Παράνομη η δημιουργία του σύμφωνα με τον Δ. Κουρέτα
Kατά πλειοψηφία το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας δεν ενέκρινε το στρατηγικό σχέδιο του επιχειρηματικού πάρκου της ΑΓΕΤ, μέσω του οποίου καταστρατηγείται το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Βόλου.
Ομόφωνα είπε «ΟΧΙ» και στην κατασκευή μονάδας φυσικού υγροποιημένου αερίου στον Παγασητικό.
Ειδικότερα ο περιφερειάρχης κ. Κουρέτας ανέφερε, ότι η ΑΓΕΤ δεν διαθέτει τις απαραίτητες εγκρίσεις και κακώς υπήρξε θετική εισήγηση από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας ακόμη επί περιφερειάρχη Κ. Αγοραστούν.
Λευκό ψήφισε η παράταξη του κ. Αγοραστούν και θετικά η παράταξη της κ. Ελευθερίας Τζανακούλη. Σημειώνεται ότι στην τοποθέτησή του ο δημοτικός σύμβουλος της Συμμαχίας για τον Βόλο, Νίκος Μόσχος αποκάλυψε, πως η υπηρεσία περιβάλλοντος της περιφέρειας είναι μια αναξιόπιστη υπηρεσία, καθώς αρνείται να δώσει στοιχεία σε πολίτες, αρνείται να πρωτοκολλήσει αιτήσεις και στελέχη της ΑΓΕΤ δήλωσαν σε δικαστικές αίθουσες, ότι λάμβαναν τα βράδυ mail από υπαλλήλους της υπηρεσίας για τις κινήσεις των αντιδρώντων στην καύση απορριμμάτων πολιτών.
Η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου έγινε στο Συνεδριακό Κέντρο της Ι.Μ.Δ., στα Μελισσάτικα και την παρακολούθησαν πολλοί φορείς και εκπρόσωποι της ΑΓΕΤ, που είχαν την ευκαιρία να τοποθετηθούν για τα δύο θέματα αλλά και πολίτες.
Το επιχειρηματικό πάρκο της ΑΓΕΤ
Σύμφωνα με την εισήγηση του κ. Κουρέτα, η έγκριση του ΕΠΜΜΜ ΑΓΕΤ-ΗΡΑΚΛΗΣ υπάγεται στη διαδικασία της οδηγίας 2001/42 για τη στρατηγική περιβαλλοντική εκτίμηση (ενσωματώθηκε με την ΚΥΑ 1225 Β/2006 και ΚΥΑ 3750 Β/2007). Συγκεκριμένα, το εν λόγω σχέδιο εμπίπτει στις διατάξεις των άρθρων 2 και 3 της οδηγίας 2001/42. Επειδή ενδέχεται να θεωρηθεί, ότι είναι σχέδιο τοπικού επιπέδου τότε απαιτείται να έχει προηγηθεί η διαδικασία περιβαλλοντικού προελέγχου από την αρμόδια αρχή δηλαδή την αποκεντρωμένη διοίκηση. Αυτό δεν έγινε. Συνεπώς, η ως άνω παράλειψη υπαγωγής στη διαδικασία της στρατηγικής περιβαλλοντικής εκτίμησης καθιστά την έγκριση του εν λόγω σχεδίου παράνομη. Επιπροσθέτως ο κ. Κουρέτας τόνισε ότι σύμφωνα με την ισχύουσα διάταξη του άρθρου 19 παράγραφος 3 του ν. 4982/2022, για τη δημιουργία ΕΠΜΜΜ πρέπει να προβλέπονται ειδικοί όροι που να αποσκοπούν στη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων ή της όχλησης από τη λειτουργία της μονάδας. Για να υπάρξουν τέτοιοι ειδικοί όροι θα πρέπει να εκπονηθεί Μελέτη Περιβάλλοντος ώστε να υπάρξει τροποποίηση των ισχυόντων περιβαλλοντικών όρων, σύμφωνα με το άρθρο 4 του ν. 4014/2011. Διαφορετικά δεν μπορούν να προβλεφθούν τέτοιοι όροι. Συνεπώς, η ως άνω παράλειψη καθιστά την έγκριση του εν λόγω σχεδίου παράνομη.
