Του Κρικόρ Τσακιτζιάν
Πλημμελή μέτρα και ατολμία από το κράτος και αντιφατικές αποφάσεις της εκκλησίας, βάζουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.
Επισημάνσεις για πλημμελή μέτρα κάνει ο γιατρός κ. Ευάγγελος Δημητρέλλος, απέναντι σε ένα άγνωστο ιό, που δεν υπάρχουν άλλα όπλα για να αντιμετωπιστεί, παρά μόνο τα προληπτικά μέτρα και τα μέτρα ατομικής ευθύνης και υγιεινής.
Ο κ. Δημητρέλλος επισημαίνει το οξύμωρο του πράγματος, όπως είναι να εμφανίζεται σε σχολική μονάδα ενός δήμου κρούσμα κορονοϊού και να κλείνει μόνο το συγκεκριμένο σχολείο, ενώ μπορεί σε διπλανό κτίριο να λειτουργεί ένα ακόμη σχολείο μιας άλλης βαθμίδας.
Όπως επισημαίνει ο γιατρός, με το που εμφανίζεται τέτοιο περιστατικό σε σχολείο, οφείλει το κράτος να αποφασίσει το κλείσιμο όλων των σχολείων, όλων των βαθμίδων του συγκεκριμένου δήμου κι αυτό γιατί, οι μαθητές διακινούνται πολύ πιο εύκολα από τον υπόλοιπο πληθυσμό και η επικοινωνία μεταξύ των μαθητών διαφόρων σχολείων είναι γνωστή και έντονη.
Επίσης αναφέρεται και σε ένα επιπρόσθετο μέτρο, απόλυτα αναγκαίο που θα έπρεπε να παρθεί. Επειδή τα παιδιά εκτός από σχολείο, τα περισσότερα πάνε και φροντιστήριο και μάλιστα στα φροντιστήρια δεν πηγαίνουν παιδιά από ένα σχολείο, αλλά από διάφορα σχολεία και πολλές φορές, πηγαίνουν και παιδιά από άλλους δήμους, θα έπρεπε να κλείνουν και τα φροντιστήρια της πόλης, αλλά και κάθε χώρος εξωσχολικής δραστηριότητας, όπως είναι τα ωδεία, τα γυμναστήρια, οι σχολές μπαλέτου και τα κολυμβητήρια. Ειδικά στα κολυμβητήρια, παρά το γεγονός ότι το νερό στις πισίνες χλωριώνεται, δεν παύει να ελλοχεύει ο κίνδυνος μετάδοσης από τα αποδυτήρια, και τα ντους, όπου υπάρχει πολύ υγρασία και υδρατμοί, που βοηθούν στη διατήρηση και εξάπλωση του ιού με το συνχνωτισμό των παιδιών στον ίδιο κλειστό χώρο.
Μια ακόμη παρατήρηση που έκανε ο κ. Δημητρέλλος, είναι για τις πανεπιστημιακές σχολές και ειδικά για τα τμήματα εκείνα που δεν έχουν υποχρεωτική παρουσία και εργαστήρια, όπου θα μπορούσαν οι φοιτητές να παρακολουθούν τα μαθήματα μέσω διαδικτύου. Θα έπρεπε, όπως υποστηρίζει, για προληπτικούς λόγους να αποφασιστεί από το Υπουργείο Παιδείας, να μη προσέρχονται οι φοιτητές σε αυτές τις σχολές, ώστε να μη κινδυνεύουν από την παρουσία τους στα αμφιθέατρα και από τη μετακίνησή τους με τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Τέλος επανερχόμενος στο θέμα της Θείας κοινωνίας και την απόφαση της Ιεράς Συνόδου, ο κ. Δημητρέλλος εκφράζει την έκπληξή του και τη δυσαρέσκειά του με το γεγονός ότι, η Ιερά Σύνοδος ενώ οφείλει να ασχολείται με τα θρησκειολογικά, παρεμβαίνει στα επιστημονικά ζητήματα και μάλιστα επειδή έχουν τη δυνατότητα οι ιεράρχες και οι ιερείς να επηρεάζουν τους πιστούς, το κάνουν προς λάθος κατεύθυνση.
Οι επιστήμονες, όπως λέει ο κ. Δημητρέλλος, δεν αναφέρονται στο θρησκευτικό συναίσθημα των πιστών, αλλά στην ατομική ευθύνη τους, η οποία περιλαμβάνει οτιδήποτε μπορεί να μεταδώσει τον ιό στους ίδιους και στο συνάνθρωπό τους. Επομένως, λέει, το να υποστηρίζει η Ιερά Σύνοδος ότι είναι καθαγιασμένη η Θεία μετάληψη, θρησκειολογικά αυτό στηρίζεται στην πίστη, αλλά επιστημονικά ο ιός μπορεί να υπάρχει μέσα στη Θεία κοινωνία.
Χρειάζεται τόλμη από την επιστημονική κοινότητα και από το κράτος για να αποτραπούν κάποια στερεότυπα τα οποία σκοντάφτουν στην παντοδυναμία της άποψης των ιεραρχών. Βλέπουμε πως η άποψη των δικών μας ιεραρχών, έρχεται σε σαφή αντίθεση, πάνω στο ίδιο θέμα, με την άποψη της Καθολικής εκκλησίας ή του Αρχιεπισκόπου Αμερικής.
Επίσης οι αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου είναι αντιφατικές, γιατί από τη μια δίνει οδηγίες επιστημονικού τύπου, για το πώς να πλένουμε τα χέρια μας και πώς να μην ερχόμαστε σε επαφή ο ένας με τον άλλο κι από την άλλη υποστηρίζει ότι η Θεία κοινωνία είναι καθαγιασμένη.
Dr. Ευάγγελος Δημητρέλλος (MD, PhD, CHS)
Διευθυντής Β΄ Παθολογικής Κλινικής και Διευθυντής Μονάδας Υπέρτασης, Γ.Ν.Α «ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ»