ΠρωτοσέλιδαΤα νέα της πόλης

Στο Στρασβούργο από την ΕΕ η πιστοποίηση του Δήμου Τρικκαίων για τις 100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις

22 Oct 2024

Επίσημη και σε ανώτατο επίπεδο αναγνώριση της προσπάθειας του Δήμου Τρικκαίων για να υλοποιήσει την Ευρωπαϊκή Αποστολή για τις 100 Εξυπνες και Κλιματικά Ουδέτερες Πόλεις της ΕΕ.

Την Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2024 ο αντιδήμαρχος Τρικκαίων Τάκης Παζαΐτης εκπροσωπώντας τον Δήμο Τρικκαίων και τον Δήμαρχο Νίκο Σακκά στο Στρασβούργο, παρέλαβε το Mission Label, την πιστοποίηση του Δήμου για τη συγκεκριμένη Ευρωπαϊκή Αποστολή. Επρόκειτο για την τελετή που ολοκλήρωσε τον δεύτερο κύκλο της προσπάθειας του Δήμου Τρικκαίων να υλοποιήσει το Κλιματικό Σύμφωνο, τον «οδηγό», δηλαδή, για την υλοποίηση της συγκεκριμένης προσπάθειας. Στο Στρασβούργο παρέστη και η ειδική συνεργάτιδα του Δήμου Τρικκαίων κ. Κωνσταντίνα Ζαχαρή.

Η επίσημη ανακοίνωση από την ΕΕ έγινε στις 8 Οκτωβρίου και ακολούθησε η σημερινή τελετή, στο πλέον επίσημο επίπεδο.
Η τελετή ήταν πλήρης συμβολισμών για τη σημασία που αποδίδει η ΕΕ στην Αποστολή, στην οποία μετέχει ο Δήμος Τρικκαίων:
– από τις ελάχιστες φορές που εκπρόσωποι πόλεων λαμβάνουν Mission Label σε τόσο υψηλό επίπεδο, στο Ευρωκοινοβούλιο
– παρέστησαν δύο Επίτροποι της ΕΕ, οι κυρίες Ιλιάνα Ιβάνοβα, Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας, και Ελίζα Φερέιρα, Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων
– παρέστη ο κ. Patrick Child, αν. Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
– παρέστη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων
– παρέστησαν, βεβαίως, οι εκπρόσωποι των άλλων 19 πόλεων που έλαβαν το ίδιο Πιστοποιητικό.

Η κ. Ιβάνοβα

Η Επίτροπος κ. Ιβάνοβα, δήλωσε: «Συγχαρητήρια στις 20 πόλεις που έχουν δεσμευτεί να καταστούν κλιματικά ουδέτερες. Δίνετε το παράδειγμα στο να κάνετε τις πόλεις μας πιο βιώσιμες και βιώσιμες και ταυτόχρονα να κάνετε την Ευρώπη πιο ανταγωνιστική στον παγκόσμιο αγώνα καθαρής τεχνολογίας. Η Επιτροπή θα συνεχίσει να σας στηρίζει στη μετατροπή των φιλόδοξων σχεδίων σας σε συγκεκριμένα έργα.»

Στο δελτίο Τύπου της ΕΕ επισημαίνεται ότι «Το Σήμα Αποστολής της ΕΕ αποτελεί σημαντικό ορόσημο στο ταξίδι των πόλεων που αποτελούν μέρος της αποστολής της ΕΕ για κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις. Αναγνωρίζει την επιτυχή ανάπτυξη των Συμβάσεων Κλιματικής Πόλης (CCC), οι οποίες σκιαγραφούν το συνολικό όραμα των πόλεων για κλιματική ουδετερότητα». 

