Ένα από τα σπουδαιότερα σπήλαια της χώρας αθέατο επί χρόνια για τους Τρικαλινούς και τους επισκέπτες
Σε μια ακόμη παράταση πέρασε το έργο της στερέωσης των βράχων στο Σπήλαιο της Θεόπετρας ώστε να σταματήσουν οι κατολισθήσεις και να μπορέσει ξανά το Σπήλαιο να γίνει επισκέψιμο.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Trikalanews.gr, χορηγήθηκε παράταση στην ανάδοχο εταιρεία μέχρι 30 Απριλίου με χρηματοδότηση από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας.
Μέσα στο 2024 δίνεται ίσως η τελευταία ευκαιρία για ένα έργο με πολύπλευρη σημασία για την περιοχή. Ήδη θυμίζουμε έχουν δαπανηθεί σημαντικά ποσά για την αρχική ανάδειξη του Σπηλαίου και την ανάπλαση του χώρου. Από την άλλη, όσα ανέδειξε η αρχαιολογική έρευνα είναι μοναδικά για τη χώρα μας.
Όπως σημειώνει και το ίδιο το Υπουργείο Πολιτισμού, οι διερεύνηση του σπηλαίου διήρκησε 20 ολόκληρα χρόνια. Τα σημαντικά ευρήματα καταδεικνύουν τη συστηματική χρήση του χώρου από τον άνθρωπο, από τη Μέση Παλαιολιθική (130.000 χρόνια πριν) έως και τη Νεολιθική περίοδο (4000 π.Χ.). Αυτή η χρονολογική συνέχεια είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς πρόκειται για μία από τις ελάχιστες αρχαιολογικές ανασκαφές στον ελλαδικό χώρο που έχουν διασώσει μαρτυρίες για τη μετάβαση από τον Παλαιολιθικό στο Νεολιθικό τρόπο ζωής.
Μεταξύ των ευρημάτων συγκαταλέγονται ανθρώπινες ταφές της Παλαιολιθικής και της Μεσολιθικής περιόδου, λίθινα εργαλεία προσαρμοσμένα τεχνολογικά στις ανάγκες της κάθε περιόδου, νεολιθικά αγγεία και διάφορα νεολιθικά κοσμήματα από οστά, πέτρα και χρυσό, καθώς και τα περίφημα αποτυπώματα ανθρώπινων πελμάτων της Μέσης Παλαιολιθικής περιόδου (130.000 χρόνια πριν από σήμερα), τα οποία αποτελούν σπανιότατο εύρημα όχι μόνο για τον ελλαδικό, αλλά και για τον ευρωπαϊκό χώρο.
Ζητούμενο λοιπόν να αποκατασταθεί επιτέλους και το ζήτημα των κατολισθήσεων ώστε να παραδοθεί ξανά στο κοινό.