Όσα ειπώθηκαν στη Συνέντευξη Τύπου των συγγενών και πραγματογνωμόνων
Με συγκεντρώσεις σε Τρίκαλα αλλά και Καλαμπάκα, την Τρίτη και Τετάρτη, αναμένεται οι τοπικές κοινωνίες να πούνε με κάθε τρόπο ότι τα Τέμπη δεν ξεχνιούνται ζητώντας δικαίωση για τα αδικοχαμένα νεαρά στην πλειοψηφία τους θύματα.
Την Τρίτη μάλιστα και στις 8 και μισή το απόγευμα, οι γονείς των κοριτσιών της οικογένειας Πλακιά, Χρύσας, Αναστασίας και Θώμης, καλούν σε συγκέντρωση μνήμης αλλά και συνάντησης με όλο αυτόν τον κόσμο που βιώνουν συλλογικά το πένθος και την άδικη απώλεια.
Όπως αναφέρουν ο Νίκος και ο Δημήτρης Πλακιάς σε κοινό τους κάλεσμα,
«Επειδή 28/2/204 δεν θα μπορέσουμε να συμμετάσχουμε στην σιωπηρή πορεία που θα πραγματοποιηθεί στην πόλη των Τρικάλων στις 12, λόγω ότι θα βρισκόμαστε την ίδια ώρα στα Τέμπη, θα είμαστε μαζί σας την Τρίτη και ώρα 20:30 στην Κεντρική Γέφυρα Τρικάλων για να σας ευχαριστήσουμε και να σας δούμε από κοντά για όλο αυτό το διάστημα που βρίσκεστε δίπλα μας και για την αγάπη που εισπράξαμε από την πόλη σας και τους φορείς αυτής.
ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ
ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΥΣ
ΤΕΜΠΗ 28/02/23
ΠΛΑΚΙΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΠΛΑΚΙΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΑΛΛΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΤΕΜΠΩΝ»
Εν τω μεταξύ Συνέντευξη Τύπου πραγματοποιήθηκε το μεσημερί της Δευτέρας (26/2) στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ από συγγενείς θυμάτων και επιζώντες της τραγωδίας στα Τέμπη, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το τραγικό δυστύχημα.
Στη συνέντευξη συμμετείχαν και μέλη της επιτροπής διερεύνησης ανεξάρτητων πραγματογνωμόνων (ΕΔΑΠΟ) τα οποία υπογράμμισαν ότι από όλες τις δικλείδες ασφαλείας αν λειτουργούσε μόνο η φωτοσήμανση, αυτό θα αρκούσε για την αποφυγή του δυστυχήματος.
Επιπλέον, η επιτροπή στα συμπεράσματά της κάνει λόγο για «σωρεία ανθρώπινων λαθών και παραλείψεων» η οποία «βρήκε πρόσφορο έδαφος σε ένα περιβάλλον συνολικής περιφρόνησης κανονισμών και διαδικασιών».
Σύμφωνα με την επιτροπή «η συνολική έλλειψη κουλτούρας ασφαλείας στον Σιδηρόδρομο δεν επιτρέπει ακόμα και σήμερα», έναν χρόνο μετά το τραγικό δυστύχημα «την ουσιαστική αξιοποίηση των συμπερασμάτων για το συγκεκριμένο δυστύχημα προκειμένου να αποφευχθεί το επόμενο».
Αξίζει δε να σημειωθεί, όπως υπογραμμίζει η Επιτροπή, ότι έναν χρόνο μετά το τραγικό δυστύχημα:
Κανονισμοί ραδιοτηλεφωνίας δεν τηρούνται
Δεν έχει γίνει επικαιροποίηση του απαρχαιωμένου ΓΚΚ και των λοιπών κανονισμών λειτουργίας
Δεν υπάρχουν Ελάχιστες Απαιτήσεις Λειτουργίας με σαφή κλιμάκωση λήψης επιπρόσθετων μέτρων
Δεν λαμβάνονται μέτρα (π.χ. Βραδυπορίες) σε άμεση αντίδραση σε υποβάθμιση τεχνικών προδιαγραφών λόγω βλάβης
Δεν υπάρχει καμία διαδικασία πραγματικού ελέγχου της εφαρμογής του ΓΚΚ και καμία αξιολόγηση της επίδοσης του προσωπικού σε κρίσιμες θέσεις για την ασφάλεια