Η Στέγη Τέχνης και Πολιτισμού του Ιδρύματος Λεωνίδα Κ. Μακρή – Ιατρού, με τη σημαντική προσφορά στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης μας, εγκαινίασε τη νέα περίοδο λειτουργίας της προσφέροντας στο κοινό την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με την Τέχνη του καταξιωμένου συμπολίτη εικαστικού Στέργιου Στάμου.
Πτυχές αυτής της Τέχνης γνώρισαν οι μαθητές της Β΄ Λυκείου του Μουσικού Σχολείου Τρικάλων, οι οποίοι επισκέφθηκαν την αναδρομική Έκθεση «Ζωντανά Εδάφη» και ξεναγήθηκαν σ’ αυτήν από τη θεατροπαιδαγωγό Αντονέλλα Χήρα, η οποία υπογράφει την -ομολογουμένως ευρηματική- σκηνοθετική επιμέλεια της Έκθεσης.
Στους δύο θεματικούς άξονες της Έκθεσης, τις «Μεταναστεύσεις» και τις «Αναδομήσεις», οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να δουν εγκαταστάσεις αλλά και πίνακες ζωγραφικής, με σημαίνοντα χρώματα το κόκκινο του αίματος ή το μπλε της θάλασσας, και να προβληματιστούν για το προσφυγικό ζήτημα.
Ποικίλα υλικά, όπως ορθογώνιες πλάκες από αλουμίνιο με τα ονόματα εκατοντάδων προσφύγων, πλακέτες ηλεκτρονικών υπολογιστών, μια μακέτα με το βομβαρδισμένο Χαλέπι, δημοσιεύματα από τον Τύπο, αποσπάσματα από αφηγήσεις προσφύγων, παραθέματα από τον Πλάτωνα και τον Μπρεχτ, ένα ποίημα της Warsan Shire δημιουργούν μια ενιαία αφήγηση, στην οποία ζωγραφική και εικαστική εγκατάσταση επικοινωνούν με άλλες μορφές Τέχνης (μουσική, θέατρο, χορό, ποίηση, ψηφιακή τεχνολογία), αλληλοπεριχωρούνται και ανοίγουν έναν δίαυλο επικοινωνίας, ο οποίος σηματοδοτείται από τον κάθε θεατή μέσα από τις προσωπικές του νοητικές διαδρομές.
Ως έκφραση αυτής της προσωπικής νοηματοδότησης που προέκυψε από την επικοινωνία με το έργο του εικαστικού, οι μαθητές με το πέρας της ξενάγησης μπήκαν στο εργαστήρι του καλλιτέχνη και δημιούργησαν τα δικά τους ζωγραφικά και εικαστικά έργα, εμπνεόμενοι από συγκεκριμένα άρθρα της διακήρυξης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Επιπλέον, αποτύπωσαν σε λόγο το απόσταγμα αυτής της εμπειρίας, δεδομένου ότι η επίσκεψη στην Έκθεση διοργανώθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος της Λογοτεχνίας αλλά και του Λογοτεχνικού εργαστηρίου Δημιουργικής Γραφής με θέμα «Τέχνη και ανθρώπινα δικαιώματα».
Αν οι Tέχνες, όπως σημειώνει ο Ezra Pound, μάς προσφέρουν ένα σημαντικό μέρος του διαρκούς και άφθαρτου στοιχείου της ανθρώπινης φύσης, της μη υλικής του φύσης, εκείνης του σκεπτόμενου και ευαίσθητου ανθρώπου, αναμφίβολα η Τέχνη του Στέργιου Στάμου, συνδυάζοντας εικόνες, χρώματα, υλικά, μας προσκαλεί να ανακαλύψουμε αυτό το άφθαρτο στοιχείο, αποτελώντας μια πράξη οικείωσης του ανοίκειου, ένα παραμυθητικό πεδίο μετάλλαξης μιας πραγματικότητας σε άλλη, έναν δρόμο προς την αυτογνωσία.
Γεωργία Κολοβελώνη, Φιλόλογος, Med., MA