Τι δείχνουν οι εικόνες από την αξονική και μαγνητική τομογραφία στην οποία υποβλήθηκε η 48χρονη γυναίκα
Ένα τεράστιο ινομύωμα μήτρας διαμέτρου 28 εκατοστών και βάρους 3,37 κιλών, αφαίρεσαν πρόσφατα από 48χρονη γυναίκα γιατροί του νοσοκομείου Τρικάλων.
Η περιγραφή του περιστατικού έγινε από ομάδα επιστημόνων από το νοσοκομείο Τρικάλων, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Πανεπιστήμιο Λάρισας στο επιστημονικό περιοδικό Medicine International.
Τη δημοσίευση υπογράφουν οι: Άν. Θανασά, Ευθ. Θανασά, Ευ. Καμαρέτσος, Β. Γραψίδη, Εμ. Ξυδιάς, Απ. Ζιώγας, Ευ. Γεροκώστας, Ι. – Ρ. Αντωνίου, Ι. Παραουλάκης και Ι. Θανασάς.
Όπως αναφέρει η συνταντική ομάδα, τα ενδοσυνδεσμικά λειομυώματα (ινομυώματα) της μήτρας είναι σπάνια. Εξαιρετικά σπάνια είναι τα τεράστια ενδοσυνδεσμικά ινομυώματα (πάνω από 20 εκατοστά), των οποίων η προεγχειρητική διάγνωση και η χειρουργική αντιμετώπιση αποτελούν πρόκληση για την καθημερινή κλινική πράξη.
Η παρούσα μελέτη περιγράφει την περίπτωση ασθενούς που υποβλήθηκε σε χειρουργική θεραπεία για ένα τεράστιο ενδοσυνδεσμικό λειομύωμα της μήτρας, το οποίο ζύγιζε 3,37 κιλά!
Συμπτώματα
Η ασθενής ήταν 48 ετών, χωρίς διαταραχές της περιόδου και με ιατρικό ιστορικό άτυπων συμπτωμάτων από το πεπτικό. Παραπέμφθηκε για γυναικολογική εξέταση του νοσοκομείου Τρικάλων και, μετά από φυσική εξέταση, διαπιστώθηκε ότι η κοιλιά ήταν φουσκωμένη και διευρυμένη, χωρίς σημάδια περιτοναϊκού ερεθισμού.
Υπήρχε υποψία ενδοκοιλιακής μάζας, το άνω άκρο της οποίας ήταν ψηλαφητό περίπου στο επίπεδο της ξιφοειδούς απόφυσης.
Τα ευρήματα της αξονικής τομογραφίας και της μαγνητικής τομογραφίας επιβεβαίωσαν την παρουσία τεράστιας ενδοκοιλιακής μάζας, η οποία πιθανότατα προερχόταν από τα εσωτερικά γεννητικά όργανα.
Μετά από συνεννόηση με τον ασθενή, αποφασίστηκε η χειρουργική θεραπεία με λαπαροτομία. Διεγχειρητικά, εντοπίστηκε ένα μεγάλο μίσχο υποοριακό λειομύωμα, που προερχόταν από το δεξιό πλάγιο τοίχωμα της μήτρας με οπισθοπεριτοναϊκή επέκταση εντός των φύλλων του πλατύ συνδέσμου.
Μετά την εκτομή του ενδοσυνδεσμικού λειομυώματος, το οποίο είχε σημαντικές χειρουργικές προκλήσεις, πραγματοποιήθηκε ολική υστερεκτομή με αμφοτερόπλευρη αδεξεκτομή.
Το συμβάν
Η γυναίκα επισκέφθηκε το Γυναικολογικό Εξωτερικό Ιατρείο του Γενικού Νοσοκομείου Τρικάλων για εξέταση. Παρουσίασε υπερηχογράφημα κοιλίας, το οποίο έγινε μετά από σύσταση του γενικού ιατρού.
Στον οικογενειακό ιατρό, η ασθενής παραπονέθηκε για διάταση της κοιλιάς με άτυπο κοιλιακό άλγος, δυσπεψία και ανορεξία. Η υπερηχογραφική απεικόνιση αποκάλυψε την παρουσία βλάβης μικτής ηχογένειας και τεράστιου μεγέθους, η οποία καταλάμβανε το μεγαλύτερο μέρος της περιτοναϊκής κοιλότητας και πιθανότατα προερχόταν από τη δεξιά ωοθήκη.
Μετά τη λήψη ενός ολοκληρωμένου ιατρικού ιστορικού, αποκαλύφθηκε ότι τα προαναφερθέντα συμπτώματα εμφανίστηκαν για πρώτη φορά πριν από 20 μήνες, διάστημα κατά το οποίο η ασθενής δεν είχε ζητήσει ιατρική φροντίδα μέχρι να επισκεφθεί τον οικογενειακό της γιατρό.
Επιπλέον, από το προσωπικό της ιατρικό ιστορικό αναφέρθηκε υποθυρεοειδισμός, αν και ρυθμιζόταν καλά με φαρμακευτική αγωγή. Ο έμμηνος κύκλος της ήταν κανονικός. Η ασθενής είχε γεννήσει ένα παιδί με κολπικό τοκετό 15 χρόνια πριν.
Μετά από φυσική εξέταση, η κοιλιά βρέθηκε φουσκωμένη και άκαμπτη. Τα άνω όρια του όγκου ήταν ψηλαφητά περίπου στο επίπεδο της ξιφοειδούς απόφυσης. Ο οπτικός έλεγχος του τραχήλου της μήτρας ήταν δύσκολος λόγω της μετατόπισής του από την ενδοκοιλιακή μάζα.
Η αξονική τομογραφία αποκάλυψε την παρουσία μεγάλης μάζας (28,5x23x11 cm), με καλά καθορισμένα περιθώρια, η οποία καταλάμβανε το μεγαλύτερο μέρος της περιτοναϊκής κοιλότητας και πιθανώς εξαρτημένης προέλευσης.
Εξιτήριο
Μετά από ομαλή μετεγχειρητική πορεία, η ασθενής έλαβε εξιτήριο από την κλινική την πέμπτη μετεγχειρητική ημέρα.
Μετά από σύσταση ουρολόγων, τα στεντ του ουρητήρα αφαιρέθηκαν έναν μήνα μετά την επέμβαση.
Μετά από επανεξέταση της ασθενούς στο Γυναικολογικό Εξωτερικό Ιατρείο του Γενικού Νοσοκομείου Τρικάλων στις 10 ημέρες και 3 μήνες μετεγχειρητικά, ήταν σε άριστη κλινική κατάσταση και ανέφερε πλήρη ανακούφιση από τα συμπτώματα της διάτασης της κοιλιάς με άτυπο κοιλιακό άλγος, δυσπεψία και ανορεξία.
Τα αποτελέσματα των εξετάσεων αίματος ήταν εντός φυσιολογικών ορίων. Έγινε γνωμάτευση για επανεξέταση στο Γυναικολογικό Εξωτερικό Ιατρείο του Γενικού Νοσοκομείου Τρικάλων στους 6 μήνες μετά την επέμβαση.
πηγή: iatronet.gr