Όσα συζητήθηκαν
Όλα τα μέλη της κίνησης, αγρότες, κτηνοτρόφοι, ελεύθεροι επαγγελματίες όλων των κλάδων και απλοί πολίτες συζήτησαν με τον Περιφερειάρχη κ. Δημήτρη Κουρέτα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οκτώ μήνες μετά το «χτύπημα» του Daniel.
Ο κ. Κουρέτας τους ενημέρωσε για τον προγραμματισμό των έργων αντιπλημμυρικής προστασίας της Περιφέρειας, αναγνώρισε ότι η περιοχή απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή αφού είναι από τις πιο ευάλωτες σε έντονα φαινόμενα σε όλη την Θεσσαλία και ζήτησε να είναι σε συνεχή επαφή για οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει. Οι εκπρόσωποι της κίνησης ευχαρίστησαν τον κ. Περιφερειάρχη για την συνδρομή στους συμπολίτες τους που βρίσκονται στη δομή του Κουτσόχερου αλλά και γενικότερα για την μέχρι τώρα υποστήριξη του. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξε ο Περιφερειάρχης για κάποιες από τις σχολικές και αθλητικές υποδομές του δήμου που ακόμη δεν λειτουργούν και παιδιά μικρής ηλικίας αναγκάζονται να μετακινούνται. Ο κ.Κουρέτας δήλωσε ότι σε συνεργασία με την δημοτική αρχή θα κάνει προσπάθειες να αποκατασταθούν το συντομότερο.
Οι εκπρόσωποι της Κίνησης Πολιτών για την Ανασυγκρότηση του Δήμου Φαρκαδόνας κ. Χρήστος Τσιώρδας και κ. Πέτρος Παππάς επικεντρώθηκαν στα παρακάτω αιτήματα και ζήτησαν την συμπαράσταση του κ. Περιφερειάρχη για την επίλυση τους.
1) Άμεση αντιπλημμυρική θωράκιση της έδρας του δήμου και των τοπικών κοινοτήτων με αποκατάσταση και ενίσχυση των αναχωμάτων σύμφωνα με τα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί λόγω της κλιματικής αλλαγής.
2) Αντιπλημμυρική θωράκιση όλων των αγροτικών εκτάσεων του δήμου.
3) Να υπάρχει ενιαία αξιολόγηση του συντελεστή με τον οποίο υπολογίζεται η αξία της παλαιότητας, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη την χρηστικότητα των μέσων παραγωγής δίνοντας έμφαση στην συνέχιση της παραγωγικής και οικονομικής δραστηριότητας των επιχειρήσεων.
4) Ενημέρωση από τις επιτροπές αξιολόγησης των ζημιών ,βάση ποιού νόμου έχει επιλεγεί ο συντελεστής απομείωση παλαιότητας των μηχανημάτων.
5) Να ενταχθεί ο παιδικός σταθμός Φαρκαδόνας σε πρόγραμμα αποκατάστασης των ζημιών από την περιφέρεια Θεσσαλίας.
6) Οι επιχειρήσεις που δεν έχουν εκδώσει άδεια λειτουργιάς αλλά διατηρούν φορολογικά βιβλία και πληρούν όλες τις οικονομικές και φορολογικές προϋποθέσεις(έναρξη επαγγέλματος, απόδοση Φ.Π.Α, απόδοση φόρου εισοδήματος κ.λ.π) θα πρέπει να τους δοθεί ένα εύλογο χρονικό περιθώριο να εκδώσουν άδεια λειτουργίας και με την κατάθεση των δικαιολογητικών στις υπηρεσίες να θεωρείται νόμιμη η λειτουργία της επιχείρησης και να γίνεται άμεσα η καταβολή της αποζημίωσης.
7) Να συμπεριληφθούν όλα τα ενεργά ανασφάλιστα γεωργικά μηχανήματα (π.χ βαμβακοσυλλεκτικές, τρακτέρ κ.α.) διότι αποτελούν βασικά εργαλεία για την καλλιέργεια των γεωργικών εκτάσεων, διότι λόγω της εποχική χρήσης ασφαλίζονται για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.