Τη δική της θέση στο νέο οικοσύστημα που δημιουργούν σε παγκόσμιο επίπεδο οι ταχείες εξελίξεις στο χώρο της τεχνητής νοημοσύνης (AI) επιδιώκει να αποκτήσει η Ελλάδα με τη χώρα μας να έχει ήδη σημειώσει ορισμένες σημαντικές επιτυχίες και να έχει κάνει αισθητή την παρουσία της.
Κάτι που φάνηκε στην διεθνή σύνοδο για την τεχνητή νοημοσύνη (AI Action Summit) που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Παρίσι με τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να ηγείται της ελληνικής αποστολής. «Στις 10 & 11 Φεβρουαρίου η Ελλάδα συμμετείχε στη διεθνή σύνοδο για την τεχνητή νοημοσύνη στο Παρίσι. Και δεν βρεθήκαμε εκεί ως παρατηρητές αλλά ως ισότιμοι παίκτες» σημειώνει χαρακτηριστικά στο CNN Greece ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου.
Σύμφωνα με τον υπουργό, «η θέση της Ελλάδας μεταξύ των πρωτοπόρων στις αναδυόμενες τεχνολογίες είναι κάτι που μεθοδικά κερδίζει η κυβέρνηση από το 2019 και δημιουργεί τεράστιες ευκαιρίες για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας. Δεν είναι τυχαίο ότι ένα από τα πρώτα επτά «εργοστάσια» τεχνητής νοημοσύνης της Ευρώπης, τα AI factories, θα αναπτυχθεί στην Ελλάδα». Σημειωτέον πως τα συγκεκριμένα ΑΙ «εργοστάσια» αποτελούν ένα από τα βασικά κλειδιά της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να παραμείνει ανταγωνιστική σε παγκόσμιο επίπεδο σε μία περίοδο όπου γίνεται λόγος για έναν παγκόσμιο αγώνα για την πρωτοκαθεδρία στο χώρο της τεχνητής νοημοσύνης.
Όπως αναφέρει ο κ. Παπαστεργίου, «τo δικό μας AΙ factory, ο «ΦΑΡΟΣ» θα δημιουργηθεί γύρω από έναν από τους ισχυρότερους υπερυπολογιστές παγκοσμίως, τον «Δαίδαλο». Παράλληλα κορυφαίες εταιρείες επενδύουν σημαντικά κεφάλαια σε data centers και ψηφιακές υποδομές. Όλα αυτά σε συνδυασμό με το ταλαντούχο επιστημονικό προσωπικό, που διαθέτουμε, καθώς και με τον σχεδιασμό μας για την αποτελεσματικότερη διαχείριση δεδομένων, μας επιτρέπουν να εισερχόμαστε στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης γεμάτοι φιλοδοξίες. Εξάλλου τα δείγματα τα οποία έχουμε από τις πρώτες εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης που υλοποιήσαμε στο Δημόσιο, τους ψηφιακούς βοηθούς mAigov και mAiGreece και το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης του Κτηματολογίου, είναι ιδιαίτερα θετικά. Οι πολίτες αγκάλιασαν αυτά τα εργαλεία, καθώς είδαν στην πράξη ότι μπορούν να τους βοηθήσουν στην καθημερινότητά τους» επισημαίνει ο υπουργός, σπεύδοντας να προσθέσει ότι «συνεχίζουμε ενσωματώνοντας την τεχνητή νοημοσύνη σε κάθε κλάδο, που μπορεί να κάνει το κράτος πιο αποτελεσματικό προς όφελος των πολιτών και των επιχειρήσεων».
