Με 1.000 ευρώ χιλιάδες αλλοδαποί εξασφάλιζαν το καθεστώς ασύλου μέσω οργανωμένου κυκλώματος.
Ένα μεγάλο σκάνδαλο που εμπλέκονται κρατικές αρχές, ιδιώτες και αλλοδαποί κυρίως από χώρες που βρίσκονται κατά κύριο λόγο σε εμπόλεμη ζώνη, είδε το φως της δημοσιότητας τα τελευταία 24ωρα και συγκλονίζει την κατά τα λοιπά ισχυρή και άτεγκτη Γερμανία.
Μέχρι στιγμής, όλα τα φώτα των ερευνών στρέφονται στην Βρέμη, από όπου και οι σχετικές αποκαλύψεις.
Να θυμίσω ότι, σύμφωνα με τις αρμόδιες γερμανικές αρχές, τα τελευταία τρία – τέσσερα χρόνια, έχουν εισέλθει στην Γερμανία, περίπου 1,5 εκατομμύριο αλλοδαποί (Σύροι, Κούρδοι, Αφγανοί, Ιρακινοί κλπ) κυρίως με την ιδιότητα του πρόσφυγα. Το σύνολο αυτών των ανθρώπων, κατά μείζονα λόγο, θα αποτελέσει είτε τώρα είτε στο άμεσο μέλλον το νέο φθηνό εργατικό δυναμικό για τις γερμανικές πολυεθνικές εταιρείες.
Πρόκειται για ένα παλιό γνωστό σχέδιο των Γερμανών ολιγαρχών και των ευρωπαίων βιομηχάνων, οι οποίοι επιθυμούσαν διακαώς, αφενός να ελαχιστοποιήσουν το κόστος (μισθοδοσία) παραγωγής και αφετέρου, να παραμείνει η βιομηχανία όπου είναι αυτό εφικτό (για λόγους οικονομίας) σε γερμανικό έδαφος. Και όχι να μετεγκατασταθεί σε τρίτη χώρα, σύμφωνα με τη συνήθη πρακτική των τελευταίων είκοσι ετών. Επομένως, η “χρυσή τομή” βρέθηκε, με την μετατόπιση ολόκληρων πληθυσμών από ανατολάς προς την κεντρική Ευρώπη, λόγω της εμπολέμου καταστάσεως, με τη βοήθεια πάντα των δουλεμπόρων, όπως έχει αποδειχθεί.
Όμως, η υπόθεση αυτή των αλλοδαπών εν δυνάμει εργαζομένων έχει και τις δικές της παρενέργειες. Οι νέοι “Γερμανοί πολίτες”, τα νέα εργατικά χέρια δηλαδή, θα έπρεπε να έχουν και την κάρτα του πρόσφυγα, θα έπρεπε να τους δοθεί το καθεστώς ασύλου για να μπορούν οι γερμανικές βιομηχανίες να τους χρησιμοποιούν χωρίς προσκόμματα και με την προστασία του νόμου. Έτσι, άρχισε ένας αγώνας χορήγησης ασύλου στους νεοεισελθόντες αλλοδαπούς, ο οποίος όμως έμελλε να έχει και παρατράγουδα.
Για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, οι αιτούντες ασύλου αλλοδαποί, ειδικά στη Βρέμη, με διαδικασίες εξπρές και πολύ εύκολα, διεκπεραίωναν τις διαδικασίες χορήγησης ασύλου. Με πιο τρόπο όμως; Μέσω ενός συγκεκριμένου δικηγόρου, ο οποίος με τη σειρά του απευθυνόταν στο κατάλληλο πρόσωπο της αρμόδιας υπηρεσίας χορήγησης ασύλου της περιοχής για τη διευθέτηση του ζητήματος! Και όπως αποδείχθηκε, με το αζημίωτο φυσικά.
Κάποια στιγμή, λίγο καιρό πριν, η υπόθεση αυτή πήρε διαστάσεις και οδήγησε τις αρχές της Βρέμης σε σχετική έρευνα, από την οποία σε πρώτο χρόνο, εντοπίστηκαν τουλάχιστον 1.176 άτομα στα οποία χορηγήθηκε καθεστώς ασύλου, αν και δεν πληρούσαν τις σχετικές προϋποθέσεις. Είτε προσκόμιζαν ψευδή έγγραφα κατόπιν “συμβουλών” είτε έδιναν ψευδή στοιχεία αναφορικά με τον τόπο προέλευσης και καταγωγής των. Και στις περισσότερες των περιπτώσεων παρακάμπτονταν η διαδικασία λήψης δακτυλικών αποτυπωμάτων, με ότι αυτό συνεπάγεται. Πολλοί φοβούνται, ότι με αυτή την μέθοδο, έχουν παρεισφρήσει και εγκληματικά στοιχεία είτε μέλη τρομοοργανώσεων.
Κρατικές αρχές
Στο επίκεντρο αυτού του σκανδάλου βρίσκεται η πρώην πλέον επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Μετανάστευσης και Προσφύγων της Βρέμης.
Η εισαγγελία ήδη εξετάζει τη δράση της αλλά και την μυστηριώδη σχέση της με τον δικηγόρο, ο οποίος φαίνεται να έχει εκπροσωπήσει τις περισσότερες περιπτώσεις, αιτούντων ασύλου.
Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, οι δύο συνδέονταν στενά και πολλές φορές, οι υπάλληλοι της Υπηρεσίας, ανέφεραν την εκεί παρουσία του εν λόγω δικηγόρου. Η παροχή αυτής της “βοήθειας” είχε και κόστος για τους αιτούντες ασύλου. Μάλιστα ένας πολίτης Κουρδικής καταγωγής, δήλωσε στα γερμανικά ΜΜΕ ότι “ο συγκεκριμένος δικηγόρος με βοήθησε να ξεπεράσω τα εμπόδια για να μου χορηγηθεί άσυλο, και του έδωσα στο χέρι 1.000 ευρώ”.
Δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό, πιο είναι το ύψος των χρημάτων που αποκόμισε με αυτόν τον παράνομο τρόπο ο δικηγόρος και επίσης πόσα χρήματα ενθυλάκωσαν και ποιοι, υπάλληλοι της Υπηρεσίας Μεταναστών στην Βρέμη.
Όμως, η υπόθεση έχει πολύ μεγάλο βάθος και το κουβάρι έχει αρχίσει να ξετυλίγεται, με τις ευθύνες να φτάνουν τελικά πολύ ψηλά, καθώς πρόκειται για πολυπλόκαμο κύκλωμα. Σύμφωνα με τον γερμανικό Τύπο, τα κεντρικά γραφεία της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Μετανάστευσης και Προσφύγων, ήταν πλήρως ενημερωμένα από το 2014, αναφορικά με την περίεργη πρακτική της Βρέμης! Όπου σε ένα χρόνο (αποτελεί πραγματικό ρεκόρ) έγινε δεκτό το 90% των αιτήσεως για άσυλο! Πράγματι, πρόκειται για ρεκόρ, αν αναλογιστεί κανείς τη χρονοβόρα διαδικασία ταυτοποίησης των αλλοδαπών. Ίσως, έτσι εξηγείται και η συνεχής επίθεση στη χώρα μας από αξιωματούχους του Βερολίνου και τον γερμανικό Τύπο, που είχαν ως επίκεντρο την καθυστέρηση στο ζήτημα της παροχής ασύλου στους παρατύπως εισελθόντες στη χώρα μας αλλοδαπούς. Προφανώς, οι περισσότεροι εκ των «κατηγόρων» δεν γνώριζαν τις έκνομες ενέργειες, που χρησιμοποιούσαν στη χώρα τους για την ταχύτατη διεκπεραίωση της διαδικασίας παροχής ασύλου.
Εν συνεχεία, έγινε προσπάθεια, να κουκουλωθεί η υπόθεση, με την επιβολή ενός μικρού προστίμου στον δικηγόρο, ο οποίος παρέμεινε στην εργασία του. Όμως, η χιονοστιβάδα αποκαλύψεων οδήγησε τελικά την εισαγγελία να ξεκινήσει ενδελεχή έρευνα. Μέχρι στιγμής απεδείχθη ότι σε τουλάχιστον 18.000 περιπτώσεις στη διαδικασία παροχής ασύλου στην Βρέμη, παρατηρήθηκαν σοβαρές παρατυπίες που επισύρουν μεγάλες ποινές. Και η έρευνα είναι μόνον στην αρχή. Ο υπουργός Εσωτερικών και επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος στη Βαυαρία Horst Seehofer, διέταξε την απόλυση της υπεύθυνης του σκανδάλου και ζήτησε την διεξαγωγή έρευνας, δειγματοληπτικά σε 8.000 περιπτώσεις σε όλη τη Γερμανία για να διαπιστωθεί αν υπάρχει και αλλού έκνομη και παράνομη πράξη στη διαδικασία χορήγησης ασύλου.
Έχασαν την εμπιστοσύνη
Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι, σύμφωνα με έρευνες αλλά και δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου, πλέον η γερμανική Κοινή Γνώμη, δεν εμπιστεύεται την μεταναστευτική πολιτική της Μέρκελ, ούτε την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μετανάστευσης και Προσφύγων. Πολλοί δε, έχουν την αίσθηση ότι η χώρα είναι εκτός ελέγχου.
Παράλληλα, τα αντιπολιτευόμενα κόμματα, έχουν αναγάγει την υπόθεση ως κορυφαίο ζήτημα στην πολιτική αντιπαράθεση, ζητώντας μάλιστα σύσταση εξεταστικής επιτροπής, γεγονός που έχει ήδη προκαλέσει έντονη ανησυχία στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Το σκάνδαλο αυτό, είναι σαφές ότι δεν είναι μια αμελητέα καθημερινότητα, ούτε ένα σκάνδαλο που μπορεί να ξεπεραστεί με μικρές πολιτικές απώλειες.
Πρόκειται για την καρδιά, το επίκεντρο της πολιτικής Μέρκελ, πάνω στο οποίο «έχτισε» όλη την προεκλογική της καμπάνια. Το μεταναστευτικό ζήτημα, ήταν το κορυφαίο ζήτημα στην προεκλογική ατζέντα της Γερμανίδας καγκελαρίου. Υπό αυτή την έννοια λοιπόν, οι αποκαλύψεις έχουν επιφέρει σοβαρό πλήγμα στην αξιοπιστία της ίδιας της Άνγκελα Μέρκελ. «Η προσφυγική κρίση μπορεί να έχει τελειώσει, αλλά η δυσαρέσκεια μόλις έχει ξυπνήσει», σημειώνουν τα πρωτοσέλιδα του γερμανικού Τύπου. Και η έρευνα τώρα έχει αρχίσει.
Απόστολος Ρόσσιος