Διαβάστε επίσηςΛάρισα

«Θερμό» καλοκαίρι για τα Τέμπη – Προ των πυλών εξελίξεις στην ανάκριση

23 Jun 2024

Τί γίνεται με τα πορίσματα για τη φωτιά και το «μπάζωμα»

Η εβδομάδα που έρχεται αναμένεται να δρομολογήσει εξελίξεις στη δικαστική διερεύνηση του δυστυχήματος των Τεμπών καθώς σύμφωνα με πληροφορίες αναμένονται νέες διώξεις αλλά και τα αποτελέσματα των πορισμάτων σχετικά με τη φωτιά, το «μπάζωμα» και το φορτίο της εμπορικής αμαξοστοιχίας.

Θυμίζουμε πως, όπως είχε αναφέρει σε προηγούμενο ρεπορτάζ το larissanet.gr, η έρευνα για το δυστύχημα έχει ανοίξει ουσιαστικά σε τρία επίπεδα. Το πρώτο αφορά τους λόγους της σύγκρουσης των δύο αμαξοστοιχιών όπου έχασαν τη ζωή τους 57 άτομα και τραυματίστηκαν εκατοντάδες, το δεύτερο αφορά το φορτίο της εμπορικής αμαξοστοιχίας και τα αίτια της ανάφλεξης και της φωτιάς μετά τη σύγκρουση και το τρίτο επίπεδο αφορά τα όσα έγιναν μετά τη σύγκρουση των τρένων, δηλαδή το μπάζωμα.

Το προηγούμενο διάστημα η διερεύνηση ποινικών ευθυνών από τον εφέτη ανακριτή και κατ’ επέκταση η άσκηση νέων ποινικών διώξεων για πρόσωπα που σχετίζονται με την λειτουργία του σιδηροδρόμου, είχε μπει στον «πάγο» καθώς προτεραιότητα είχε σύμφωνα με πληροφορίες η ολοκλήρωση του θέματος της ανάφλεξης και της φωτιάς και το φορτίο της εμπορικής αμαξοστοιχίας.

Για να γίνει αυτό, ο ανακριτής είχε αναθέσει την διενέργεια έρευνας για την φωτιά, αν δηλαδή οφείλονταν στα έλαια σιλικόνης όπως καταγράφεται και στο πόρισμα των δικαστικών πραγματογνωμόνων, σε καθηγητή από το τμήμα Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Παράλληλα οι σκληροί δίσκοι των καμερών με το βιντεοληπτικό υλικό από τους σιδηροδρομικούς σταθμούς που πέρασε η εμπορική αμαξοστοιχία πριν την σύγκρουση με την εμπορική το βράδυ της 27ης Φεβρουαρίου, εστάλησαν στην Αγγλία προκειμένου να γίνει προσπάθεια ανάκτησης του υλικού.

Το βιντεοληπτικό υλικό καθώς και η έκθεση του καθηγητή του ΕΜΠ «τρέχουν» τους τελευταίους τρεις μήνες και τα αποτελέσματα αναμένονται σύντομα.

Παράλληλα αναμένεται και το αποτέλεσμα της έρευνας που διενεργεί η αντεισαγγελέας Πρωτοδικών Λάρισας σχετικά με το μπάζωμα του χώρου. Συγκεκριμένα ποια πρόσωπα παρευρίσκονταν τις πρώτες ημέρες και μέχρι και την επίστρωση του χώρου με πίσσα και χαλίκια στον τόπο του δυστυχήματος, και ποιος ή ποια πρόσωπα έδωσαν εντολή απομάκρυνσης των χρωμάτων και των λοιπών υλικών που στη συνέχεια μεταφέρθηκαν σε ιδιόκτητο οικόπεδο χωρίς να τεθεί το υλικό αυτό στη διάθεση των δικαστικών αρχών.

Για το θέμα του μπαζώματος εξάλλου έχει ασκηθεί δίωξη από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Λάρισας στον πρώην Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ.Κώστα Αγοραστό ο οποίος αναμένεται και αυτός να κληθεί κάποια στιγμή για να καταθέσει στον ανακριτή καθώς ο τελευταίος αποφάσισε η δικογραφία του να συγχωνευτεί με τη συνολική δικογραφία για τα Τέμπη στην οποία υπάρχουν μέχρι σήμερα 33 κατηγορούμενοι.

Το επόμενο 15νθήμερο επομένως, που θα ξεκινήσει από την ερχόμενη εβδομάδα, αναμένεται να είναι κομβικό για την πορεία της έρευνας καθώς θα ξεκαθαρίσει το τοπίο γύρω από τη φωτιά, τα χημικά που βρέθηκαν στον τόπο της σύγκρουσης αλλά και τους υπευθύνους για την διαμόρφωση του χώρου λίγα 24ωρα μετά τη σύγκρουση. Και φυσικά θα προχωρήσουν οι ποινικές διώξεις που σύμφωνα με πληροφορίες θα αφορούν πρόσωπα της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων και του υπουργείου Μεταφορών.

Ως εκ τούτου οι εξελίξεις γύρω από την δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης που κλείνει πλέον 15 μήνες από τη μέρα που ανέλαβε καθήκοντα ανακριτή ο εφέτης Σωτήρης Μπακαΐμης θα απασχολήσουν καθόλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Να σημειωθεί ωστόσο πως παράλληλα εξετάζονται και οι μηνύσεις συγγενών θυμάτων αναφορικά με τις ενέργειες που έγιναν μετά τη σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών,  από ιατροδικαστές, δικαστικούς λειτουργούς και όλων όσων ενήργησαν στο πεδίο.

Trikalanews
Author: Trikalanews


Νέο περιστατικό με χρήση κινητού σε Γυμνάσιο της Πάτρας – Δύο μαθητές τιμωρήθηκαν με αποβολή

Νέο περιστατικό με χρήση κινητού σε Γυμνάσιο της Πάτρας – Δύο μαθητές τιμωρήθηκαν με αποβολή

Λίγες εβδομάδες μετά το άνοιγμα των σχολείων και με την απαγόρευση της χρήσης κινητών εντός σχολικών συγκροτημάτων να ισχύει, ένα …
Με 4,6 εκατ. € η άσφαλτος λάμπει στα χωριά, η πόλη… στην αναμονή

Με 4,6 εκατ. € η άσφαλτος λάμπει στα χωριά, η πόλη… στην αναμονή

Ο αντιδήμαρχος έργων σε πρώτο πλάνο για τις αγροτικές βελτιώσεις, αλλά η κεντρική πλατεία… ψάχνει τον δρόμο της …
40ήμερο Μνημόσυνο Δημητρίου Κων. Ούτρα

40ήμερο Μνημόσυνο Δημητρίου Κων. Ούτρα

Τελούμε την Κυριακή 22 – 9 – 2024 , στον Ιερό Ναό Αγίου Γρηγορίου στο Γαρδικάκι Τρικάλων , 40ήμερο Μνημόσυνο …
Εκτεταμένες αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ στο νότιο Λίβανο

Εκτεταμένες αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ στο νότιο Λίβανο

Το Ισραήλ εξαπολύει δεκάδες επιθέσεις εναντίον στόχων της Χεζμπολάχ, μετά από τις φονικές εκρήξεις ασυρμάτων που κόστισαν τη ζωή σε …