Ο επικεφαλής της παράταξης «Συμμαχία υπέρ των πολιτών» κ. Αγοραστός τόνισε στην παρέμβασή του, ότι η προηγούμενη περιφερειακή αρχή σεβάστηκε την εισήγηση της υπηρεσίας και για το λόγο αυτό στάθηκε θετικά απέναντι στο θέμα, χωρίς ωστόσο να το φέρει προς έγκριση στο Περιφερειακό Συμβούλιο, λόγω του γεγονότος ότι μεσολάβησαν οι εκλογές.
Διεύθυνση Περιβάλλοντος Μαγνησίας: «Η υπηρεσία γνωμοδότησε θετικά για περιβαλλοντικούς όρους καθώς δεν χρειαζόταν νέα μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων»
Κατά της Ανάπτυξης του Επιχειρηματικού Πάρκου που ζητά η ΑΓΕΤ τάχθηκε και ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσής Τάσσος Τσιαπλές επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι με πρόσχημα το Πάρκο επιδιώκει στην πραγματικότητα να προσαρμόσει και να αναπτύξει περαιτέρω τις δραστηριότητες της .Η δημιουργία του πάρκου, πρόσθεσε, θα διευκολύνει τους κερδοφόρους σχεδιασμούς της Εταιρείας σε βάρος του Περιβάλλοντος και της υγείας του Λαού του Βόλου.
Η Επικεφαλής της Παράταξης «Ενωμένοι Θεσσαλοί» κ. Ελευθερία Τζανακούλη τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας του επιχειρηματικού πάρκου, καθώς τηρούνται -όπως είπε -οι περιβαλλοντικοί όροι άλλα και γιατί η πλημμυρισμένη από τον danilel Μαγνησία δεν αντέχει να φτωχοποιηθεί περαιτέρω, κάνοντας αναφορά στους 1.000 εργαζόμενους της επιχείρησης.
Η μονάδα υγροποιημένου αερίου
Σχετικά με το θέμα της εγκατάστασης σταθμού μεταφόρτωσης LNG στον Παγασητικό, ο Περιφερειάρχης Δ. Κουρέτας στην εισήγηση του τόνισε, ότι σύμφωνα με το άρθρο 1 του ν. 4936/2022 (εθνικός κλιματικός νόμος) η χώρα μας πρέπει να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 55% έως το 2030 και κατά 80% έως το 2040 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990. Όλες οι προγραμματιζόμενες εγκαταστάσεις ορυκτών καυσίμων (πετρελαίου και φυσικού αερίου) αναιρούν τον παραπάνω στόχο του νόμου, ο οποίος είναι νομικά δεσμευτικός, και για το λόγο αυτό είναι παράνομη η εν λόγω εγκατάσταση. Επίσης, σύμφωνα με το άρθρο 5 και το παράρτημα IV της οδηγίας 2011/92 για την περιβαλλοντική αδειοδότηση, επιβάλλεται να υπάρχει στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ποσοτικοποιημένη εκτίμηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τη χρήση του υγροποιημένου φυσικού αερίου που θα αποθηκεύεται και από τη μονάδα καύσης. Αυτή η εκτίμηση δεν υπάρχει στη ΜΠΕ και για το λόγο αυτό η ΑΕΠO που θα εκδοθεί είναι παράνομη.
Κατά της εγκατάστασης σταθμού LNG εντός του Παγασητικού τοποθετήθηκαν όλες οι παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας.
Στην έναρξη της συνεδρίασης το σώμα ομόφωνα καταδίκασε την επίθεση σε δημοτικό σύμβουλο της αντιπολίτευσης του Δήμου Βόλου από εκλεγμένο της ομάδας πλειοψηφίας του Δήμου.