Όσα προβλέπονται – Στο ίδιο νομοσχέδιο για την προστασία των υδάτων και η νομιμοποίηση αυθαίρετων σε ρέματα!
Τον δρόμο της έγκρισης από τη Βουλή πήρε το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείο Περιβάλλοντος στο οποίο μεταξύ άλλων προβλέπεται και η λειτουργία του Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας.
To νομοσχέδιο προβλέπει τη σύσταση της εν λόγω εταιρείας με αντικείμενο την «εκπόνηση της στρατηγικής για την προστασία και διαχείριση των υδάτων της Θεσσαλίας»
Επίσης, στο σχέδιο νόμου, όπως αναφέρεται στην Καθημερινή, προβλέπεται και το νέο σύστημα για τη διαχείριση των δασών, με σκοπό τον καθαρισμό τους από τη βιομάζα.
Πιο συγκεκριμένα και με βάση τα όσα έχουν γίνει ήδη γνωστά:
Ο Οργανισμός Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας (ΟΔΥΘ). Θα είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου (Α.Ε.) με έδρα τη Λάρισα και παραρτήματα σε Τρίκαλα, Βόλο και Καρδίτσα. Θα λειτουργεί υπό την εποπτεία του υπουργείου Περιβάλλοντος και, αναλόγως του αντικειμένου, των υπουργείων Υποδομών και Αγροτικής Ανάπτυξης.
Σκοπός της εταιρείας είναι «η εκπόνηση της στρατηγικής για την προστασία και διαχείριση των υδάτων του υδατικού διαμερίσματος Θεσσαλίας, η εποπτεία και υλοποίηση των στρατηγικών σχεδίων, ο συντονισμός και η συνεχής επίβλεψη της εφαρμογής μέτρων προστασίας και διαχείρισης».
Έτσι, μεταξύ άλλων ο νέος οργανισμός θα αναλάβει το σχέδιο διαχείρισης λεκάνης απορροής και διαχείρισης κινδύνου πλημμύρας στη Θεσσαλία, το master plan για την αντιπλημμυρική προστασία της, τον έλεγχο των δικτύων άρδευσης και των εγγειοβελτιωτικών έργων.
Στη διοίκησή του θα συμμετέχουν, εκτός από τους διορισμένους από τα τρία υπουργεία, δύο εκπρόσωποι της περιφέρειας, δύο της Ενωσης Δήμων Θεσσαλίας και ένας από τους αγροτικούς συνεταιρισμούς ή το ΓΕΩΤΕΕ.
Η χρηματοδότησή του θα προέρχεται από τον κρατικό προϋπολογισμό, από διαχειριστικές αμοιβές για τις υπηρεσίες του, δωρεές, περιβαλλοντικά τέλη κ.ά. Στον ΟΔΥΘ θα μεταφερθεί προσωπικό από τη Διεύθυνση Υδάτων και τη Διεύθυνση Εποπτείας ΤΟΕΒ της περιφέρειας και τη Διεύθυνση Χωροταξικής – Περιβαλλοντικής Πολιτικής της αποκεντρωμένης διοίκησης.
Το οξύμωρο είναι ότι στο ίδιο νομοσχέδιο, δίνεται και η δυνατότητα σε τουριστικές επιχειρήσεις να νομιμοποιήσουν τα έργα που έχουν κάνει παράνομα (χωρίς άδεια και εγκρίσεις) σε κοίτη ρέματος.
Όπως προβλέπεται, ο ιδιοκτήτης της αυθαιρεσίας πρέπει να τεκμηριώσει στην περιφέρεια την παροχετευτικότητα της ροής υδάτων στη νέα κοίτη μέσα σε ένα έτος.