Και τονίζεται ότι «οι πόλεις που έλαβαν το σήμα επιδεικνύουν δέσμευση και δημιουργικότητα, έχοντας δρομολογήσει δράσεις για την επιτάχυνση της μετάβασής τους στην κλιματική ουδετερότητα, όπως για παράδειγμα μέσω του βιώσιμου πολεοδομικού σχεδιασμού, των νέων προγραμμάτων κινητικότητας, της ενεργειακής απόδοσης στο δομημένο περιβάλλον, καθώς και της παραγωγής και χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όλα αυτά σε συνδημιουργία με τους πολίτες και τα ενδιαφερόμενα μέρη τους».

Επόμενα βήματα

Ακολούθησε συζήτηση μεταξύ των εκπροσώπων των πόλεων και των Ευρωπαίων αξιωματούχων, με βασικά αντικείμενα
– την αντιμετώπιση των βασικών προκλήσεων, όπως στήριξη για χρηματοδοτήσεις, δημιουργία μηχανισμών υποστήριξης των πόλεων, κατανόηση προβλημάτων, μείωση γραφειοκρατίας, τεχνική βοήθεια
– τις δυνατότητες και τον τρόπο αξιοποίησης του Climate City Capital Hub, του διεθνούς χρηματοδοτικού πόρου που δημιούργησε η ΕΕ τον Ιούνιο του 2024, για τη χρηματοδότηση των δράσεων κάθε πόλης.

Ο πρώτος κύκλος δράσεων του Δήμου Τρικκαίων ήταν η προσπάθεια ένταξης στην Ευρωπαϊκή Αποστολή. Ο δεύτερος ήταν η κατάθεση και έγκριση του Κλιματικού Συμφώνου με τη λήψη του Πιστοποιητικού Αποστολή – Mission Label. Ακολουθούν, η χρηματοδότηση των έργων και η υλοποίησή τους.

Οι 20 πόλεις

Οι 20 πόλεις που έλαβαν το Πιστοποιητικό ήταν: Aachen, Münster (Γερμανία), Τρίκαλα (Ελλάδα), Miskolc (Ουγγαρία), Eilat (Ισραήλ), Μπολόνια, Μπέργκαμο, Μιλάνο, Πράτο, Τορίνο (Ιταλία), Liepāja (Λετονία), Χάγη (Κάτω Χώρες), Πόρτο (Πορτογαλία), 2η περιφέρεια Βουκουρεστίου, Suceava (Ρουμανία), Λιουμπλιάνα, Kranj (Σλοβενία), Γκέτεμποργκ, Gävle, Umeå (Σουηδία). Συνολικά το Πιστοποιητικό έχουν λάβει 53 πόλεις της ΕΕ.

 

 

Pressroom
Author: Pressroom

Κώστας Τσιάρας στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας

Κώστας Τσιάρας στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας

Απαιτείται μηχανισμός για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης …
Ημερίδα "Erasmus Days 2024" στη Θεσσαλία: Προώθηση Ευρωπαϊκών Αξιών και Εκπαιδευτικής Καινοτομίας

Ημερίδα “Erasmus Days 2024” στη Θεσσαλία: Προώθηση Ευρωπαϊκών Αξιών και Εκπαιδευτικής Καινοτομίας

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού θεσμού “Erasmus Days” …
Στέφανος Παπαμιχαήλ: Υποψήφιος στο Αγροτικό Τμήμα του Επιμελητηρίου Τρικάλων

Στέφανος Παπαμιχαήλ: Υποψήφιος στο Αγροτικό Τμήμα του Επιμελητηρίου Τρικάλων

Με όραμα και νέες ιδέες για τον αγροτικό κλάδο, ο Στέφανος Παπαμιχαήλ δεσμεύεται για ουσιαστική στήριξη και ανάπτυξη του πρωτογενούς …
Δράση εθελοντικής δωρεάς μυελού των οστών στα Τρίκαλα

Δράση εθελοντικής δωρεάς μυελού των οστών στα Τρίκαλα

Μια σημαντική δράση για την εθελοντική δωρεά μυελού των οστών διοργανώνεται την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2024 στα Τρίκαλα …