Κώστας Τσιάρας: Τα προβλήματα λύνονται με διάλογο
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας συναντήθηκε το πρωί με εκπροσώπους του Πανελλαδικού Αγροτικού Συλλόγου Καλλιεργητών Ενεργειακών Φυτών.
Συζητήθηκε όλο το φάσμα των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας και ιδιαίτερα ο κλάδος των ενεργειακών φυτών, καθώς και το ζήτημα της μειωμένης παραγωγής λόγω της κλιματικής αλλαγής.
Όπως είπε ο υπουργός, τα προβλήματα λύνονται με διάλογο και τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η ανθεκτικότητα του πρωτογενούς τομέα και προς αυτήν την κατεύθυνση το ΥΠΑΑΤ αναπτύσσει πολιτικές. Σημείωσε δε ότι για την αναζήτηση λύσεων για τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου η πόρτα του είναι πάντα ανοικτή.
Στο πλαίσιο της ΣΣ ΚΑΠ και της κυβερνητικής πολιτικής, αναζητήθηκαν δράσεις για την στήριξη των συγκεκριμένων καλλιεργειών.
Όπως σημείωσαν οι εκπρόσωποι των αγροτών, η συζήτηση έγινε σε πολύ θετικό κλίμα και ο πρόεδρός τους δήλωσε ότι μετά τη συνάντηση βλέπουν πια μισογεμάτο το ποτήρι.
Ο υπουργός σημείωσε ότι με τους εκπροσώπους των μπλόκων είχε συναντηθεί δύο φορές. Έχει ξεκαθαρίσει ότι βασικά αιτήματα των αγροτών, όπως φθηνό ρεύμα και φτηνό πετρέλαιο, έχουν ήδη απαντηθεί. Τόνισε ότι η κυβέρνηση με συγκεκριμένο τρόπο και επιλογές παρενέβη στην στήριξη των αγροτών. Θύμισε ότι έχουν υιοθετηθεί οι βασικές διεκδικήσεις των αγροτών και ήδη με νόμο έχει θεσμοθετηθεί η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης πετρελαίου στο 100% καθώς και η χαμηλή τιμή κιλοβατώρας, για όλους τους αγρότες. Παράλληλα υπενθύμισε την πρότασή του προς την ΕΕ για δημιουργία Ταμείου Αλληλοβοήθειας για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων που προκαλεί στον πρωτογενή τομέα η κλιματική κρίση.
Μετά τη συνάντηση ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας, δήλωσε στην ΕΡΤ τα εξής:
«Και σήμερα και χθες και προχθές γίνονται διαδοχικές συναντήσεις με αγρότες, παραγωγούς, κτηνοτρόφους, αλιείς, οι οποίοι πραγματικά έχουν προβλήματα συγκεκριμένα που αφορούν στο χώρο της δικής τους προσπάθειας.
Και είναι πραγματικά απορίας άξιο πως ενώ αυτή η πρακτική, τουλάχιστον από τη δική μου πλευρά, έχει υιοθετηθεί εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα -θα σας έλεγα χαρακτηριστικά ότι ακόμη και τους εκπροσώπους των αγροτών των μπλόκων τους έχω συναντήσει τουλάχιστον δύο φορές το προηγούμενο χρονικό διάστημα- υπάρχουν κινητοποιήσεις, οι οποίες στην πραγματικότητα θέτουν ζητήματα τα οποία στην συντριπτική τους πλειοψηφία έχουν απαντηθεί.
Δεν αμφιβάλλω και δεν αμφισβητώ, ότι αφενός μεν η κλιματική κρίση, η αδυναμία στη διαχείριση του αρδευτικού νερού και πιθανόν η έλλειψή του, αλλά βεβαίως και αυτό που διαμορφώνεται το τελευταίο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα η παγκόσμια αγορά να μην ευνοεί γενικότερα τα ελληνικά προϊόντα, είναι θέματα και ζητήματα τα οποία απασχολούν γενικότερα τον παραγωγικό κόσμο.
