ΑθλητικαΆρθρα – Απόψεις

Σ.Π.ΟΡ.Τ – Ανάβαση στην Πλάκα της Λουπάτας

12 Sep 2024

Το τέλος των Αγράφων είναι η νότια αρχή της κεντρικής Πίνδου ή αλλιώς τα ορεινά Τρίκαλα. Ο Πορταϊκός ποταμός, ο αυχένας της Γκρόπας και το ρέμα του Βαθυρρέματος είναι το βόρειο όριο των Αγράφων. Από την Γκρόπα ξεκινά η κορυφογραμμή του συγκροτήματος του Αυγού μήκους 25 χιλιομέτρων με κύριες κορυφές το Καρατζούνη 1717μ., την Λουπάτα 2066μ., την Μαρόσα 2022μ., το Αυγό 2148μ. και τελειώνει στην Τσούκα 1727μ. πάνω από το Δροσοχώρι. Στα δυτικά το συγκρότημα του Αυγού τελειώνει στον Αχελώο και περικλείεται από τον οδικό άξονα Μεσοχώρα – Στουρναρέϊκα – Ελάτη – Περτούλι – Γαρδίκι.

Η κορυφογραμμή είναι βατή εκτός από ένα σημείο ανάμεσα σε Λουπάτα και Μαρόσα όπου απαιτείται αναρρίχηση. Ο σύλλογος μας έχει περπατήσει όλη την κορυφογραμμή, είτε με αφετηρία τα μαντριά των Στουρναρέικων μέχρι το Αυγό και κατάβαση στο Λιβαδοχώρι, είτε από το Δροσοχώρι ως το Αυγό με επιστροφή. Υπάρχουν όμως άλλες δυο κορυφές η μία, πασίγνωστη, απέναντι από την Ελάτη, το Μαυροπούλι 1721μ. και μια άγνωστη η Πλάκα 1852μ. ένα χιλιόμετρο νότια της Λουπάτας, πάνω από το Παράμερο.

Αυτή ή άγνωστη στους ορειβατικούς κύκλους Πλάκα γίνεται ο στόχος της πρόσφατης εξόρμησής μας. Ξεκινάμε από το Παράμερο, ένα μικρό οικισμό με πολύ φιλόξενους ανθρώπους. Ακολουθούμε τον χωματόδρομο προς τα ανατολικά με σκοπό να περάσουμε την νότια απόληξη της απόκρημνης Πλάκας. Η δυτική της πλευρά είναι γκρεμός διακοσμημένος με σάρες, μόνο η ανατολική πλαγιά δίνει την δυνατότητα της ανάβασης σε ιδιαίτερα επικλινές έδαφος. Η νότια μύτη, γκρεμός και αυτή. Η ανάγκη όμως για πρόσβαση στα βοσκοτόπια της ανατολικής πλευράς ανάγκασε τους Παραμερίτες να σκάψουν σκαλοπάτια στο βράχο, την αποκαλούμενη Σκάλα.

Στο τέλος του «χωματόδρομου» αρχίζει μονοπάτι που οδηγεί στην Σκάλα. Η περσυνή πλημύρα έχει κάνει τον δρόμο κοίτη χειμάρρου, το μονοπάτι χάνεται μέσα στην πυκνή βλάστηση, η βλάστηση διακόπτεται από πρόσφατες κατολισθήσεις και εμείς, ακόμα και μπουσουλώντας ως αγριόχοιροι, προσπαθούμε να βρούμε το μονοπάτι. Λίγο πάνω, λίγο κάτω, κάπου εδώ είναι. Είναι γνωστό ότι κανένα εμπόδιο δεν μπορεί να ξεστρατίσει τον Σύλλογό μας από τον προορισμό του, ακόμα και όταν κάποιοι λιγοψυχούν. Μετά την σκάλα με αγαλλίαση συναντάμε φρέσκα εκκρίματα αγελάδας. Οι καλές μας αγελαδίτσες κρατούν από εδώ και πέρα το μονοπάτι καθαρό και εμείς ξαναγινόμαστε δίποδα στον κοπιαστικό ανήφορο μέχρι την κορυφή.

Με χορτάτα τα πόδια μας από ανήφορο και κατήφορο μετά την θερινή ραστώνη, κοιτώντας κλεφτά την ράχη της Πλάκας που μόλις φαίνεται, πίνουμε τον καφέ μας στο πατρικό του συνορειβάτη μας Αντώνη, τον οποίο και ευχαριστούμε θερμά.

ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Την Κυριακή 15/9 θα ανεβούμε στο Χατζή (2038 μ.) Εκκίνηση από τον οικισμό Σπίτια Μεσοχώρας (υψ. 1100 μ.) Ώρες ανάβασης 3.30’.

Περισσότερες πληροφορίες για τις δραστηριότητες του συλλόγου στα γραφεία μας – Μπότσαρη 2, 2ος όροφος (δίπλα στον ΟΤΕ) κάθε Παρασκευή 9-10 μ.μ. στην ιστοσελίδα μας trikalasport.gr, καθώς και στη σελίδα μας στο Facebook.

Trikalanews
Author: Trikalanews

Έφυγε από τη ζωή ο Κωνσταντίνος Μαργαρίτης

Έφυγε από τη ζωή ο Κωνσταντίνος Μαργαρίτης

Με βαθιά θλίψη ανακοινώνουμε την απώλεια του πολυαγαπημένου μας συζύγου, πατέρα, παππού, αδελφού και θείου Κωνσταντίνου Ευαγ. Μαργαρίτη …
Σύλληψη αλλοδαπού στον Βόλο για παραβίαση ωραρίου μουσικής σε καφέ-μπαρ

Σύλληψη αλλοδαπού στον Βόλο για παραβίαση ωραρίου μουσικής σε καφέ-μπαρ

Συνελήφθη χθες το βράδυ (11-10-2024) στον Βόλο ένας αλλοδαπός άνδρας από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Βόλου …
Με καλά νέα από τις Βρυξέλλες η έλευση του Γιώργου Αυτιά στα Τρίκαλα

Με καλά νέα από τις Βρυξέλλες η έλευση του Γιώργου Αυτιά στα Τρίκαλα

Μεγάλη επιτυχία και με καλά νέα είχε η έλευση του γνωστού Δημοσιογράφου και Ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Γιώργο Αυτιά στα …
Κόκκαλης σε Χατζηδάκη: Να ενεργοποιηθεί άμεσα νέο πρόγραμμα στήριξης τουριστικών επιχειρήσεων στην Θεσσαλία

Κόκκαλης σε Χατζηδάκη: Να ενεργοποιηθεί άμεσα νέο πρόγραμμα στήριξης τουριστικών επιχειρήσεων στην Θεσσαλία

Την αδήριτη ανάγκη για την ενεργοποίηση ενός νέου ευρωπαϊκού προγράμματος για την χρηματοδοτική στήριξη των τουριστικών επιχειρήσεων της Θεσσαλίας …