Αποκλειστικά το trikalanews.gr εξασφάλισε και δημοσιεύει τα ονόματα των 3 γυναικών από τον Χώρο της Πνευματικής και Πολιτιστικής Δράσης, καθώς και το όνομα της Γυναίκας της Χρονιάς , που θα βραβευτούν αύριο, στην «γέννηση» του θεσμού «Θέλω την Γυναίκα Ψηλά».
Η αυριανή εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στην πόλη των Τρικάλων, με αφορμή την 8η Μαρτίου, που είναι η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας , αποτελεί ουσιαστικά, την απαρχή ενός θεσμού που φέτος βάζει τις βάσεις του στα Τρίκαλα, με στόχο, κάθε χρονιά, να αναδεικνύεται και επιβραβεύεται η Γυναικεία Ηγεσία, στους τομείς της Κοινωνικής Δράσης και Προσφοράς, της Πνευματικής και Πολιτιστικής Δράσης και της Οικονομίας και Επιχειρηματικότητας.
Τρεις γυναίκες από κάθε τομέα δράσης, θα επιλέγονται και θα βραβεύονται, ως παράδειγμα προς μίμηση, για την αξιόλογη διαδρομή και προσφορά τους στην κοινωνία των Τρικάλων.
Εκτός από τις εννέα συνολικά γυναίκες στους τρεις προαναφερθέντες τομείς δράσεις, στο σκεπτικό των οργανωτών αυτής της εκδήλωσης που φιλοδοξούν να γίνει θεσμός για τα Τρίκαλα, θα υπάρχει και μια ξεχωριστή διάκριση.
Πρόκειται για την Γυναίκα της Χρονιάς. Μια αναγνώριση της τοπικής κοινωνίας, για μια γυναίκα των Τρικάλων, που μέσα από το έργο της, προβάλλει τα Τρίκαλα σε Πανελλήνιο και Διεθνές επίπεδο.
• Οι τρεις Γυναίκες που θα βραβευτούν από τον χώρο της Πνευματικής και Πολιτιστικής Δράσης
Σύμφωνα με ασφαλείς , αποκλειστικές πληροφορίες του trikalanews.gr οι κυρίες από τον Χώρο της Πνευματικής και Πολιτιστικής Δράσης , που θα βραβευτούν αύριο στην εκδήλωση «Θέλω την Γυναίκα Ψηλά» – στην αίθουσα ΑΝΑΝΤΙ RESORT στις 19.00 υπό την Αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων και του ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΤΡΙΚΑΛΩΝ – είναι:
ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΠΑΠΑΣΤΕΦΑΝΟΥ:
Πιανίστρια και σολίστ με διεθνή καριέρα.
Πρόκειται για την κόρη του Τρικαλινού δικηγόρου και διανοούμενου, Λεωνίδα Παπαστεφάνου και της Τερψιχόρης Παπαστεφάνου, εμπνεύστριας και δημιουργού της περίφημης Χορωδίας Τρικάλων, που άλλαξε το ρου της μουσικής και πολιτιστικής δράσης στα Τρίκαλα, με την απόλυτη στήριξη του συζύγου και μέντορά της (Λεωνίδα Παπαστεφάνου), τις δεκαετίες 1950-1960
Η Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου γεννήθηκε στα Τρίκαλα, όπου και πήρε τα πρώτα μαθήματα πιάνου από τη μητέρα της. Σε ηλικία 7 ετών έδωσε ρεσιτάλ στον «Παρνασσό» και την επόμενη χρονιά εμφανίστηκε στον Βόλο.
Αποφοίτησε από το Ωδείο Αθηνών (τάξη Αλίκης Βατικιώτη) και συνέχισε τις σπουδές της στο Ωδείο Τσαϊκόφσκι της Μόσχας, την Ακαδημία Λισττης Βουδαπέστης και με υποτροφία του ιδρύματος Aλ. Ωνάσης στο Πανεπιστήμιο Μπλούμινγκτον της Ιντιάνα, απ' όπου πήρε το Artist Diploma στην τάξη του διακεκριμένου καθηγητή και πιανίστα Γκιόρκι Σέμποκ. Ακόμα, παρακολούθησε μαθήματα πιάνου με τους H. Leigraf, A. Marchand και Alfred Brendel και σύνθεσης με τους Γ. Α. Παπαϊωάννου και F. Fox.
Έχει βραβευθεί στο Διεθνή Διαγωνισμό Bach του Τορόντο και στο Διεθνή Διαγωνισμό της Γενεύης (Βραβεία Liebstοckl και Fazioli) και έχει τιμηθεί με το Βραβείο Μοτσενίγου της Ακαδημίας Αθηνών. Επίσης, τον Σεπτέμβριο του 1985 υπήρξε μία από τις 4 διπλωματούχους φιναλίστ του Διαγωνισμού πιάνου ClaraHaskil στην Ελβετία.
Έχει εμφανιστεί, παίρνοντας άριστες κριτικές, σε συναυλίες με ορχήστρες και ρεσιτάλ στην Ελλάδα (Φεστιβάλ Αθηνών, Επιδαύρου, Μέγαρο Μουσική Αθηνών κ.ά.) και σε πολλές χώρες της Ευρώπης, στις ΗΠΑ και τη Λατινική Αμερική. Έχει επανειλημμένα παρουσιάσει ολοκληρωμένους κύκλους έργων, καθώς και έργα σύγχρονων Ελλήνων συνθετών, ενώ συχνά ερμηνεύει σύγχρονη μουσική με έμφαση στο συνδυασμό πιάνου με κρουστά.
