Ανάμεσα στα βουνά Όλυμπος και Όσσα, στο βορειοανατολικό τμήμα της Θεσσαλίας, απλώνεται ο Κάτω Όλυμπος με εκτεταμένα δάση ελάτης και οξιάς, δάση μαύρης πεύκης, δάση καστανιάς, ρέματα, βοσκότοπους και γεωργικές καλλιέργειες. Ο Κάτω Όλυμπος χωρίζεται από τον Άνω Όλυμπο με το ρέμα της Ζηλιάνας και από την Όσσα με την κοιλάδα που διαμορφώνει ο Πηνειός ποταμός και η έκτασή του είναι 12.300 εκτάρια. Αν και απέχει μόλις 11 χιλιόμετρα από τη θάλασσα εκτείνεται σε μεγάλο υψομετρικό εύρος, από 100 έως 1588 μέτρα, που είναι η κορυφή Μεταμόρφωση. Αρκετά ρέματα διαρρέουν την περιοχή και καταλήγουν στον ποταμό Πηνειό, με κυριότερα το Ξηρόρεμα και το Χαντάκια ρέμα.
Ο Κάτω Όλυμπος υπάγεται διοικητικά στους Νομούς Λάρισας και Πιερίας και στην ευρύτερη περιοχή του βρίσκονται οι Κοινότητες Καλλιπεύκη, Ιτέα, Γόννοι, Ραψάνη, Αιγάνη, Πυργετός, Παλαιοί Πόροι, Παλαιός Παντελεήμονας και Σκοτίνα. Ιδιαίτερος και εξίσου σημαντικός με τον φυσικό πλούτο είναι και ο αρχαιολογικός και ιστορικός πλούτος του Κάτω Ολύμπου. Κοντά στην Κοινότητα Σκοτίνα, στα Λείβηθρα βρισκόταν κατά την παράδοση ο τάφος του Ορφέα και στην περιοχή αυτή έχει ανασκαφεί νεκροταφείο της Ύστερης Εποχής του Χαλκού. Ενδεικτικά, από τα σπουδαιότερα ιστορικά – αρχαιολογικά μνημεία της ευρύτερης περιοχής είναι: οι μεταβυζαντινές εκκλησίες στη Σκοτίνα, το φράγκικο κάστρο του Πλαταμώνα, το βενετσιάνικο κάστρο του Παντελεήμονα, οι ναοί της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα και των Αγίων Θεοδώρων με τα ξυλόγλυπτα τέμπλα τους και την Αγία Τράπεζα. Ιδιαίτερη αξία παρουσιάζουν τα παλιά αρχοντικά της Ραψάνης και η παραδοσιακή μακεδονική αρχιτεκτονική πολλών σπιτιών των χωριών του Κάτω Ολύμπου.
Στη Ραψάνη γεννήθηκε ο θρύλος με το νέκταρ του Ολύμπου, όταν ο Διόνυσος, πλημμυρισμένος από χαρά για τους γιους που του χάρισε η Αριάδνη, μάζεψε εκλεκτό σταφύλι και πρόσφερε στους θεούς του Ολύμπου κρασί μοναδικό, νέκταρ. Σήμερα η Ραψάνη με τους αμπελώνες της, διατηρεί και συνεχίζει την παράδοση αυτή.
Οι κυριότερες ασχολίες των κατοίκων της περιοχής είναι η κτηνοτροφία, κυρίως στις κοινότητες του Νομού Λάρισας, η υλοτομία και η καλλιέργεια της αμπέλου και των ελαιοδέντρων. Η διαχείριση των δασών του Κάτω Ολύμπου γίνεται από το Δασαρχείο Λάρισας και τη Διεύθυνση Δασών Πιερίας. Τα παραγόμενα δασικά προϊόντα είναι η τεχνική ξυλεία οξιάς, ελάτης, πεύκης και δρυός καθώς και τα καυσόξυλα δρυός. Τα καυσόξυλα διατίθενται στους κατοίκους για την κάλυψη των ατομικών τους αναγκών και στο εμπόριο, κυρίως μέσω των δασικών συνεταιρισμών.
Στην περιοχή αυτή είχαμε την ευκαιρία να βαδίσουμε, με στόχο την κορυφή Γκόλιανη, (1242 m.) Ξεκινώντας πάνω από τη Ραψάνη μέσα σε ομίχλη, ακολουθούμε το εθνικό μονοπάτι Ο2 που συνδέει τον Όλυμπο με τον Κίσσαβο και καταλήγει στο Πήλιο. Καθαρό μονοπάτι με αρκετά σαφή σήμανση που κατά διαστήματα κόβεται από χωματόδρομο, κινείται αρχικά ανάμεσα σε πυκνή βλάστηση από πουρνάρια. Ψηλότερα συναντάμε οξιές στο ομορφότερο στάδιο του φθινοπωρινού κύκλου της ζωής τους με έντονα χρυσοκίτρινα χρώματα. Εδώ η ομίχλη υποχωρεί δίνοντας τη θέση της στον ήλιο που φωτίζει λαμπερά τον ασπροντυμένο Κίσσαβο. Είμαστε σε ένα μεγάλο πλάτωμα, από όπου ξεχωρίζει το κολωνάκι της πέτρινης κορυφής όπου φτάνουμε μετά από συνολική πορεία 2 περίπου ωρών καλύπτοντας μια απόσταση 6,5 χλμ.
Από εδώ έχουμε απέναντί μας τις μεγαλειώδεις ψηλές κορυφές του Ολύμπου σκεπασμένες με το πρώτο χιόνι της χρονιάς. Κάτω χαμηλά, οι ομίχλες κρύβουν το Αιγαίο. Είναι μια Κυριακή πανέμορφη που μας βρίσκει εδώ, μεταξύ Φθινοπώρου και Χειμώνα.
ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
Την Κυριακή 14/11 θα ανεβούμε στην κορυφή Αυγό (2148 μ.) ξεκινώντας από το Λιβαδοχώρι. Ώρες ανάβασης 3.30’ Περισσότερες πληροφορίες για τις δραστηριότητες του συλλόγου στα γραφεία μας – Μπότσαρη 2, 2ος όροφος (δίπλα στον ΟΤΕ) κάθε Παρασκευή 9-10 μ.μ. στην ιστοσελίδα μας trikalasport.gr, καθώς και στη σελίδα μας στο Facebook.