΄Ηδη διενεργούνται αυτοψίες και καταγραφές
Στη Λάρισα βρέθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος συμμετείχε στη σύσκεψη στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και ανακοίνωσε το πρώτο «πακέτο» που είπε ότι η Πολιτεία θα σταθεί στο πλευρό των πληγέντων ενώ ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει έκτακτη ενίσχυση από την ΕΕ.
Μαζί του ήταν ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης και η Σοφία Ζαχαράκη υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.
Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε σημειώνοντας ότι θα συνεχιστούν οι επιχειρήσεις διάσωσης μέχρι να υποχωρήσουν τα νερά των πλημμυρών.
Όπως είπε στη σημερινή σύσκεψη συζητήθηκε εκτενώς το ζήτημα της προστασίας της δημόσιας Υγείας.
«Με το βλέμμα στην επόμενη ημέρα θα στηρίξουμε τους πολίτες που επλήγησαν. Σε πρώτη φάση θα αποζημιωθούν η οικοσυσκευή και στη συνέχεια οι υπόλοιπες ανάγκες.
Ο κρατικός προϋπολογισμός θα καλύψει τις ζημιές για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους. Θέλουμε να παραμείνουν στον τόπο τους και θα είμαστε μαζί τους για να τους στηρίξουμε», ανέφερε.
Τριαντόπουλος για τα άμεσα μέτρα
Τα άμεσα μέτρα ανακούφισης των πληγέντων από τις πλημμύρες στην περιοχή της Θεσσαλίας παρουσίασε ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος
Ήδη τα κλιμάκια των αρμόδιων υπηρεσιών έχουν ξεκινήσει να πραγματοποιούν αυτοψίες και καταγραφές, ανέφερε ο κ. Τριαντόπουλος.
Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης σημείωσε ότι μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί σχεδόν 2.500 αυτοψίες.
Τα μέτρα
Όπως ανέφερε ο υφυπουργός:
Τη Δευτέρα ανοίγει η πλατφόρμα πρώτης αρωγής στη διεύθυνση arogi.gov.gr, μέσω της οποίας θα δοθούν οι πρώτες ενισχύσεις στους πληγέντες.
Η έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση ως πρώτη αρωγή, έναντι στεγαστικής συνδρομής, θα ανέρχεται σε έως 10.000 ευρώ.
Η έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση ως πρώτη αρωγή για στήριξη των επιχειρήσεων θα ανέρχεται σε έως 4.000 ευρώ.
Η οικονομική βοήθεια που θα χορηγηθεί για την αντιμετώπιση των ζημιών σε οικοσκευές και τις πρώτες επιδιορθώσεις των ζημιών στα σπίτια θα φτάσει τις 6.600 ευρώ.
Η στεγαστική συνδρομή θα καλύψει το 80% της ανακατασκευής των ακινήτων.
Όσον αφορά τις επιχειρήσεις, τα ποσά που θα δοθούν θα καλύπτουν έως το 70% της εκτιμηθείσας ζημιάς. Το ποσό αυτό θα περιλαμβάνει και τις κτηνοτροφικές μονάδες και αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Αντίστοιχο πλαίσιο θα ανακοινωθεί από το ΥΠΑΑΤ και τον ΕΛΓΑ.
Σε κατοίκους της περιοχής των οποίων τα σπίτια υπέστησαν ζημιές (κρίθηκαν «κίτρινα» ή «κόκκινα») θα δοθεί επιδότηση ενοικίου και συγκατοίκησης, το ύψος του οποίου θα κυμαίνεται από 300 έως 500 ευρώ.
Αναστέλλονται οι φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις, καθώς και οι πλειστηριασμοί, για τους επόμενους έξι μήνες. Δίδεται τριετής απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, ενώ σε ισχύ θα τεθεί και το μέτρο της αναστολής συμβάσεων εργασίας σε επιχειρήσεις που επλήγησαν. Στους εργαζόμενους αυτών των επιχειρήσεων, θα δοθεί επιδότηση ύψους 534 ευρώ.
Σε ετοιμότητα για πρόσθετες παρεμβάσεις
Όπως επισήμανε ο κ. Τριαντόπουλος, έκτακτη στήριξη θα δοθεί και προς τους ΟΤΑ. Αθροιστικά το ύψος της έκτακτης χρηματοδότησης θα ανέλθει σε 45 εκατ. ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση θα παρακολουθεί τις εξελίξεις στην περιοχή, ώστε να υπάρξουν και νέα μέτρα στήριξης αν απαιτηθεί, κατέληξε ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.