Έχει ασχοληθεί επίσης με τη σύνθεση και τη μελοποίηση Ελλήνων ποιητών. Έχει ηχογραφήσει πολλούς κύκλους έργων και δουλειές της έχουν κυκλοφόρησε σε CD.
ΤΟΥΛΑ ΤΙΓΚΑ
Γεννήθηκε στα Τρίκαλα.
Έζησε στον Βόλο και στη Θεσσαλονίκη, όπου σπούδασε αγγλική φιλολογία στο ΑΠΘ. Ζει στα Τρίκαλα, όπου έχει δραστηριοποιηθεί σε προγράμματα στήριξης και προώθησης της φιλαναγνωσίας, σε ομάδες γυναικών αλλά και παιδιών.
Έχει γράψει τα βιβλία για εφήβους Οδός Γραβιάς , Η εποχή των υακίνθων, Η βοή των υδάτων, Τα πουλιά στο χιόνι, Τα χρόνια τρέχοντας , και Το άλλο μισό του κόσμου, και για ενήλικες τα Ιστορία για μελάνι και πένα, Η άλλη όχθη του καλοκαιριού, Τριπλή νύχτα, Αχ Σαλονίκη και Φεγγάρι στο νερό.
Αποσπάσματα από την Οδό Γραβιάς και την Εποχή των υακίνθων έχουν συμπεριληφθεί στο βιβλίο της γλώσσας για το Δημοτικό και στα Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Α΄ Γυμνασίου.
Έχει τιμηθεί από τον Ιστορικό Φιλολογικό Σύνδεσμο Τρικάλων με το Βραβείο Φιλίας Τρικάλων, και από τον Δήμο Τρικκαίων και το Δημοτικό Θέατρο Τρικάλων, για τη «λογοτεχνική και πνευματική παρουσία και προσφορά της».
ΤΑΣΙΑ ΚΑΣΣΙΩΛΑ
Γεννήθηκε και ζει στα Τρίκαλα.
Ξεκίνησε την επαφή της με την μουσική στην Χορωδία Τρικάλων της Τερψιχόρης Παπαστεφάνου.
Διατηρεί στην πόλη το «Ωδείο Τρικάλων Α. Κασιώλα» το οποίο ιδρύθηκε το 1981 υλοποιώντας το όραμα της ιδρύτριάς του, μαέστρου και λυρικής σοπράνο, Αναστασία (Τασία) Κασιώλα, στο οποίο είναι διευθύντρια και κινητήριος δύναμή του. Είναι επίσης μαέστρος της Χορωδίας Τρικάλων.
Η βράβευση για την Γυναίκα της Χρονιάς, θα δοθεί στην ΜΑΡΙΑ ΚΑΝΑΡΑ, xειρουργό μαστού του Γενικού Νοσοκομείου Τρικάλων και πρόεδρο της Αντικαρκινικής Εταιρίας παραρτήματος Τρικάλων.
Η Μαρία Καναρά γεννήθηκε στην Αθήνα το 1968. Τελείωσε το Γυμνάσιο και το Λύκειο της Πρότυπης Σχολής Αναβρύτων. Φοίτησε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και στη συνέχεια έκανε την ειδικότητα της Γενική Χειρουργικής στο Σεισμανόγλειο Νοσοκομείο Αθηνών και στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο «Άγιος Σάββας», παίρνοντας τον υψηλότερο βαθμό στις εξετάσεις ειδικότητας.
Το 2002 έγινε Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με διδακτορική διατριβή που βαθμολογήθηκε με άριστα και αφορούσε τον καρκίνο του μαστού. Στη συνέχεια με υποτροφία της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας έκανε την εξειδίκευσή της στην χειρουργική και ογκολογική αντιμετώπιση των παθήσεων του μαστού στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο CharingCrossτου Λονδίνου. Είναι υπεύθυνη του Ιατρείου Μαστού της Χειρουργικής Κλινικής του Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου Τρικάλων από το 2005 με βαθμό Επιμελήτριας Α΄. Συμμετείχε σαν μέλος της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας Μαστού σε πανευρωπαϊκές ερευνητικές μελέτες για την ορμονοθεραπεία του καρκίνου του μαστού. Έχει πάνω από 200 παρουσιάσεις σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια και πάνω από 40 δημοσιεύσεις σε ελληνικά και ξένα ιατρικά περιοδικά.
• Η «Γέννηση» του θεσμού «Θέλω την Γυναίκα Ψηλά»
Την πρωτοβουλία για την δημιουργία του θεσμού «Θέλω την Γυναίκα Ψηλά» έχουν αναλάβει οι κ.κ. ΚορίναΛιούτα, Πρόεδρος του Φορέα Κοινωνικής Υποστήριξης «ΘΕΛΩ» και της Ακαδημίας Εθελοντισμού, Βίκυ Παπαγεωργοπούλου, εκδότρια του WHO is WHO «Γυναίκες Ηγέτες» και Αλεξάνδρα Τάμπου, διευθύντρια του «TrikalaIdees».
Την κριτική επιτροπή θα στελεχώσουν οι εκδότες και ιδιοκτήτες των τοπικών ΜΜΕ κ.κΧρήστος Πίσσας, Χρήστος Κοντός, Δημήτρης Κρούπης και ΕυάγγελοςΓκιάτας.