Άρθρα – ΑπόψειςΠρωτοσέλιδα

Το 6ο ΓΕΛ Τρικάλων καταγγέλλει την κατάργηση τμημάτων

12 Sep 2024

Έκκληση προς την κοινότητα για τη στήριξη μαθητών της Γ’ Λυκείου μετά την απόφαση του Υπουργείου για μη λειτουργία ολιγομελούς τμήματος, που απειλεί την εκπαιδευτική σταθερότητα και τη μελλοντική λειτουργία του σχολείου.

ΤΟ 6ο ΓΕΛ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΜΗΜΑΤΩΝ

Αγωγή, Μόρφωση, Μάθηση, Διδασκαλία, Εκπαίδευση, Παιδεία, Κατάρτιση. Βασικές αρχές της Παιδαγωγικής Επιστήμης καταστρατηγούνται, χωρίς καμιά αναστολή και χωρίς να υπολογίζεται η καθημερινή προσπάθεια επικοινωνίας, συνεργασίας και αλληλεπίδρασης των Εκπαιδευτικών με τους μαθητές και τις μαθήτριες…

Μαθητές και μαθήτριες αντιμετωπίζονται ως αριθμοί και αποκλείονται από την αποτελεσματική μάθηση. Συγκεκριμένα, το Υ.ΠΑΙ.Θ.Α με απόφασή του (αρ. Πρωτ. 101210/Δ2, 06-09-2024) πετάει μαθητές/τριές μας έξω από το σχολειό μας, από το σχολειό τους. Μια απόφαση σύμφωνα με την οποία δεν εγκρίνεται η κατά παρέκκλιση λειτουργία του ολιγομελούς τμήματος της Ομάδας Ανθρωπιστικών Σπουδών της Γ’ Λυκείου, διαταράσσοντας την ομαλή σχολική καθημερινότητά τους κι εντείνοντας -τις ήδη αυξημένες- εκπαιδευτικές ανισότητες.

Συγκεκριμένα, επτά μαθητές/τριες του σχολείου μας στην κατεύθυνση Ανθρωπιστικών Σπουδών, στη Γ΄ Λυκείου, εξαναγκάζονται στην πιο κρίσιμη για τη ζωή τους χρονική στιγμή -λίγους μήνες πριν τις Πανελλαδικές εξετάσεις- να μεταβούν σε κάποιο άλλο σχολείο. Να αφήσουν την καθημερινότητά τους, τους φίλους και τις φίλες, τους εκπαιδευτικούς, την πενταετή παραμονή τους στον χώρο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο 6ο Γυμνάσιο και 6ο Λύκειο και να ακολουθήσουν μια ακατανόητη, απαράδεκτη και εντελώς αντίθετη με τις βασικές αρχές της Παιδαγωγικής Επιστήμης πράξη του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α, η οποία βασίζεται αποκλειστικά σε αριθμητικά δεδομένα και αλγόριθμους.

Κατόπιν τούτου, υποχρεώνονται να προσαρμοστούν σε ένα εντελώς νέο σχολικό περιβάλλον με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους/τις ίδιους/ες και τις οικογένειές τους: οικονομική επιβάρυνση, απώλεια φίλων, επιπρόσθετο άγχος, ψυχολογικά προβλήματα.

Τονίζεται ότι ανάμεσά τους υπάρχουν μαθητές/τριες οι οποίοι/ες:

  • διανύουν ήδη απόσταση με λεωφορείο, καθώς διαμένουν σε χωριά, ενώ με τη φοίτησή τους σε άλλο σχολείο θα αναγκάζονται να διανύουν μεγαλύτερη απόσταση, εφόσον το σχολείο μας είναι το πλέον κοντινό γι’ αυτούς/ες.
  • αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας και διαγνωσμένες μαθησιακές δυσκολίες και εντάσσονται σε ειδικές κατηγορίες, κάτι που καθιστά σχεδόν αδύνατη την οποιαδήποτε αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος. Για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις το σχολείο μας έχει ήδη προβεί σε κατάλληλες ενέργειες (υλικοτεχνικής υποδομής και συμπεριληπτικής εκπαίδευσης), ώστε να διευκολυνθεί η παραμονή τους σ’ αυτό και η απρόσκοπτη φοίτησή τους.
  • επλήγησαν από το ακραίο καιρικό φαινόμενο Daniel, χωρίς ακόμη οι οικογένειές τους να έχουν αποκαταστήσει τις ζημιές που έχουν υποστεί.
  • έχουν αδέλφια που φοιτούν στο όμορο 6ο Γυμνάσιο Τρικάλων, γεγονός που θα δυσκολέψει την από κοινού μετακίνησή τους.