Τα ΑΙ εργαλεία
Στο πλαίσιο της συνόδου, η ελληνική αποστολή αναφέρθηκε εκτενώς στις εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης που έχει ήδη υλοποιήσει. Πιο συγκεκριμένα, σημειώθηκε το γεγονός ότι το Ελληνικό Κτηματολόγιο αναδείχθηκε από τη Microsoft ως διεθνές παράδειγμα ψηφιακού μετασχηματισμού και καινοτομίας, καθώς μέσω της υιοθέτησης προηγμένων τεχνολογιών πέτυχε καταρχάς επιτάχυνση των διαδικασιών με την αξιολόγηση συμβολαίων ακινήτων να έχει μειωθεί σε λιγότερο από 10 λεπτά από τρεις ώρες που ήταν. Επιπλέον, το κόστος αξιολόγησης κάθε συμβολαίου περιορίστηκε από 15 ευρώ σε μόλις 0,14 ευρώ, μειώνοντας κατά 99% τις δαπάνες για κάθε πράξη που επεξεργάζεται με AI. Ακόμη, το 90% των συναλλαγών πραγματοποιούνται πλέον ψηφιακά μέσω του ενιαίου, συνεχώς ενημερωμένου συστήματος του Ελληνικού Κτηματολογίου, ενώ η κεντρική εποπτεία των υποθέσεων επιτρέπει την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη διάθεση πόρων, ενώ παράλληλα παρέχει πολύτιμα δεδομένα σε πραγματικό χρόνο σε άλλες δημόσιες αρχές για τον καλύτερο προγραμματισμό του εθνικού προϋπολογισμού.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, από τον Σεπτέμβριο του 2024, η παραγωγικότητα έχει υπερδιπλασιαστεί, ξεπερνώντας τον Φεβρουάριο τις 13.500 πράξεις ανά εβδομάδα, ενώ πριν την εφαρμογή του συστήματος ΑΙ ο μέσος όρος των νομικών ελέγχων ανά εβδομάδα ήταν στους 5.562. Παράλληλα, ο χρόνος διεκπεραίωσης μειώθηκε έως και 90% – από 1-2 ώρες σε μόλις 10 λεπτά – ενώ το κόστος έχει περιοριστεί κατά 99%, από 15 ευρώ σε μόλις 0,11 ευρώ. Η δραστική αυτή επιτάχυνση των ελέγχων και η μείωση του λειτουργικού κόστους οδηγούν σε αποτελεσματική εκκαθάριση των συσσωρευμένων εκκρεμοτήτων προηγούμενων ετών.
Όσον αφορά στα υπόλοιπα ΑΙ εργαλεία του ελληνικού Δημοσίου, ο ψηφιακός βοηθός, «mAigov» ξεπέρασε τα 1,6 εκατομμύρια διαλόγους με τους πολίτες, κάτι που σημαίνει λιγότερα τηλέφωνα, email, αποστολές εγγράφων, αναμονή σε ουρές σε κάποια δημόσια υπηρεσία. Συγχρόνως, ο ψηφιακός βοηθός συνεισφέρει στην μεγαλύτερη εξοικείωση του μέσου πολίτη με το gov.gr.
Επιπλέον, με στόχο την παροχή μιας εξατομικευμένης εμπειρίας στους επισκέπτες και τους ταξιδιώτες της Ελλάδας, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού, σχεδίασε και υλοποίησε τον ψηφιακό βοηθό, «mAiGreece». Ήδη από πέρυσι το καλοκαίρι όλοι όσοι επισκέπτονται την Ελλάδα, αλλά και οι Έλληνες πολίτες, έχουν εύκολα και γρήγορα στο κινητό τηλέφωνο έναν προσωπικό ταξιδιωτικό «οδηγό».
Τα επόμενα βήματα
Πάντως, το κρίσιμο ερώτημα είναι τα επόμενα βήματα για το ΑΙ οικοσύστημα στην Ελλάδα, δεδομένου ότι ο δημόσιος τομέας έχει κάνει μεν σημαντική πρόοδο αλλά θα πρέπει να δούμε αντίστοιχες κινήσεις και από τον ιδιωτικό τομέα. Σε επίπεδο των μεγάλων επιχειρήσεων φαίνεται να υπάρχει μία κινητικότητα αλλά η αίσθηση που υπάρχει είναι πως δεν έχει γίνει πλήρως κατανοητό ότι η ενσωμάτωση και η αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης και ειδικότερα του GenAI απαιτεί και αλλαγή νοοτροπίας και προσαρμογή σε διαφορετικά δεδομένα.
Δημήτρης Μαλλάς
ΠΗΓΗ: CNN Greece