Διαβάστε επίσηςΕλλαδα

Ψηφιακός μετασχηματισμός: Το κράτος στο κινητό του πολίτη

7 Sep 2024

Η Ελλάδα επενδύει σε Τεχνητή Νοημοσύνη και νέες τεχνολογίες για την ψηφιοποίηση της δικαιοσύνης και της υγείας, με στόχο την αναβάθμιση των δημόσιων υπηρεσιών.

Η ελληνική κυβέρνηση προχωρά αποφασιστικά στον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους, με στόχο να καταστήσει διαθέσιμες όλες τις δημόσιες υπηρεσίες μέσω κινητών συσκευών. Όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, κατά τη διάρκεια της 4ης Μητροπολιτικής Συνόδου Θεσσαλονίκης, η κυβέρνηση σχεδιάζει να μεταφέρει όλες τις κρατικές λειτουργίες στο κινητό του πολίτη, πέρα από τα υπάρχοντα ψηφιακά πιστοποιητικά, με τη βοήθεια τεχνολογιών όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) και τα μικροδορυφόροι.

Ο κ. Παπαστεργίου ανέφερε ότι ήδη έχουν γίνει σημαντικά βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση, όπως η δημιουργία ενός ισχυρού ψηφιακού πορτοφολιού (wallet) και η ανάπτυξη εφαρμογών που επιτρέπουν την άμεση διακίνηση δεδομένων στις βάσεις του κράτους, αντί της έκδοσης πιστοποιητικών σε έγχαρτη ή ψηφιακή μορφή. Επίσης, η Ελλάδα ψηφιοποιεί ένα μεγάλο όγκο εγγράφων (1,2 δισεκατομμύρια έγγραφα) και δημιουργεί νέες υποδομές, όπως ο υπερυπολογιστής «Δαίδαλος», για να υποστηρίξει αυτές τις προσπάθειες.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός επεκτείνεται και σε τομείς όπως η δικαιοσύνη και η υγεία. Για παράδειγμα, η δικαιοσύνη βρίσκεται σε διαδικασία ψηφιοποίησης, με έργα όπως η ηλεκτρονική επίδοση δικογράφων, η δυνατότητα τηλεδιάσκεψης σε δικαστήρια και σωφρονιστικά καταστήματα, και η δυνατότητα χορήγησης αντιγράφων ποινικού μητρώου μέσω των ΚΕΠ στο gov.gr. Στην υγεία, αναπτύσσονται εφαρμογές για τη βελτίωση των υπηρεσιών προς τους πολίτες μέσω της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Ο υπουργός επίσης υπογράμμισε τη σημασία της συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα για την ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων, καθώς και την ανάγκη υλοποίησης των κατευθύνσεων που θέτει η ΕΕ με την «Πράξη για την ΤΝ» (AI Act), η οποία επιβάλλει στην Ελλάδα να εφαρμόσει συγκεκριμένα μέτρα για τη ρύθμιση της Τεχνητής Νοημοσύνης και τη διασφάλιση των δεδομένων που χρησιμοποιούνται από αυτήν.

Η πρόοδος του ψηφιακού μετασχηματισμού συνδέεται με την υλοποίηση μεγάλων επενδύσεων, όπως τα 1 δισεκατομμύριο ευρώ που σχεδιάζει να επενδύσει η Vodafone στην Ελλάδα για την ανάπτυξη νέων υποδομών και προϊόντων πέραν της διασυνδεσιμότητας, καθώς και τα προγράμματα της Microsoft για την ενσωμάτωση τεχνολογιών ΤΝ στον εργασιακό χώρο και την εκπαίδευση των εργαζομένων.

Trikalanews
Author: Trikalanews

Σε πλήρη λειτουργία από την Τετάρτη τα νέα γραφεία του Α.Σ. Καρδίτσας ΙΑΠΩΝΙΚΗ

Σε πλήρη λειτουργία από την Τετάρτη τα νέα γραφεία του Α.Σ. Καρδίτσας ΙΑΠΩΝΙΚΗ

Τα νέα γραφεία στην οδό Χαρίτου 12 θα είναι ανοιχτά καθημερινά για το κοινό με διευρυμένο ωράριο …
Η Πύλη τίμησε τον Άγιο Βησσαρίωνα

Η Πύλη τίμησε τον Άγιο Βησσαρίωνα

Η Υποδοχή της Τίμιας Κάρας του Αγίου Βησσαρίωνος στην Πύλη …
Σύγκρουση αυτοκινήτου με στρατιωτικό όχημα στη Λάρισα χωρίς σοβαρούς τραυματισμούς

Σύγκρουση αυτοκινήτου με στρατιωτικό όχημα στη Λάρισα χωρίς σοβαρούς τραυματισμούς

Οι επιβαίνοντες είχαν «άγιο» σε σφοδρό τροχαίο ατύχημα που σημειώθηκε στην οδό Σαρίμβεη, με ελαφρούς τραυματισμούς και υλικές ζημιές …
Εντοπισμός σορού αλλοδαπού κοντά στο Καταφύγιο "Σπήλιος Αγαπητός" στον Όλυμπο

Εντοπισμός σορού αλλοδαπού κοντά στο Καταφύγιο “Σπήλιος Αγαπητός” στον Όλυμπο

Η σορός μεταφέρθηκε σε προσβάσιμο σημείο από την Πυροσβεστική και παραδόθηκε σε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ για περαιτέρω διαδικασίες …