Για τους παραπάνω λόγους, ο Σύλλογος Διδασκόντων του σχολείου κρίνει ότι η συγκεκριμένη απόφαση -όπως και άλλες αντίστοιχες- του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α είναι ειλημμένη βάσει ενός σκληρού οικονομισμού, που αγνοεί κοινωνικά κριτήρια και ατομικές ανάγκες μαθητών/ριών καταδικάζοντας την και απαιτώντας τη μη εφαρμογή της.

Να σημειωθεί, επίσης, ότι το 6ο Λύκειο Τρικάλων, με πλήθος διακρίσεων τα τελευταία χρόνια, λειτουργεί ως κύτταρο, κυψέλη και πυρήνας για τη συνοικία της Αγίας Μονής κι όχι μόνο. Πυρήνας μάθησης, πυρήνας διαπαιδαγώγησης. Αυτό το καταρρίπτει η συγκεκριμένη απόφαση του Υπουργείου, οδηγώντας σταδιακά στην κατάργηση και οριστικό κλείσιμο του σχολείου μας σήμερα και άλλων σχολείων στο μέλλον. Διότι από αυτή απουσιάζουν τα ίδια τα παιδιά, οι οικογένειές τους και δε λαμβάνεται υπόψη η προσπάθειά τους να μάθουν γράμματα, να σταθούν στην κοινωνία ως ισότιμα μέλη της και να προοδεύσουν.

Απευθύνουμε έκκληση:

στους γονείς και κηδεμόνες,

στον Πολιτιστικό Σύλλογο Αγίας Μονής,

στους επαγγελματίες της συνοικίας,

σε κάθε πολίτη των Τρικάλων,

να στηρίξουμε τους μαθητές και τις μαθήτριες μας, ώστε να μη φύγουν από το σχολείο μας, να μην καταργηθεί το τμήμα Ανθρωπιστικών Σπουδών της Γ’ Λυκείου, να συνεχίσουν να είναι μαθητές/τριες μας, να συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που αγαπούμε: να τους/τις μαθαίνουμε γράμματα, στο ίδιο σχολείο που ξεκίνησαν να φοιτούν. Γιατί, πάνω απ’ όλα, είμαστε Δάσκαλοι και θέλουμε τα παιδιά μας να είναι κοντά μας και αγωνιζόμαστε να μην κλείσει κανένα τμήμα και κανένα σχολείο!

Γιατί “όταν κλείνει ένα σχολείο ανοίγει μια φυλακή”!

Ο Δ/ντής και ο Σύλλογος Διδασκόντων του 6ου ΓΕΛ Τρικάλων

Trikalanews
Author: Trikalanews


Κλειστό για ανακαίνιση το κατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς στον πεζόδρομο Ασκληπιού

Κλειστό για ανακαίνιση το κατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς στον πεζόδρομο Ασκληπιού

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι πελάτες μπορούν να εξυπηρετούνται από τα πλησιέστερα καταστήματα της τράπεζας …
Ημέρα ευχών και χαμόγελων για την Αντιδήμαρχο Σοφία Αλεστά!

Ημέρα ευχών και χαμόγελων για την Αντιδήμαρχο Σοφία Αλεστά!

Πλήθος ευχών από πολίτες, φίλους και συναδέλφους στο Δημαρχείο Τρικκαίων για την ονομαστική της εορτή …
Δράση κυκλοφοριακής αγωγής στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής Λάρισας

Δράση κυκλοφοριακής αγωγής στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής Λάρισας

Συμμετοχή του Δήμου Λαρισαίων, της Τροχαίας και του ΚΔΗΦ «Θέληση Ζωής» για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2024 …
Επιμόρφωση εκπαιδευτικών του ΕΠΑΛ Τρικάλων στη Φλωρεντία

Επιμόρφωση εκπαιδευτικών του ΕΠΑΛ Τρικάλων στη Φλωρεντία

Ενίσχυση ψηφιακών δεξιοτήτων μέσω του προγράμματος Erasmus+ KA1 από την Europass Teacher Academy …