Συνοικία «ΚΑΡΑΜΑΛΗ«: «Φυτώριο» Πολιτικών, Συνδικαλιστών, Καλλιτεχνών και όχι μόνο…

Featured image

Ο Μπαμπης Δεληλίγκας γράφει για τη συνοικία των Τρικάλων

Η συνοικία ‘’Καραμαλή’’ των Τρικάλων είναι μία από τις παλαιότερες και ιστορικότερες συνοικίες της πόλης μας.

Το όνομά της το πήρε από τον μύλο Καραμαλή που ήταν στη θέση όπου βρίσκεται σήμερα το Δημοτικό Γυμναστήριο (Γήπεδο Μπάσκετ), απέναντι στην κοίτη του παλιού Ληθαίου ποταμού. Ο μύλος αυτός είχε κτιστεί επί Τουρκοκρατίας, σήμερα δε δεν υπάρχει.

Η συνοικία Καραμαλή από τα τέλη του 19ου αιώνα και τις αρχές του 20ου αιώνα ήταν μια συνοικία κυρίως αγροτική, αλλά και πολιτική και στη συνέχεια δε μπορούμε να πούμε ότι ήταν και καλλιτεχνική.

Ανέδειξε Βουλευτή, τον Απόστολο Παγκούτσο, ο οποίος χρημάτισε και Υπουργός, ανέδειξε δε και πάρα πολλούς Αυτοδιοικητικούς.

Στη χορεία αυτών υπάγεται ο Βασίλειος Γ. Δεληλίγκας, που χρημάτισε Δήμαρχος Τρικκαίων, από τον Απρίλιο του 1897 μέχρι τον Απρίλιο του 1898 επί Τουρκικής κατοχής. Επί της Δημαρχίας του Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου υπήρξε ο Κωνσταντής Βανακλιώτης ή Κοκόγιας, γέννημα θρέμμα της συνοικίας.

Επίσης κατά καιρούς ανέδειξε πλήθος Δημοτικών Συμβούλων, οι οποίοι έλαβαν διάφορα αξιώματα κατά τη διάρκεια της θητείας τους, όπως Αντιδήμαρχοι, Πρόεδροι Δημοτικού Συμβουλίου, Νομαρχιακοί Σύμβουλοι, Αντινομάρχες, αλλά και στρατιωτικοί, αστυνομικοί και πυροσβέστες. 

Επίσης από κατοίκους της συνοικίας Καραμαλή ιδρύθηκε το 1930 ο πρώτος Αγροτικός Συνεταιρισμός Τρικάλων με την ονομασία ‘’Καραμαλή’’, πρώτος δε Πρόεδρός του αναδείχθηκε ο Γεώργιος Βασ. Δεληλίγκας. Την ίδια χρονιά ιδρύθηκε η Π.Ε.Α.Σ. Τρικάλων με πρώτο Πρόεδρο τον Ηλία Γ. Θεοχάρη, γαμπρό από θυγατέρα του Δημάρχου Βασιλείου Γ. Δεληλίγκα.

Ο Δημήτριος Γ. Δεληλίγκας εκτός του ότι διετέλεσε επί σειρά ετών Δημοτικός Σύμβουλος, υπήρξε και ο πρώτος Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ‘’Αλληλεγγύη’’ το 1984, αλλά και μέλος της Ε.Α.Σ. Τρικάλων.

Από τον καλλιτεχνικό κλάδο ανεδείχθησαν δύο μεγάλοι καλλιτέχνες ο Δημήτριος – ‘’Μίμης’’ Καβράκος  και ο Βασίλης Τσιτσάνης, οι οποίοι τίμησαν την πόλη μας και γενικότερα τη χώρα μας σε όλο τον κόσμο.

Από τον κλάδο του αθλητισμού αναδείχθηκαν οι ποδοσφαιριστές Σωτήρης Καλατζής, Παύλος Μπεβενίου, Φάνης Κόκκαλης, Νίκος Μουλιώτας και Νίκος Χατζηγάννης, ποδοσφαιριστές που έπαιξαν και στην Α’ Εθνική κατηγορία του ελληνικού πρωταθλήματος.

Στον στίβο αγωνίστηκε ο αείμνηστος Γεώργιος Αθαν. Τσιάντας, πρωταθλητής στίβου στον Γ.Σ. Τρικάλων. Μάλιστα δε ο Δήμος Τρικκαίων τον τίμησε δίδοντας το όνομά του σε δρόμο της συνοικίας μας.

Επίσης και στην ποδηλασία αναδείχθηκε πρωταθλητής ο Βασίλειος Ευθ. Μαγκουρίτσας, στο αγώνισμα της ομαδικής.

Τέλος και στον επαγγελματικό κλάδο η συνοικία Καραμαλή ανέδειξε τον Μιχαήλ Β. Δερπανόπουλο και Βασίλειο Βησ. Γιαγιάκο, οι οποίοι υπήρξαν επί σειρά ετών Πρόεδροι του Επιμελητηρίου Τρικάλων, μάλιστα δε ο Βασίλειος Βησ. Γιαγιάκος είναι ακόμη μέχρι σήμερα Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Τρικάλων.

Επισημαίνεται δε ότι οι παλαιότερες οικογένειες της συνοικίας ΄΄Καραμαλή’’ πριν την απελευθέρωση της πόλης το 1881 ήταν οι οικογένειες Μπαλιάκου, Δεληλίγκα, Μουλιώτα, Βανακλιώτη ή Κοκόγια, Πανάγου, Εξηνταδέκα, Τσαλμάνη, Πάσχου, Γιαννουλάκου και Μήνια.

Με Σεβασμό και εκτίμηση

Μπάμπης Δ. Δεληλίγκας   

Τρικαλα 26-6-2024       

trikalanews
Author: trikalanews

Share:


To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή