Σε απόγνωση βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι οι οποίοι βλέπουν εδώ και μήνες πως «εξίσωση» δεν βγαίνει καθώς έχουν να αντιμετωπίσουν την εκτίναξη του κόστους παραγωγής, ενώ την ίδια ώρα βλέπουν τις τιμές του παραγωγού να κατρακυλούν.
Οι αγελαδοτρόφοι και οι προβατοτρόφοι παρατηρούν να εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια τους το παράδοξο οι τιμές των προϊόντων τους στα ράφια να αυξάνονται, αλλά το δικό τους κέρδος να μειώνεται.
Η μειωμένη αγοραστική δύναμη των καταναλωτών ρίχνει την κατανάλωση με συνέπεια να περιορίζεται η παραγόμενη ποσότητα, οι τιμές να συμπιέζονται προς τα κάτω και απελπισμένοι οι κτηνοτρόφοι σηκώνουν τα χέρια ψηλά και οδηγούν τα κοπάδια τους στο σφαγείο. Αυτό όπως είναι φυσικό έχει ως επίπτωση να μειώνεται το ζωικό κεφάλαιο και η παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων.
Οι ίδιοι εκτιμούν ότι εφόσον αυτό το καταστροφικό σπιράλ συνεχιστεί θα παρατηρηθούν ελλείψεις στην αγορά. Ήδη από τη μείωση του ζωικού κεφαλαίου που ξεκίνησε από τον περασμένο Σεπτέμβριο, εκτιμούν ότι ενόψει του Πάσχα θα υπάρξουν ελλείψεις αμνοεριφίων στην αγορά.
Ο Γιώργος Βαϊόπουλος, Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγελαδοτρόφων και Προβατοτρόφων Δυτικής Θεσσαλίας αναφέρει στη Voria.gr ότι «υπάρχει μια μεγάλη πίεση τόσο στους παραγωγούς όσο και στους καταναλωτές που βλέπουν να μειώνεται διαρκώς η αγοραστική τους δύναμη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα ντόμινο, καθώς η μειωμένη κατανάλωση πιέζει προς τα κάτω τις τιμές των παραγωγών κι αυτοί με τη σειρά τους αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στο κόστος παραγωγής. Όλο και περισσότεροι οδηγούν τα κοπάδια σε σφαγή με αποτέλεσμα να υπάρχει ο κίνδυνος το επόμενο διάστημα να μην έχουμε ζώα και άρα γάλα».
Ο κ. Βαϊόπουλος επισημαίνει ότι και τα σούπερ μάρκετ θα πρέπει να μειώσουν το κέρδος τους. «Δεν μπορούν να πουλάνε με 35-40% κέρδος», αναφέρει χαρακτηριστικά.
«Σήμερα ο παραγωγός για το γίδινο γάλα παίρνει 1 ευρώ, οι μεταποιητές βάζουν άλλα 50-60 λεπτά και το σούπερ μάρκετ 1,05 ευρώ, βγάζει δηλαδή το σούπερ μάρκετ παραπάνω από τον παραγωγό σε ένα λίτρο γίδινο γάλα. Αυτό είναι αδικία, είναι αισχροκέρδεια απέναντι στους παραγωγούς, αλλά και στους καταναλωτές», εξηγεί ο κ. Βαϊόπουλος.
Επιπλέον, τονίζει ότι η κυβέρνηση πρέπει να πάρει μέτρα και να θεσπίσει κανόνες στην αγορά, έτσι ώστε οι αλυσίδες να μη λεηλατούν το εισόδημα παραγωγών και καταναλωτών.
«Πρέπει να δούμε τι κοστολόγιο έχει το γάλα για να παραχθεί, δεν βγαίνει μόνο του από τη γη, αν δεν φάει το ζώο πίτουρα και καλαμπόκι δεν θα παράξει. Οι ζωοτροφές έχουν φτάσει στα ύψη, ο κτηνοτρόφος πληρώνει για να βγει το γάλα. Αν με τις τιμές πώλησης δεν φτάνει να πληρώσει τις ζωοτροφές, τότε αναγκαστικά θα σφάξει τα κοπάδια. Η εξίσωση έτσι δεν βγαίνει», συμπληρώνει.
Αναφορικά με την αύξηση στην τιμή της φέτας ο κ. Βαϊόπουλος εξηγεί ότι μέχρι να φτάσει από τον παραγωγό στο ράφι, το κόστος εκτινάσσεται. Δίνοντας χαρακτηριστικά ένα παράδειγμα αναφέρει:
«Για να γίνει ένα κιλό φέτα θέλουμε 4 κιλά γάλα. Με 1,70€ το γάλα, το κιλό της φέτας φτάνειο στα 7,80€. Συν τη μεταποίηση, συν τις μεταφορές συν το κέρδος των σούπερ φτάνει φτάνει 13-14 ευρώ. Όταν ο καταναλωτής βλέπει αυτές τις τιμές θέλει να αγοράσει, αλλά δεν μπορεί».
Χαρακτηρίζει την επιδότηση για τις ζωοτροφές ως «ψίχουλα», καθώς, όπως λέει, δεν φτάνει ούτε για 10 ημέρες ζωοτροφής για μια προβατίνα. «Πρέπει να μπουν κανόνες στην αγορά αλλιώς θα χάσουμε ζωικό κεφάλαιο και γάλα και επιπλέον θα πρέπει να στηριχθούν με γενναία μέτρα οι κτηνοτρόφοι. Αυτόν που παράγει πρέπει να τον χειροκροτούμε, είναι εργαζόμενος 365 ημέρες τον χρόνο. Κάθε μέρα πηγαίνει στο μαντρί και δουλεύει. Αν εγκαταλείψει την κτηνοτροφία, στο τέλος δεν θα έχουμε φαγητό να φάμε. Παράλληλα όμως, πρέπει να στηριχθεί και το εισόδημα των καταναλωτών», αναφέρει.