«Σύμφωνα με την συγκριτική αξιολόγηση των επιδόσεων των συστημάτων καινοτομίας σε 238 Ευρωπαϊκές Περιφέρειες οι περιφέρειες της ΕΕ κατανέμονται σε τέσσερις ομάδες επιδόσεων: τις πρωτοπόρες στην καινοτομία, τις περιφέρειες με καλές επιδόσεις καινοτομίας, μέτριες επιδόσεις καινοτομίας και χαμηλές επιδόσεις καινοτομίας» τονίζει η Κίνηση «Πρωτοβουλία» με επικεφαλής τον Δημήτρη Κουρέτα.
Πιο συγκεκριμένα, αναφέρει:
«Αν και οι Ελληνικές Περιφέρειες κατά κύριο λόγο ανήκουν στην κατηγορία των χωρών με μέτριες επιδόσεις καινοτομίας, η Περιφέρεια Κρήτης ξεχωρίζει, καθώς είναι η μόνη Περιφέρεια της χώρας που ανήκει στην ομάδα των ισχυρών της καινοτομίας στην Ευρώπη (strong innovators). Η αξιολόγηση την κατατάσσει στη «95η» θέση της γενικής κατάταξης των 238 περιφερειών, ενώ κατά περίπτωση δύναται να κατατάσσεται σε ακόμη υψηλότερες θέσεις. Επίσης η Κρήτη αποτελεί εξαίρεση.
Η έκθεση διαπιστώνει ότι οι καινοτόμες περιφέρειες χωροθετούνται κατά κανόνα στις πρωτοπόρες στην καινοτομία χώρες-αφού διαπιστώνεται ότι σε ορισμένες χώρες με μέτριες επιδόσεις στην καινοτομία όπως για παράδειγμα η Πράγα στην Τσεχία, η Κρήτη στην Ελλάδα και η Friuli-Venezia Giulia στην Ιταλία, εντοπίζονται περιφερειακοί «θύλακες αριστείας» (pockets of excellence).
Επιπλέον, από την ανάλυση των επιμέρους στοιχείων της έκθεσης φαίνεται ότι η Κρήτη παρουσιάζει πολύ καλές επιδόσεις στη συνεργασία επιχειρήσεων με ερευνητικά ιδρύματα με στόχο την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων έρευνας.
Αντιθέτως η Θεσσαλία συμπεριλαμβάνεται στις περιφέρειες με χαμηλές εως μέτριες επιδόσεις ( Είναι 14η από το τέλος σε όλες τις περιφέρειες της ΕΕ). Αν πάμε στους δείκτες ανταγωνιστικότητας τότε τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα. Η Θεσσαλία είναι στον πάτο (http://ec.europa.eu/regional_policy/el/information/maps/regional_competitiveness/?fbclid=IwAR2UUQcyGjENk6gqO6_Git75znc8WxAnbvTIEH8EkbDJs5XYumPJ8zABFpU)
Καλούμε την Περιφέρεια Θεσσαλίας να οργανώσει μια δημόσια συζήτηση για την υστέρηση στον τομέα ( σύμφωνα με την σημερινή έκθεση της ΕΕ) και να ξεδιπλώσει το σχέδιο της για την επομενη εξαετία 2021-2026. Που βρισκόμαστε, που θέλουμε να πάμε, με ποιο σχέδιο; Τόσο απλά».