Γράφει ο Δρ. Κώστα Πατέρας, D. Ed., M.Ed., Ph.D.
Περίπου πέντε χρόνια έμεινε στην κυβέρνηση ο Σύριζα, συνεπικουρούμενος από τους ΑΝ.ΕΛ. και είχε αρκετό χρόνο για να αποδείξει ότι η χώρα άλλαξε ρότα και μπήκε σε μια τροχιά ανάπτυξης και προόδου.
Δυστυχώς, οι ελπίδες των πολιτών, για ένα καλύτερο αύριο, καταστράφηκαν, ενώ η δυσφορία για τον τρόπο διακυβέρνησης της πατρίδας μας ήταν μεγάλη. Η πλειοψηφία των Ελλήνων ήθελε να γίνουν Εκλογές και να δώσει την εντολή σε νέα πρόσωπα και σ’ άλλο κόμμα.
Αυτό έγινε στις 7 Ιουλίου και το σκηνικό άλλαξε ριζικά. Ο Σύριζα έχασε τις εκλογές, ενώ οι ΑΝ.ΕΛ. εξαφανίστηκαν από τον πολιτικό χάρτη της χώρας.
Η αισιοδοξία του Λαού, για ένα καλύτερο αύριο, ήταν ορατή, ακόμα και δια… γυμνού οφθαλμού…!
Η νέα κυβέρνηση της Ν.Δ. με μεγάλη αυτοδυναμία αφού έχει 158 έδρες από τις 300, ξεκίνησε πολύ γρήγορα να ξετυλίγει τις προθέσεις της και ο Πρωθυπουργός να δείχνει, πως ήταν από πολύ καιρό έτοιμος για μεταρρυθμίσεις ουσίας.
Το πολιτικό κλίμα φαίνονταν ήρεμο και κατά την παρουσίαση την προγραμματικών δηλώσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, όλα κύλησαν ήρεμα.
Με την πάροδο, όμως, του χρόνου το πολιτικό κλίμα άλλαξε και η πόλωση με την όξυνση επικράτησαν στο χώρο της Βουλής των Ελλήνων.
Το κλίμα, που διαμορφώθηκε προμηνύει ένα … θερμό φθινόπωρο και μια παρατεταμένη φάση συγκρούσεων.
Η γεμάτη νομοθετική διάθεση της κυβέρνησης βρήκε απέναντί της μια πυκνή αντιπολιτευτική διάθεση. Έτσι πολύ γρήγορα στήθηκαν οι αντιπολιτευτικές γραμμές, πάνω στις οποίες, σχεδόν όλη η αντιπολίτευση, θα οικοδομήσει τις διαχωριστικές γραμμές.
Ο Σύριζα, που δεν μπορεί να συνειδητοποιήσει ότι είναι πλέον στην αντιπολίτευση, φαίνεται πως εξακολουθεί να μένει παγιδευμένος στο παρελθόν.
Ο Τσίπρας, κυρίως, δεν έχει… χωνέψει την μετεκλογική πραγματικότητα και αναζητεί σχέδιο, για να ανταποκριθεί στον αντιπολιτευτικό ρόλο.
Κατά την συζήτηση του πολυνομοσχεδίου, για το επιτελικό κράτος, ο Τσίπρας ήταν μάλλον απροετοίμαστος και η προσαρμογή του στα νέα δεδομένα, μάλλον θα ναι μια δύσκολη διαδικασία.
Οι συναινέσεις, που θεωρούνται απαραίτητες σε ορισμένα νομοσχέδια, μάλλον είναι δύσκολο να διαμορφωθούν. Αυτό απέδειξε ακόμα και το ζήτημα του πανεπιστημιακού ασύλου.
Οι πολλές νομοθετικές παρεμβάσεις τις κυβέρνησης φανερώνουν, πως ανοίγουν πολλά μέτωπα και η αντιπολίτευση, γενικά, είναι σε θέση… μάχης…!
Το άσυλο, οι τροπολογίες για τα εργατικά, για τον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και η περίπτωση της Βασιλικής Θάνου, άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου και οδήγησαν την αντιπολίτευση σε καθολική αποχώρηση από την Βουλή.
Η εικόνα του κοινοβουλίου με την μαζική αποχώρηση της αντιπολίτευσης, δείχνει τις παθογένειες του παρελθόντος αλλά ταυτόχρονα και μια επίδειξη δύναμης και βούλησης, εκ μέρους της κυβέρνησης να προχωρήσει με γρήγορο βηματισμό στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, χωρίς να υπολογίσει το πολιτικό κόστος.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, βιάζεται να κάνει πράξη τις προεκλογικές δεσμεύσεις της Ν.Δ. και να βάλει την Ελλάδα σε τροχιά ανάπτυξη με την έλυση των πολυπόθητων επενδύσεων.
Οι τόνοι τις αντιπαράθεσης προμηνύουν ένα «σκληρό ροκ» και η κυβέρνηση με την Αντιπολίτευση είναι ήδη παρατεταγμένες σε θέση… μάχης.
Τους πολίτες τους ενδιαφέρει να μπει η χώρα σε τροχιά ανάπτυξης, να αλλάξει ψυχολογία ο κόσμος και να ανοίξουν θέσεις εργασίας.
Πάντως, γεγονός είναι πως ποτέ καμία κυβέρνηση δεν ξεκίνησε τόσο καλά και τόσο γρήγορα να λύνει χρόνια πολιτικά και οικονομικά προβλήματα όσο η σημερινή κυβέρνηση και του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Μακάρι να συνεχίσει με τους ίδιους ρυθμούς, για το καλό της Ελλάδας.