβει τη διοίκηση του 2ου Λόχου του 4ου Συντάγματος Πεζικού, στην αντεπίθεση της 1ης Νοεμβρίου 1940, στην ανακατάληψη της Γραμμής «Γύφτισσα – Οξυά» στα ελληνοαλβανικά σύνορα.
Φωτογραφία: Στην οικογενειακή φωτογραφία, εικονίζεται τέταρτος από δεξιά – από τη σειρά των όρθιων, ο πρώτος νεκρός του Έπους του 1940, ο Τρικαλινός Βασίλειος Τσιαβαλιάρης.