Τα νέα της πόλης

Τα δυο πρόσωπα των Φυλακών Τρικάλων

28 Jun 2019

Χθες το πρωί, μια μέρα μετά το βίαιο επεισόδιο που σημειώθηκε  στις  Φυλακές Τρικάλων – το οποίο έστειλε ένα σωφρονιστικό υπάλληλο στο Γ. Νοσοκομείο Τρικάλων, αφού απέτρεψε την εξέλιξη σύγκρουσης μεταξύ των κρατουμένων και  γρονθοκοπήθηκε  από κρατούμενο γιατί δεν τον άφησε να ολοκληρώσει τον κύκλο βίας που ο ίδιος είχε  ξεκινήσει – οι φυλακές, έζησαν  μια πραγματικά, εξέχουσα  μέρα  Πολιτισμού, Παιδείας  και Δημιουργίας, στην Ημερίδα  Ευαισθητοποίησης  του  Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Φυλακών Τρικάλων.  
 
Η φυλακή, έχει δυο πρόσωπα, όντας μια μικρογραφία της κοινωνίας. Το κακό και το καλό, καθώς κάθε ανθρώπινη φύση είναι  μείγμα  του καλού και του κακού, όπως σοφά έχει σημειώσει στο σύνολο του έργου του ένας από τους μεγαλύτερους συγγραφείς όλων των εποχών. Ο ψυχογράφος, Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι. 
 
• «Τα ΄θελες και τα ΄παθες» – Το ζήτημα των σεξιστικών στερεοτύπων, μέσα από το παραμύθι της Κοκκινοσκουφίτσας και του κακού λύκου
 
Στην καλοκαιρινή Ημερίδα  Ευαισθητοποίησης του  Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας  Φυλακών Τρικάλων (2ου ΣΔΕ Τρικάλων), που πραγματοποιήθηκε  με παρουσία  καλεσμένων χθες  το πρωί, μεταξύ των δράσεων  που  παρουσιάστηκαν  και αφορούσαν το σχολικό έτος  2018-19, ήταν και παράσταση Κουκλοθεάτρου  με τίτλο: «Τα ΄θελες και τα ΄παθες», από εκπαιδευόμενους-μαθητές του σχολείου.
 
Όπως δήλωσε στο trikalanews.gr η φιλόλογος- εκπαιδεύτρια γλωσσικού γραμματισμού κ. Μαρία  Μουτσάκη (εκπαιδευτικός του 2ου ΣΔΕ Τρικάλων), φέτος, τα projects – δράσεις του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Φυλακών Τρικάλων, τα οποία αποτελούν μέρος των μαθημάτων, ήταν προσανατολισμένα στην γέννηση, διαιώνιση και καταπολέμηση των στερεοτύπων. 
 
Η παράσταση αφορούσε  την  διασκευή  για κουκλοθέατρο,  του πασίγνωστου παραμυθιού «Η Κοκκινοσκουφίτσα και ο κακός λύκος», παρουσιασμένο όμως με καθημερινούς ήρωες που παλεύουν με τον κακό εαυτό τους, που έχει χτιστεί με στερεότυπα και προκαταλήψεις.
 
Την συγγραφή έκανε η  κ. Μαρία  Μουτσάκη,  μετά από πολλές συζητήσεις με τους εκπαιδευόμενους-μαθητές και με την εθελοντική συμβολή της ψυχολόγου  Φανής Σακκά η οποία βοήθησε στην διεξαγωγή βιωματικών παιχνιδιών με τους εκπαιδευόμενους-μαθητές. 
Η κουκλοπαίκτρια  Αναστασία Καραφύλλα  δίδαξε εθελοντικά  την τεχνική του κουκλοθεάτρου. 
 
Τη σκηνοθεσία και τη μουσική επένδυση έκανε  η εκπαιδευτικός  του σχολείου  Ζωή Δημοπούλου, ενώ η εκπαιδεύτρια αισθητικής αγωγής Μαρία Μπρέντα,  επίσης εκπαιδευτικός του σχολείου, μαζί με ομάδα εκπαιδευόμενων-μαθητών, έκαναν την κατασκευή της κάθε κούκλας και το στήσιμο του κουκλοθέατρου. 
 
«Το σημαντικό για ένα σχολείο φυλακών, είναι το άνοιγμα στην κοινωνία» δήλωσε η κ. Μαρία Μουτσάκη στο trikalanews.gr και συμπληρώνοντας είπε: «Eπιχειρήσαμε να θίξουμε το ζήτημα των σεξιστικών άλλα και άλλων κοινωνικών στερεότυπων μέσα από το παραμύθι της Κοκκινοσκουφίτσας και του «κακού» λύκου. Μετά από συζήτηση και προβληματισμό αποφασίσαμε να κάνουμε μία διασκευή, όπου η κοκκινοσκουφίτσα συμβολίζεται από ένα 17χρονο κορίτσι, ανεξάρτητο και παρορμητικό και ο κακός λύκος από έναν 25χρονο νέο «γνωστό αλάνι της περιοχής» που, εγκλωβισμένος στις στερεοτυπικές ιδέες για τις γυναίκες, θεωρεί προκλητική την ηρωίδα και επιχειρεί  να  της επιβληθεί με τον τρόπο του. 
 
Στην ιστορία εμφανίζεται επίσης η μητέρα με όλα τα κλασικά χαρακτηριστικά μιας υπερπροστατευτικής μάνας, η γιαγιά, κάπως διαφορετική από τα καθιερωμένα και ένας φίλος του Τζίμη, δηλ. του κακού  λύκου. Στο τέλος όμως, σε αντίθεση με το γνωστό μύθο, δεν εμφανίζεται κανένας κυνηγός να αποκαθιστά την τάξη. Αυτό επιτυγχάνεται από τον ίδιο τον «κακό λύκο», ο οποίος μέσα από τη σύγκρουση με την κοπέλα, βιώνει μια εσωτερική αλλαγή . Τα στερεότυπα  σπάνε και οι δύο νέοι αρχίζουν να βλέπουν τη ζωή, αλλά και τους ίδιους τους εαυτούς τους με άλλα μάτια». 
 
• Η Δημιουργία στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Φυλακών που βγάζει τον καλό πρόσωπο των κρατουμένων
 
Να σημειωθεί, ότι οι επισκέπτες-κοινό της χθεσινής παράστασης, αισθάνθηκαν ένα ασφαλές περιβάλλον μέσα στις φυλακές κατά την διάρκεια  της Ημερίδας  Ευαισθητοποίησης  του  Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Φυλακών Τρικάλων.  
 
Η συνομιλία μας με την κ. Μαρία Μουτσάκη έκλεισε, με την ίδια να σημειώνει: «Δυο χρόνια που δουλεύω εδώ, δεν έχω αισθανθεί ανασφάλεια μέσα στο χώρο των φυλακών. Μέσα από τα μαθήματα, οι εκπαιδευόμενοι-μαθητές του σχολείου μαθαίνουν να δημιουργού, να επικοινωνούν, να συνεργάζονται. Δεν έχουν κανέναν λόγο να ανταγωνιστούν ή να αρπάξουν. Είναι καλοπροαίρετοι. Δείχνουν σεβασμό και καλή διάθεση. Επικρατεί πολύ όμορφο κλίμα και  όλο αυτό, αποδεικνύει ότι βγαίνει ο καλός τους χαρακτήρας, πράγμα που δείχνει τελικά ότι το περιβάλλον παίζει πρωταρχικό ρόλο στην διαμόρφωση του χαρακτήρα των ανθρώπων». 
Δεν βρέθηκαν άρθρα.