Η σφαγή στο αεροδρόμιο της Καμπούλ που κόστισε τη ζωή σε 170 Αφγανούς, 13 Αμερικανούς στρατιώτες και τραυμάτισε πάνω από 200 άτομα. Ήταν το πιο αιματηρό χτύπημα της ακραίας τζιχαντιστικής οργάνωσης ISIS-K που έχει σκορπίσει τον τρόμο στο Αφγανιστάν από το 2015 και μετά, ως παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους που έδρασε στο Ιράκ και τη Συρία.
Σε αντίθεση με τους Ταλιμπάν οι οποίοι προσπαθούν να «εκσυγχρονιστούν» και να βρίσκονται σε επαφή -έστω και οριακή- με τον έξω και τον δυτικό κόσμο, τα μέλη του ISIS-K επιδιώκουν ολική τζιχάντ σε βάρος κάθε απίστου.., αλλά και των «αποστατών» Ταλιμπάν για τους οποίους πιστεύουν ότι εγκατέλειψαν την «αληθινή» πίστη και τα διδάγματα του Ισλάμ.
Οι επιδιώξεις του ISIS-K
Κάπου εδώ βρίσκεται και ο λόγος για την αιματηρή επίθεση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ με βομβιστή-καμικάζι, ο οποίος ανατινάχθηκε σκορπίζοντας τον τρόμο και το θάνατο. Το ISIS-K δεν καλοβλέπει τη θριαμβευτική επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία μετά από 20 χρόνια πολέμου στο Αφγανιστάν και επιδιώκει να υπενθυμίσει την παρουσία του στη χώρα, αλλά και να διεκδικήσει ρόλο στο μέλλον.
Ταυτόχρονα, δεδομένων των ακραίων θέσεων και δράσεων του ISIS-K, τα τελευταία χρόνια διάφορες δυνάμεις στο Αφγανιστάν, αλλά και διεθνείς «παίκτες», από τους Ταλιμπάν και τις ΗΠΑ μέχρι τη Ρωσία και το Πακιστάν έχουν επιτεθεί πλειστάκις στους τζιχαντιστές, οι οποίοι έχουν χάσει το μεγαλύτερο κομμάτι των εδαφών που ήλεγχαν και έχουν υποχρεωθεί να αποκεντρωθούν και να κρυφτούν.
Μήνυμα για παγκόσμια τζιχάντ
Τώρα, με το Αφγανιστάν στα χέρια των Ταλιμπάν και την κατάσταση να παραμένει ρευστή, το ISIS-K με την σφαγή στο αεροδρόμιο «Χαμίντ Καρζάι» στέλνει το μήνυμα ότι είναι παρών και ότι είναι η μοναδική οργάνωση που θα μπορούσε χωρίς κανέναν ενδιασμό να προκαλέσει την παγκόσμια τζιχάντ, όχι μόνο σε βάρος των «απίστων», αλλά και σε βάρος των «αποστατών» Ταλιμπάν, οι οποίοι δείχνουν χαλαρότητα έναντι των δυτικών.
Ταυτόχρονα, έχοντας υποστεί σοβαρή συμπίεση στις δυνάμεις του τα τελευταία χρόνια, το ISIS-K επιδιώκει με ενέργειες όπως η επίθεση στο αεροδρόμιο να εκμεταλλευτεί τη ρευστότητα των συνθηκών και να τραβήξει προς το μέρος του Αφγανούς ή παλιότερα απογοητευμένα μέλη του ή και υποστηρικτές των Ταλιμπάν, οι οποίοι βλέπουν το νέο καθεστώς να τους… απογοητεύει με τη συμπεριφορά του και τις κινήσεις του μετά την κατάληψη της Καμπούλ.
Η πίεση στους Ταλιμπάν
Όλα αυτά στέλνουν ένα ανησυχητικό μήνυμα, όχι μόνο στη Δύση, αλλά και στους Ταλιμπάν. Οι οποίοι ωστόσο θα πρέπει να ισορροπήσουν ανάμεσα στην ιδεολογία τους και τα συμφέροντά τους, αλλά και στις απαιτήσεις για μια πιο ήπια κατάσταση στο Αφγανιστάν, σε σχέση με το παρελθόν.
Πλέον, ο κίνδυνος είναι το ISIS-K να εντείνει τη δράση του δημιουργώντας ακόμα μεγαλύτερη αστάθεια στο Αφγανιστάν πιέζοντας μεθοδικά τους Ταλιμπάν να κινηθούν προς ακόμα πιο σκληρές θέσεις, μόλις ελέγξουν πλήρως τη χώρα και σχηματίσουν κυβέρνηση.
ΠΗΓΗ: economico.gr