Από κει και πέρα όμως, πρέπει κανείς να δει τη μεγάλη εικόνα για να διαπιστώσει ότι η κυβέρνηση με ένα πολύ συγκεκριμένο τρόπο και με συγκεκριμένες επιλογές, φρόντισε να παρέμβει και στη μείωση του κόστους παραγωγής, με νομοθετημένη πλέον την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, για πρώτη φορά στην ιστορία της ελληνικής πολιτείας, με χαμηλές τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα, σ΄ό,τι αφορά τους αγρότες και γενικότερα τους παραγωγούς, αλλά βεβαίως και με πολύ σημαντικές παρεμβάσεις που δίνουν μεγάλες βοήθειες στο σύνολο του παραγωγικού κόσμου και με τους πόρους που προέρχονται από την Κοινή Αγροτική Πολιτική, αλλά βεβαίως και με πρωτοβουλίες, οι οποίες ουσιαστικά ανήκουν στον πυρήνα των πολιτικών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Ερώτηση: Θα υπάρξει περαιτέρω ενίσχυση;
Η ενίσχυση είναι διαρκής και μέσα από τις δυνατότητες τις δημοσιονομικές, οι οποίες κατ΄ αρχήν υπάρχουν, αλλά κυρίως-επαναλαμβάνω- μέσα από τα εργαλεία που μας δίνει η ίδια η διαχείριση των πόρων του Στρατηγικού Σχεδίου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και νομίζω ότι αυτό και το έχουμε εξηγήσει, σε ένα πολύ ικανοποιητικό βαθμό και υπάρχουν ήδη εξαγγελίες. Θα σας πω χαρακτηριστικά ότι ήδη τρέχει το πρόγραμμα για τους Νέους Αγρότες με περισσότερα από 400 εκατομμύρια ευρώ. Είναι σε εξέλιξη το πρόγραμμα για την αγροτική οδοποιία. Σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα από τώρα, θα υπάρξει ουσιαστικά η πρόσκληση για το πρόγραμμα της θερμοκηπιακής καλλιέργειας για τα μεγάλα αρδευτικά έργα, για τη μεταποίηση και τον εκσυγχρονισμό, όπως βεβαίως και το πρόγραμμα για τα μικρά εγγειοβελτιωτικά έργα, τα οποία θα δώσουν μια πολύ μεγάλη ανακούφιση, συμβάλλοντας το σύνολο αυτών των έργων- είτε με αγροτική οδοποιία είτε με αρδευτικά έργα μικρής ή μεγάλης εμβέλειας- τελικά, στη μείωση του κόστους παραγωγής.
Ερώτηση: Γίνονται κινήσεις και σε ευρωπαϊκό επίπεδο;
Ναι, αυτό είναι κάτι το οποίο ήδη είναι γνωστό. Προσωπικά είχα αναλάβει μια πρωτοβουλία με την κυπριακή πλευρά, σε επίπεδο τουλάχιστον Med9, των 9 Μεσογειακών Ευρωπαϊκών χωρών και έχουμε στην πραγματικότητα προτεραιοποιήσει τη σύσταση ενός Ταμείου Αλληλοβοήθειας από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ούτως ώστε να αντιμετωπίσει ζητήματα που αφορούν γενικότερα στην κλιματική κρίση. Και επειδή αντιλαμβάνομαι ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα το οποίο έχει προκύψει το τελευταίο χρονικό διάστημα και που, ενδεχομένως, αφορά στη σχετικά χαμηλή παραγωγή, είναι ένα από τα ζητήματα που απασχολούν γενικότερα τον παραγωγικό κόσμο, η άποψη που υπάρχει γενικότερα όχι μόνο στη δική μας, την ελληνική πλευρά, αλλά συνολικά στο σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών, είναι ότι πρέπει να αναληφθεί μια πρωτοβουλία σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τη σύσταση του εν λόγω Ταμείου, ενός Ταμείου Αλληλοβοήθειας που θα μπορεί να παρεμβαίνει, να ενισχύει ή να αποζημιώνει σε τέτοιου είδους περιπτώσεις σε όποια χώρα και αν παρουσιάζονται απότοκα, συνέπειες της κλιματικής κρίσης στον πρωτογενή».
Ο Πρόεδρος ΠΑΣΚΕΘ ( Πρόεδρος Πανελλαδικού Αγροτικού Συλλόγου Καλλιεργητών Ενεργειακών Φυτών), Στέργιος Λίτος, δήλωσε:
«Στείλαμε την προηγούμενη εβδομάδα αίτημα για να συζητήσουμε τα προβλήματα της καλλιέργειας του ηλίανθου.
Κάναμε μια πολύ σοβαρή συζήτηση, τελειώνουν όλα με μία συνάντηση. Έγινε σε πολύ θετικό κλίμα. Μπορούμε να πούμε ότι φεύγουμε με το ποτήρι μισογεμάτο από αισιοδοξία. Θα συνεχίσουμε τις επαφές μας και ήταν μια πολύ καλή και και γόνιμη συνάντηση.
Ζητήσαμε τη στήριξη της καλλιέργειας και τη συνέχιση αυτής. Μας διαβεβαίωσε ο υπουργός ότι είναι υπέρ μας. Θέλει να συνεχιστεί η καλλιέργεια και στα επόμενα χρόνια.
Και είδαμε και κάποιους τρόπους και κάποιες δράσεις μέσω της Ευρώπης, τις οποίες θα κυνηγήσουμε στην πορεία για το καλό των παραγωγών.
Εάν είναι θετικός ο υπουργός όλα λύνονται με τον διάλογο και όπως φάνηκε ήταν. Βέβαια δεν λύνονται με την πρώτη συνάντηση, θα γίνει και δεύτερη και τρίτη, γιατί έχουμε κάποιες εξελίξεις, γιατί είμαστε σε πολύ θετικό κλίμα».
- Οι δηλώσεις έχουν γίνει oncamera και όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να τις ζητήσουν από την ΕΡΤ