Επίσημο αίτημα για την τη μετεγκατάσταση του χωριού τους σε άλλη περιοχή έχουν καταθέσει οι πλημμυροπαθείς κάτοικοι του χωριού Μεταμόρφωση Καρδίτσας, καθώς τα τελευταία 70 χρόνια έχει καταστραφεί τρεις φορές από πλημμύρες, λόγω του γεγονότος ότι είναι χτισμένο στο χαμηλότερο σημείο του Θεσσαλικού κάμπου, σε υψόμετρο μόλις 90 μέτρων.
Τον περασμένο Σεπτέμβρη κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας «Daniel», η Μεταμόρφωση επλήγη για τρίτη φορά με τόσο σφοδρό τρόπο, έπειτα από το μακρινό 1953 και το 1994, οι κάτοικοι είδαν το βιός τους να χάνεται και τα σπίτια τους από το μένος των καιρικών φαινομένων, ενώ θρήνησε και δύο ανθρώπινες ζωές.
Πλέον αναγκάζονται να γίνουν κλιματικοί πρόσφυγες, καθώς η μετεγκατάσταση κρίθηκε αναγκαία, αφού το χωριό αποτελεί καταληκτικό σημείο για τους ποταμούς και τα νερά της βροχής. Δεν θα περιμένουμε την επόμενη κακοκαιρία, λένε οι κάτοικοι και ζητούν μετακίνηση πρώτης κατοικίας.
Οι κάτοικοι μετά από δημοψήφισμα κατέληξαν στο σημείο όπου θέλουν να μεταφερθεί το χωριό τους. Κι αυτό βρίσκεται στην περιοχή Καλυβάκια, περίπου 7 χιλιόμετρα μακριά.
«Θέλουμε τη μετακίνηση της πρώτης κατοικίας για την ασφάλειά μας»
«Εμείς δεν θέλουμε τη μετεγκατάσταση, θέλουμε τη μετακίνηση της πρώτης κατοικίας για την ασφάλειά μας», δήλωσε στο MEGA, ο πρόεδρος Μεταμόρφωσης, Πέτρος Κοντογιάννης.
«Η νέα τοποθεσία είναι από τον Παλαμά προς τα Καλυβάκια. Ανάμεσα στον Παλαμά και στα Καλυβάκια που είναι 200 στρέμματα και πιστεύομε ότι πληροί όλες τις προϋποθέσεις», προσέθεσε.
Οι κάτοικοι της Μεταμόρφωσης είναι 260, καθώς το χωριό διαθέτει 119 μόνιμες κατοικίες και 46 εξοχικές. Οι κάτοικοι ζητούν τη μεταφορά και των 165 κατοικιών με έξοδα της πολιτείας.
Αυτή τη στιγμή στο χωριό έχει μείνει μόνο ένα ζευγάρι: ο κύριος Κώστας και η σύζυγός του, που δηλώνουν ότι δεν έχουν πού να πάνε.
Οι κάτοικοι ζητούν, ωστόσο, να μην χάσουν τις περιουσίες τους στο χωριό να φτιάξουν τα σπίτια τους και να κρατήσουν εκεί καλλιέργειες και ζώα.
«Όλη η χρηματοδότηση για εμένα πρέπει να γίνει από την πολιτεία γιατί όπως έχω πει επανειλημμένα δεν ξυπνήσαμε ένα πρωί και είπαμε ότι θέλουμε τη μετακίνηση της πρώτης κατοικίας», κατέληξε ο πρόεδρος του χωριού.