Για πρώτη φορά που τα συμβούλια των χωριών προσελκύουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον και από τις θέσεις δημοτικών συμβούλων! – Τι αλλάζει στις επόμενες δημοτικές εκλογές
Η μεγάλη πολιτική μάχη μπορεί αυτή τη στιγμή να βρίσκεται στο πεδίο των εθνικών εκλογών, όμως και η σκηνή της τοπικής αυτοδιοίκησης δεν υστερεί σε αυτή την κατεύθυνση.
Μάλιστα, εδώ που τα λέμε, η έκπληξη έρχεται από τις δημοτικές κάλπες και ένα φαινόμενο που για πρώτη φορά επικρατεί και αφορά στα τοπικά συμβούλια των χωριών.
Εκεί που μέχρι πριν κάποιες αναμετρήσεις δεν υπήρχε ενδιαφέρον για να αναλάβει κανείς την υποχρέωση να φροντίζει και να έχει θέση ευθύνης στα χωριά της περιοχής, όπως καταγράφει το Trikalanews.gr, έχουμε φτάσει στο σημείο να γίνεται «σφαγή» στην ποδιά των προεδρείων των χωριών.
Παλιοί πρόεδροι και οι πολυάριθμοι νέοι μνηστήρες για τις θέσεις ευθύνης των χωριών, κονταροχτυπιούνται για να μπούνε εκ νέου στα ψηφοδέλτια και φυσικά να εκλεγούν. Ο ανταγωνισμός χτυπάει κόκκινο… και όσοι ψηφίζουν σε χωριά της περιοχής, ήδη έχουν αρχίσει να βιώνουν pressing για να υποστηρίξουν τον εκάστοτε υποψήφιο.
Οι λόγοι βέβαια πολλοί και σε πολλές περιπτώσεις…δεν είναι μόνο η ανάγκη για προσφορά στα κοινά. Λίγο οι μετακινήσεις… λίγο οι τοποθετήσεις δημοσίων υπαλλήλων κοντά στο χωριό… λίγο και το σκαλοπάτι για κάτι παραπάνω αργότερα, έρχονται και δένουν όλα μαζί σε ένα «ανταγωνιστικό πακέτο» για να μπούνε στη μάχη.
Για να δούμε όμως τι αλλάζει για πολλά τοπικά συμβούλια στην περιοχή μας φέτος που κάνει ακόμη πιο δύσκολη και πιεστική την κατάσταση…
Από τις επόμενες δημοτικές εκλογές τριμελές συμβούλιο θα έχουν οι δημοτικές κοινότητες με μόνιμο πληθυσμό από 201 κατοίκους και άνω. Σήμερα αυτό ισχύει για τις κοινότητες με πάνω από 300 κατοίκους.
Οι δημοτικές κοινότητες με πληθυσμό από 201 έως 300 κατοίκους, που επηρεάζονται από τη ρύθμιση είναι συνολικά 723 σε όλη τη χώρα, κάποιες είναι και στον νομό Τρικάλων.
Σύμφωνα με τη νέα διάταξη:
Οι δημοτικές κοινότητες µε πληθυσμό έως 200 κατοίκους διοικούνται από τον πρόεδρο της δημοτικής κοινότητας, ενώ µε πληθυσμό άνω των 201 κατοίκων διοικούνται από τον πρόεδρο του συμβουλίου της δημοτικής κοινότητας και το συμβούλιο της δημοτικής κοινότητας. Το συμβούλιο της δημοτικής κοινότητας αποτελείται από:
α) τρία µέλη, σε δημοτικές κοινότητες µε πληθυσμό από 201 έως 2.000 κατοίκους,
β) πέντε µέλη, σε δημοτικές κοινότητες µε πληθυσμό από 2.001 έως 10.000 κατοίκους,
γ) 11 µέλη, σε δημοτικές κοινότητες µε πληθυσμό από 10.001 έως 50.000 κατοίκους και
δ) 15 µέλη, σε δημοτικές κοινότητες µε πληθυσμό από 50.001 κατοίκους και άνω.
Σημειώνεται ότι δεν εκλέγονται συμβούλια δημοτικών κοινοτήτων στους δήμους της Περιφέρειας Αττικής, µε εξαίρεση τους δήμους των Περιφερειακών Ενοτήτων Νήσων, Ανατολικής και Δυτικής Αττικής.
Πως εκλέγεται ο πρόεδρος
Πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας εκλέγεται ο πρώτος σε σταυρούς προτίμησης υποψήφιος του συνδυασμού που συγκέντρωσε κατά τον α’ γύρο στη δημοτική κοινότητα την απόλυτη ή σχετική πλειοψηφία του συνόλου των έγκυρων ψηφοδελτίων. Οι λοιποί υποψήφιοι, του ίδιου συνδυασμού, κατά τη σειρά των σταυρών που έλαβαν, λογίζονται ως αναπληρωματικοί.
Την αντίθεσή της στη ρύθμιση έχει εκφράσει η Συντονιστική Επιτροπή Δικτύου Κοινοτήτων Ελλάδος, καθώς ζητά να επανέλθει η ξεχωριστή κάλπη για την ανάδειξη των προέδρων και των συμβουλίων των κοινοτήτων.