Ο διδάκτωρ Μετεωρολογίας στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Γ. Παπαβασιλείου μιλάει στο Τrikalanews.gr για τις αλλαγές που φέρνει στην περιοχή μας η κλιματική κρίση
Επικρατεί ένας αλλιώτικος χειμώνας φέτος, χωρίς χιόνια και ιδιαίτερη πτώση της θερμοκρασίας. Παρά τις κάποιες παρενθέσεις κρύου, βροχής και χιονόπτωσης στα ορεινά, θα μπορούσε κανείς να πει ότι βιώνουμε είτε ένα παρατεταμένο φθινόπωρο ή μια πρώιμη Άνοιξη. Όλα αυτά μπορεί για εμάς να αποτελούν έκπληξη αλλά για την επιστημονική κοινότητα, αποτελούν δεδομένα που παρακολουθούνται εδώ και δεκαετίες.
Μιλήσαμε με τον Γιώργο Παπαβασιλείου, διδάκτωρ Μετεωρολογίας στο Εθνικό Αστεροσκοπείο ο οποίος ανέφερε ότι «…αυτό που ονομάζουμε κλιματική αλλαγή συντελείται από τη δεκαετία του ’90. Ωστόσο, δεν υπάρχει σαφής ένδειξη για το που οδεύουμε. Έχουμε μια επιτάχυνση στις αλλαγές που συντελούνται με τον χειμώνα να απουσιάζει εντελώς από τη Νότια Ευρώπη κάτι που είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό μιας και μέχρι σήμερα έχουμε καλύψει μόλις το 30% από τα αποθέματα νερού που διασφαλίζονται κατά τους χειμερινούς μήνες».
Στην περιοχή μας το γεγονός και μόνο που αφορά τα αποθέματα νερού προκαλεί μεγάλη ανησυχία. Οι αγρότες ήδη διαπιστώνουν αλλαγές και στην διαδικασία παραγωγής στο χωράφι ενώ το ερχόμενο καλοκαίρι προβλέπεται εφιαλτικό.
Για όλα αυτά υπάρχει σαφής και διαρκής ενημέρωση εδώ και χρόνια σε πολιτικό επίπεδο. Μιλάμε λοιπόν για έκτακτες καιρικές αλλαγές, αλλά δεν είναι κάτι άγνωστο στην πραγματικότητα αφού κάθε πολιτική ηγεσία κάθε χώρας, γνωρίζει καλά τις συνθήκες που επικρατούν. Γι΄αυτό η λέξη κλειδί στην όλη υπόθεση της διαχείρισης της κατάστασης είναι η προσαρμογή. Που σημαίνει ότι θα πρέπει μέσα από την πληροφόρηση αλλά και μέτρα από την πλευρά της κυβέρνησης. Μερικά από τα ενδεικτικά παραδείγματα είναι ο τρόπος και τα είδη παραγωγής ή η λειτουργία των σχολείων κατά τους καλοκαιρινούς μήνες μιας και από τις αρχές Ιουνίου συνήθως μετράμε τους πρώτους καύσωνες.
Τα στοιχεία για τον νομό Τρικάλων
Από τη δεκαετία του΄60 μέχρι σήμερα αλλά και πιο έντονα τα τελευταία χρόνια, καταγράφονται σαφώς υψηλότερες θερμοκρασίες ενώ τα Τρίκαλα είναι τρίτα στην άνοδο της θερμοκρασίας ανάμεσα στις 20 μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας με την αύξηση να αγγίζει το 1,84 βαθμών κελσίου.
Όλα αυτά προκύπτουν μέσα από τα οπτικοποιημένα αποτελέσματα έρευνας του Μεσογειακού Ινστιτούτου Ερευνητικής Δημοσιογραφίας (ΜΙΙR) βασισμένα στο European Data Journalism Network. Η δημοσιογραφική ομάδα του MIIR, σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Δημοσιογραφίας Δεδομένων (EDJNET) επεξεργάστηκε κλιματικά δεδομένα του European Centre for Medium – Range Weather Forecasts, συγκρίνοντας τη μέση θερμοκρασία σε όλους τους δήμους της χώρας για τη δεκαετία του 1960 και για τη δεκαετία 2009 – 2018, που αποτυπώνουν με απτό τρόπο τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής.
Με βάση λοιπόν τον διαδραστικό χάρτη που αναπτύχθηκε από το MIIR χρησιμοποιώντας ευρωπαϊκά δεδομένα αποτυπώνεται η κλιματική αλλαγή σε κάθε δήμο της χώρας και των δήμων και κοινοτήτων του νομού Τρικάλων.
Στην Ελλάδα, από τις 20 πόλεις με τον μεγαλύτερο πληθυσμό, τη μεγαλύτερη αύξηση θερμοκρασίας έχουν κατά σειρά: Tα Χανιά (+2,26°C), η Λαμία (+1,94 °C), τα Τρίκαλα (+1,84 °C), η Αθήνα (+1,73°C), οι Σέρρες (+1,52 °C) και η Θεσσαλονίκη (+1,48 °C).
Στη Θεσσαλία, τα Τρίκαλα και η Καρδίτσα, η Δυτική Θεσσαλία είναι η περιοχή που εμφανίζει πιο δραματικές ανόδους θερμοκρασίας. Εντός νομού όμως τα δεδομένα θα πρέπει να μας προβληματίσουν ακόμη περισσότερο, μιας και σημαντική αύξηση στη θερμοκρασία, καταγράφεται στα ορεινά του νομού Τρικάλων!
Η δημοτική κοινότητα Πύλης εμφανίζει αύξηση θερμοκρασίας 1,6 βαθμών κελσίου. Κι αν η πηγή με 1,8 βαθμούς πάνω από τη δεκαετία του ΄60 «δικαιολογείται» λόγω της πεδινής της θέσης, δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο και να μην ανησυχήσουμε για την αύξηση θερμοκρασίας σε περιοχές όπως η Ελάτη, το Μυρόφυλλο και το Γαρδίκι, με άνοδο θερμοκρασίας από 1,48 βαθμούς μέχρι και 1,64! Όλα αυτά σε σημεία που παραμένουν κατάβλαστα από έλατα.
Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση της Καλαμπάκας. Εκεί η ελάχιστη άνοδος θερμοκρασίας καταγράφεται στην περιοχή του Λογγά ενώ ο περιοχή του Κλεινοβού καταγράφει από τις μεγαλύτερες με άνοδο θερμοκρασίας κατά 1,73 βαθμούς κελσίου. Η Διάβα επίσης έχει υψηλή αύξηση θερμοκρασίας με το θερμόμετρο να βρίσκεται κατά μέσο όρο 1,62 βαθμούς κελσίου πάνω από την καταγραφή του ΄60.
Στη Φαρκαδόνα η αύξηση καταγράφεται στους 1,35 βαθμούς κελσίου, ενώ αγγίζει τους 2 βαθμούς στους Ταξιάρχες. Και όλα αυτά μέχρι το 2018…
*Φωτογραφία εξωφύλλου: Από τις διοργανώσεις Fridays For Future των Τρικαλινών μαθητών το 2019