Στις 17 Μαρτίου ξεκινά η περίοδος υποβολής των φορολογικών δηλώσεων 2025, σύμφωνα με δήλωση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή. Όπως ανέφερε, η διαδικασία θα ανοίξει ταυτόχρονα για φυσικά και νομικά πρόσωπα, τηρώντας τις προβλέψεις της νομοθεσίας.
ΕΝΦΙΑ σε 12 δόσεις – Πότε αναρτώνται τα εκκαθαριστικά
Τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ αναμένεται να αναρτηθούν το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου, ενώ η πρώτη δόση θα καταβληθεί στα τέλη Μαρτίου. Φέτος, ο φόρος θα εξοφληθεί σε 12 μηνιαίες δόσεις, διευκολύνοντας τους φορολογούμενους.
Έκπτωση έως 4% για εφάπαξ πληρωμή του φόρου εισοδήματος
Η έκπτωση για όσους εξοφλήσουν εφάπαξ τον φόρο εισοδήματος έως 31 Ιουλίου διαμορφώνεται κλιμακωτά, ανάλογα με την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης:
- 4% για υποβολή από 15 Μαρτίου έως 30 Απριλίου
- 3% από 1η Μαΐου έως 15 Ιουνίου
- 2% από 16 Ιουνίου έως 15 Ιουλίου
Αυτόματη υποβολή δηλώσεων για μισθωτούς και συνταξιούχους
Για όσους έχουν χρεωστικό εκκαθαριστικό, η ΑΑΔΕ θα υποβάλει αυτόματα τις δηλώσεις μισθωτών και συνταξιούχων έως τα μέσα Απριλίου, βασιζόμενη στα στοιχεία που διαβιβάζουν εργοδότες, τράπεζες και άλλοι φορείς. Στόχος είναι να επωφεληθούν όλοι από τη μέγιστη έκπτωση 4%.
Με τη νέα διαδικασία, η ΑΑΔΕ επιδιώκει ταχύτερη εκκαθάριση των δηλώσεων και διευκόλυνση των φορολογουμένων, διασφαλίζοντας παράλληλα την ομαλή πληρωμή των φορολογικών υποχρεώσεων.