Τόποι κοντινοί και άγνωστοι. Κρυμμένα σε σκιερές χαράδρες χωριά, με λιγοστούς κατοίκους τον χειμώνα, τότε που οι κακοκαιρίες συχνά εμποδίζουν την επικοινωνία με τις πολιτείες του κάμπου. Ραχούλα, Αμάραντος, Νεράιδα, ένα μετά το άλλο τα χωριά των Ανατολικών Αγράφων μέσα στα απέραντα ελατοδάση που φτάνουν ως τις κορυφές. Χειμωνιάτικο το σκηνικό της Κυριακής, συννεφιά, δρόμοι βρεγμένοι και στροφές η μια μετά την άλλη. Περνάμε από το κέντρο της Ραχούλας και συνεχίζουμε ανηφορικά ως τον Αμάραντο
Το χωριό βρίσκεται νοτιοανατολικά της λίμνης Πλαστήρα κτισμένο επάνω στην επαρχιακή οδό Καλλιθήρου – Νεράϊδας και απέχει 23 χλμ από την Καρδίτσα.
Συνεχίζουμε ως σημείο εκκίνησης της διαδρομής μας στον ανδριάντα του καπετάν Βασίλη Δίπλα, αριστερά του δρόμου που συνδέει τον Αμάραντο με την Νεράιδα. Ο Δίπλας ήταν μία από τις ιστορικότερες μορφές της κλεφτουριάς του 18ου και 19ου αιώνα και έδρασε στον Ασπροπόταμο και στα Άγραφα. Στο κλαρί βγήκε σε ηλικία δεκαεπτά ετών. Στην αρχή πολέμησε μαζί με τους Κοντογιανναίους και τους Μπουκουβαλαίους, αλλά όταν έγινε εικοσιενός ετών έκανε δικό του σώμα. Είχε είδη αποκτήσει μεγάλη πείρα και εθεωρείτο ο αρχηγός όλων των κλεφτών της περιοχής του. Κοντά του μαθήτευσαν άλλοι μεγάλοι αρματολοί και κλέφτες ώσπου έφτιαξαν δικά τους ένοπλα σώματα, όπως ο βαφτισιμιός του και ανιψιός του Αντώνης Κατσαντώνης με τ’ αδέρφια του Κώστα Λεπενιώτη και Γιώργο Χασιώτη, ο Τσόγκας, ο Καραγιαννάκης, ο Καραϊσκάκης. Στόχος μας η κορυφή Καπροβούνι, σχετικά χαμηλή, με υψόμετρο 1446 μέτρα, αρκετά κοντινή αν ακολουθήσουμε το μονοπάτι Ζ4 που ανεβαίνει στη ράχη αριστερά της κορυφής. Πολύ πυκνό ελατόδασος που κρύβει κάθε λεπτομέρεια των γύρω κορυφών. Την πορεία μας συνοδεύει η ομίχλη, πυκνή κατά τόπους, τόσο που μας αναγκάζει να βαδίζουμε ένας πίσω από τον άλλον προσεκτικά. Η παρουσία της αλλάζει δραματικά τον τόπο κάνοντας το οικείο περιβάλλον αγνώριστο. Η βλάστηση φτάνει μέχρι το τριγωνομετρικό της κορυφής που σημαδεύεται από μια μικρή ξύλινη παράγκα και μια άλλη γκρεμισμένη λίγο πιο κάτω που χρησίμευαν μάλλον σαν πυροφυλάκια από αυτά που υπήρχαν παλιότερα σε πολλές κορυφές. Σύντομη η παραμονή μας αφού τα σύννεφα άρχισαν να μαζεύονται απειλητικά.