Λάρισα

Στο σημείο μηδέν οι κτηνοτρόφοι για τις αποζημιώσεις από την πανώλη

16 Oct 2024

Χωρίς ουσιαστική απάντηση εκ μέρους της κυβέρνησης για το ύψος των αποζημιώσεων στο σύνολο των πληγέντων κτηνοτρόφων από την πανώλη, ολοκληρώθηκε στη Βουλή η συζήτηση ερώτησης που κατέθεσε ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης. Συζήτηση που έγινε με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Χρήστο Κέλλα.

Ο κ. Κόκκαλης μίλησε για επικοινωνιακό παιχνίδι της Κυβέρνησης και εμπαιγμό για τους κτηνοτρόφους, χαρακτηρίζοντας ως «δήθεν» την εξαγγελθείσα αύξηση της αποζημίωσης των ζώων που θανατώθηκαν, ενώ επίσης ανέφερε τα εξής: «Σήμερα οι εστίες είναι 83. Έχουν πέσει τα κρούσματα, είναι γεγονός. Όταν βέβαια ο κ. Τσιάρας είπε ότι τέλη Σεπτεμβρίου θα έχουμε ξεμπερδέψει ήταν 52. Σήμερα είναι 83. Όμως γεννάται το πολύ κρίσιμο και σοβαρό θέμα της οικονομικής στήριξης των κτηνοτρόφων και για την αποζημίωση του ζωικού κεφαλαίου για τα ζώα τα οποία θανατώθηκαν αλλά και για τις ζωοτροφές.

Μετά από πολύ καιρό ο κ. Τσιάρας είπε επί λέξει -και θέλω να εξηγήσω γιατί λέμε επικοινωνιακό παιχνίδι- ότι σύμφωνα με τη νέα απόφαση «η κατά κεφαλή αποζημίωση στην ανώτατη κατηγορία στα θηλυκά ζώα από 150 ευρώ ανεβαίνει στα 250 ευρώ και στα 500 ευρώ για τα αρσενικά». Είναι γεγονός ότι τότε όλοι θεωρούσαν ότι αφορά όλα τα ζώα, όλους τους κτηνοτρόφους. Αυτό όμως έχει να κάνει με την πρώτη κατηγορία της απόφασης του 2023. Ποια κατηγορία; Την κατηγορία με τα καθαρόαιμα, όχι με τα ημίαιμα, όχι με τα κοινά τους ζώα τα οποία έχει η πλειοψηφία των κτηνοτρόφων. Συνεπώς, αυτό το οποίο εξαγγέλθηκε κυβερνητικά αφορά μόνο την πρώτη κατηγορία, την κατηγορία που περιγράφεται στο άρθρο 8 της απόφασης 15/13-11-2023, άρθρο 8 «ο υπολογισμός της μέγιστης αγοραίας αξίας των ζώων για πρόβατα και αίγες με επίσημα γενεαλογικά πιστοποιητικά καθαροαιμίας». Επαναλαμβάνω το ποσό των 250 ευρώ για τα θηλυκά και 500 ευρώ για τα αρσενικά αφορά μόνο την πρώτη κατηγορία η όποια έχει τα πιστοποιητικά καθαροαιμίας. Αυτά τα ζώα τα διαθέτουν πολύ λίγοι κτηνοτρόφοι.

Είστε έτοιμος πιθανόν να πείτε ότι θα αφορά και τους άλλους. Δεκτό. Πότε η ΚΥΑ; Πρέπει όλες οι κατηγορίες εδώ να αναπροσαρμοστούν. Συγκεκριμένα για τα κοινά πρόβατα. Για πρόβατα και αίγες κοινών ή ημιαιμίων φυλών, αυτά δηλαδή που έχει η πλειοψηφία, σήμερα προβλέπει 100 ευρώ. Τώρα περιμένουμε να πείτε πόσο θα πάει. Και τα αρσενικά αναπαραγωγικής ηλικίας 6 μηνών έως 3 ετών, 150 ευρώ. Περιμένουμε να πείτε πόσο θα αυξηθούν και αυτές οι κατηγορίες.

Δεύτερον, ζωοτροφές. Δώστε έναντι για τις ζωοτροφές. Ξέρετε πολύ καλά το πρόβλημα. Είστε από την περιοχή. Δεν μπορούν οι κτηνοτρόφοι. Δώστε έναντι στους κτηνοτρόφους».

