Διαβάστε επίσηςΤα νέα της πόλης

Το γλέντησαν στο 11ο Συνέδριο των Αγράφων στο χωριό Λεοντίτο της Αργιθέας (ΦΩΤΟ)

22 May 2024

Ήπιε, έφαγε και χόρεψε ο Σύλλογος Αργιθεατών Τρικάλων

Ήπιε, έφαγε και χόρεψε ο Σύλλογος Αργιθεατών Τρικάλων

Στις 18 Μαϊου 2024 το χορευτικό του Συλλόγου Αργιθεατών Τρικάλων ταξίδεψε στο χωριό Λεοντίτο Αργιθέας. Ένα χωριό με ένα τοπίο απαράμιλλου φυσικού κάλλους. Στη δε κεντρική πλατεία του στέκεται καμαρωτός ένας πλάτανος 1000 χρόνων που απλώνει τα κλωνάρια του και σκεπάζει την τεράστια πλατεία του χωριού.

Στόχος να παραβρεθούν στο 11ο Συνέδριο των Αγράφων και οι χορευτές να γνωρίσουν την Αργιθεάτικη κουλτούρα, μια κουλτούρα πιστή στις ρίζες και τις παραδόσεις.

Οργανωτές του Συνεδρίου ο Δήμαρχος Μουζακίου, ο Δήμαρχος Αργιθέας και η Ένωση Αγραφιώτικων χωριών Καρδίτσας και Ευρυτανίας.

Ένα συνέδριο Πολιτισμού, Τουρισμού, Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος. Την όλη εκδήλωση παρουσίασε ο Δήμαρχος Αργιθέας και πρόεδρος του δικτύου Δήμων της Πίνδου Ανδρέας Στεργίου. Καλωσόρισμα από την Πρόεδρο του Λεοντίτου κ. Παναγιώτα Γρηγορίου τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού κ. Γραμμένο Κωνσταντίνο και από τον Πρόεδρο Ε.Α.Χ κ. Βασίλειο Τσαντίλα. Ομιλία με την Ιερά Μονή Παναγίας Σπηλιάς και την συμβολή της στους αγώνες των Αγράφων και του Έθνους, από τον συγγραφέα ,ερευνητή και εκπαιδευτικό Αργιθεάτη κ. Ξενοφών Κουτή. «Σαν Αργιθεάτισσα εντυπωσιάστηκα από την εμπεριστατωμένη ομιλία με τα ιστορικά στοιχεία του ομιλητή», αναφέρει η κ.Τσιρογιάννη. Ακολούθησε ομιλία από τον πρ. Δήμαρχο Αγράφων και μέλος του Δ.Σ Ε.Α.Χ κ Βαγγέλη Κατσιφό με θέμα ο ιστορικός και Γεωγραφικός χώρος των Αγράφων, η συμβολή τους στην Εθνική οικονομία, σημερινές προοπτικές. Χαιρετισμό έκανε και ο αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Κωνσταντίνος Τέλιος.

Ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί της Αργιθέας από το σύλλογο Αργιθεατών Τρικάλων και τον πολιτιστικό σύλλογο Δρακότρυπας. Αντήχησαν οι ρεματιές από τα τραγούδια του Στέργιο Βλαχογιάννη. Άψογη η συνεργασία των δύο Προέδρων Τσιρογιάννη –  Κωστάκη. Συνέχισε το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου Κρητών Δήμου Ζωγράφου «Ο Καζαντζάκης». Έγινε μίξη των δύο παραδόσεων της Αργιθέας και της Κρήτης. Εντυπωσιακό το πρόγραμμα και όλοι ξεσηκώθηκαν σε ένα αστείρευτο γλέντι. Η Αργιθεάτικη φιλοξενία στο αποκορύφωμα, πλούσια εδέσματα και παραδοσιακό πλαστό από τα χέρια της Τοπικού Προέδρου του Λεοντίτου Παναγιώτας Γρηγορίου. Ακολούθησαν εδέσματα από τους Κρήτες όπως γαμοπίλαφο που το μαγείρεψαν εκεί στα καζάνια, τσικουδιές κ.τ.λ. Ήταν μια εκδήλωση ουσιώδη, μια εκδήλωση εντυπωσιακή, μια φιλοξενία πολλών φορέων. Πολλά τα συναισθήματα, αγάπη, συγκίνηση και πολλές αναμνήσεις, όπως από το Λεοντίτο ήταν ο αείμνηστος Δημήτριος Γρίβας ο οποίος μας άφησε μεγάλη παρακαταθήκη.

«Ευχαριστούμε το Γιώργο, το Θανάση και το Βασίλη για τη μεταφορά μας στον τόπο του συνεδρίου. Ευχαριστούμε το Θανάση Κωστάκη το φωτογράφο μας πάντα αφιλοκερδώς. Ευχαριστούμε τους χορευτές του Συλλόγου μας που ταξίδεψαν στην ορεινή Αργιθέα. Μας δίνουν δύναμη να συνεχίσουμε ακάθεκτοι το έργο μας.

Η ψυχή του κάθε Αργιθεάτη φλέγεται από πατριωτικά συναισθήματα και προσπαθεί να διατηρήσει την Αργιθεάτικη παράδοση, ώστε να μείνει αναλλοίωτη μέσα στο χρόνο», τονίζει η Έλλη Τσιρογιάννη, Πρόεδρος Συλλόγου Αργιθεατών Τρικάλων και Αντιπρόεδρος Ένωσης Αγραφιώτικων Χωριών Καρδίτσας και Ευρυτανίας.

Trikalanews
Author: Trikalanews


Καταγγελία για το 1ο Δημοτικό Σχολείο Οιχαλίας - Επικίνδυνες συνθήκες και αδιαφορία της Δημοτικής Αρχής

Καταγγελία για το 1ο Δημοτικό Σχολείο Οιχαλίας – Επικίνδυνες συνθήκες και αδιαφορία της Δημοτικής Αρχής

Η Δημοτική Παράταξη «Νέο Ξεκίνημα» καταγγέλλει την ελλιπή αποκατάσταση της στέγης και την αδιαφορία για την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών …
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στα Τρίκαλα το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στα Τρίκαλα το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου

Ο Δήμος Τρικκαίων ανακοινώνει προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, σύμφωνα με αποφάσεις της Διεύθυνσης Αστυνομίας Τρικάλων, για το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024: …
Ποδηλατοβόλτα για την ολοκλήρωση της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας στην Καρδίτσα

Ποδηλατοβόλτα για την ολοκλήρωση της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας στην Καρδίτσα

Με σύνθημα «κοινόχρηστος δημόσιος χώρος» ολοκληρώνεται η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας με ποδηλατοβόλτα από την πλατεία Πλαστήρα …
Συναυλία των Μουσικών Συνόλων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Synola)

Συναυλία των Μουσικών Συνόλων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Synola)

Την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου, μετά από πρόσκληση του Πολιτιστικού Φεστιβάλ Πανεπιστημίου Κύπρου, τα Synola, συμμετέχουν στις φθινοπωρινές εκδηλώσεις του φεστιβάλ, …