Η πανδημία πάγωσε τη διαδικασία αδειοδότησης και λειτουργίας της Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας
Η απόκτηση παιδιού και το θαύμα της ζωής δεν είναι για όλα τα ζευγάρια μια εύκολη υπόθεση. Μιλάμε για χιλιάδες περιπτώσεις ζευγαριών που πλέον στρέφονται στη διαδικασία της λεγόμενης εξωσωματικής με το κόστος σε ιδιωτικό επίπεδο να ισοδυναμεί με χιλιάδες ευρώ στο οποίο πλέον δύσκολα μπορεί κάποιος να ανταποκριθεί.
Η Μονάδα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας με την σημαντική συμβολή του Καθηγητή Μαιευτικής και Γυναικολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Κωνσταντίνου Νταφόπουλου, κατάφερε να προσφέρει σε 300 περίπου ζευγάρια κάθε χρόνο το θαύμα της ζωής δωρεάν.
Λίγο πριν την πανδημία, το 2019, θεσπίστηκε η αναγκαιότητα αδειοδότησης λειτουργίας μέσω πιστοποίησης και για τα δημόσια νοσοκομεία αντίστοιχα με αυτά του ιδιωτικού τομέα. Η διαδικασία ξεκίνησε με τον ανάλογο διαγωνισμό από τον οποίο θα προέκυπτε ο φορέας που θα αναλάμβανε την πιστοποίηση της Μονάδας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου. Ο διαγωνισμός προχώρησε μεν, αλλά η πανδημία ήρθε για να βγάλει εκτός χρονοδιαγραμμάτων τη διαδικασία μιας και η εν λόγω Μονάδα, λειτούργησε ως μονάδα νοσηλείας Covid περιστατικών της Μαιευτικής. Πλέον, ξεκίνησε ξανά η προκήρυξή του και αναμένεται με μεγάλη προσμονή σύντομα να τελεσφορήσει και να δοθεί ξανά η δυνατότητα απόκτησης παιδιού σε ζευγάρια που χρειάζονται διαδικασία υποβοήθησης.
Ο καθηγητής Κωνσταντίνος Νταφόπουλος, που από την πρώτη στιγμή πίστεψε και συνέβαλε στη λειτουργία της Μονάδας διασφαλίζοντας επικουρικό εμβρυολόγο αλλά και εξοπλισμό μέσα από τη χρηματοδότησή του από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και μη επιβαρύνοντας τα κρατικά ταμεία για την υγεία, μιλώντας στο Trikalanews.gr αναφέρθηκε στη μέγιστη σημασία της Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, μιας και είναι η μόνη που καλύπτει όχι μόνο τη Θεσσαλία αλλά και όλη την Κεντρική Ελλάδα.
Όπως μας είπε, περίπου 300 ζευγάρια το χρόνο απευθυνόταν στην μονάδα για να μπορέσουν να αποκτήσουν παιδί. Ανάμεσά τους και πολλά από τα Τρίκαλα που αξιοποίησαν τη δυνατότητα αυτή και μάλιστα δωρεάν. Ο ίδιος είναι αισιόδοξος ότι η μονάδα σύντομα θα λειτουργήσει εκ νέου. Να σημειωθεί δε, ότι τα έμβρυα των ζευγαριών συνεχίζουν να βρίσκονται σε «αναμονή» στο Πανεπιστημιακό μέσω της μεθόδου της κρυοσυντήρησης. Ο κ. Νταφόπουλος δε, επισημαίνει ότι όσα ζευγάρια επιθυμούν να ακολουθήσουν τη διαδικασία αυτή σε κάποιο άλλο νοσοκομείο, μπορούν να ζητήσουν τη μεταφορά των εμβρύων μέσα από αίτημα που κατατίθεται στην Μαιευτική – Γυναικολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου.
Να επισημάνουμε βέβαια, ότι το θέμα της λειτουργίας της Μονάδας έχει επισημανθεί και σε πολιτικό επίπεδο οπότε αναμένουμε την όσο το δυνατό γρηγορότερη επαναλειτουργία, μιας και το έργο που επιτελεί κρίνεται σημαντικό ειδικά στην εποχή μας.