Η απάντηση του κ. Κέλλα μεταξύ άλλων ανέφερε πως «σύμφωνα με τις οδηγίες του Πρωθυπουργού, του Κυριάκου Μητσοτάκη, εντός των επόμενων ημερών θα εκδοθεί νέα ΚΥΑ η οποία θα αναθεωρεί το ποσό αποζημίωσης ανά ζώο που θανατώθηκε στη διάρκεια της πανώλης και ευλογιάς των μικρών μηρυκαστικών, σε όλες τις κατηγορίες. Το τονίζω. Σε όλες τις κατηγορίες, αντίστοιχα.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τη νέα απόφαση, ενδεικτικά, η κατά κεφαλήν αποζημίωση στην ανώτατη κατηγορία -είναι ενδεικτική η τιμή- στα καθαρόαιμα θηλυκά, που ήταν 150 ευρώ σύμφωνα με την ΚΥΑ του περασμένου έτους του 2023, η τιμή θα ανέρχεται στα 250 και στα αρσενικά, από 250 ευρώ που προβλέπονταν το 2023 θα πάει στα 500 ευρώ. Αυτά ενημέρωσε ο Υπουργός στους κτηνοτρόφους». Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων πρόσθεσε επίσης πως «αντίστοιχα, θα υπάρξουν αυξήσεις σε όλες τις κατηγορίες και στις κατηγορίες των κοινών ή ημίαιμων φυλών που λέτε και είμαι βέβαιος ότι αυτές οι αποζημιώσεις δεν θα στενοχωρήσουν τον κτηνοτροφικό κόσμο της χώρας».

Ωστόσο, η παραπάνω ασαφής διατύπωση προκάλεσε την έντονη αντίδραση του κ. Κόκκαλη που επανήλθε λέγοντας ότι «δεν το έβγαλα από το μυαλό μου, ο κ. Τσιάρας είπε ότι «στην ανώτατη κατηγορία θα είναι τόσο». Ερώτηση: Προφανώς δεν ήξερε. Στις υπόλοιπες κατηγορίες το είπατε ότι θα εκδοθεί ΚΥΑ. Προφανώς, δεν ξέρετε ποιο ποσό. Εγώ αυτό ρωτώ: Στην ανώτατη που είναι τα καθαρόαιμα γνώριζε ο κ. Τσιάρας. Στις υπόλοιπες που αφορούν την πλειοψηφία των κτηνοτρόφων ποιο θα είναι το ποσό; Μπορείτε να το πείτε τώρα; Όχι».

Pressroom
Author: Pressroom

Επίσκεψη του Δημοτικού Σχολείου Πηγής Τρικάλων στη Βιβλιοθήκη

Επίσκεψη του Δημοτικού Σχολείου Πηγής Τρικάλων στη Βιβλιοθήκη

Την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου υποδεχθήκαμε στη Βιβλιοθήκη τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Πηγής Τρικάλων …
ΟΣΕ και ΣΒΑΚ επί τάπητος στη συνάντηση του Δημάρχου Λαρισαίων με τη διοίκηση του ΤΕΕ Κεντρικής & Δυτικής Θεσσαλίας

ΟΣΕ και ΣΒΑΚ επί τάπητος στη συνάντηση του Δημάρχου Λαρισαίων με τη διοίκηση του ΤΕΕ Κεντρικής & Δυτικής Θεσσαλίας

«Κομβικής σημασίας η συνεργασία με τους επιστημονικούς φορείς», τονίζει ο κ.Μαμάκος …
Συμμετοχή του Δήμου Πύλης στο 19ο Πανελλήνιο Συνέδριο ΕΔΔΥΠΠΥ - Βράβευση για το ΚΕΠ Υγείας

Συμμετοχή του Δήμου Πύλης στο 19ο Πανελλήνιο Συνέδριο ΕΔΔΥΠΠΥ – Βράβευση για το ΚΕΠ Υγείας

Ο Δήμος Πύλης, με πολιτική εκπρόσωπο την Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής, Υγείας και Αλληλεγγύης κα Χαρά Καλιώρα …
Καρφιά και βίδες στον δρόμο προς Καρυές - Ο "θησαυρός" που άφησε πίσω της η εμποροπανήγυρη

Καρφιά και βίδες στον δρόμο προς Καρυές – Ο “θησαυρός” που άφησε πίσω της η εμποροπανήγυρη

Αν βρεθείτε στον δρόμο προς Καρυές και δείτε καρφιά και βίδες να αστράφτουν στο οδόστρωμα, μην ανησυχήσετε, δεν βρήκατε κάποιο… …