Για πρώτη φορά στην Κεντρική Ελλάδα, στο τμήμα Πυρηνικής Ιατρικής του ΙΑΣΩ Θεσσαλίας, πραγματοποιήθηκε σε ασθενή με μεταστατικό καρκίνο του προστάτη, η πρώτη στοχευμένη θεραπεία με Λουτέσιο – Lu 177. Ουσιαστικά, πρόκειται για μία ραδιενεργή ουσία που καταστρέφει τα καρκινικά κύτταρα προστατεύοντας, παράλληλα, τους γύρω υγιείς ιστούς. Η συγκεκριμένη θεραπεία στέφθηκε με επιτυχία και ο ασθενής πήρε εξιτήριο την ίδια μέρα, ενώ δύο μήνες αργότερα ακολούθησε η δεύτερη θεραπευτική συνεδρία με εμφανή αποτελέσματα καλυτέρευσης της κλινικής του εικόνας.
Θεοδώρα Αγγελοπούλου, Πυρηνική Ιατρός
Επιστημονικά Υπεύθυνη Τμήματος Πυρηνικής Ιατρικής ΙΑΣΩ Θεσσαλίας
Ο όρος «THERANOSTICS» προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις «θεραπεία» και «διάγνωση». Είναι η μέθοδος που μας επιτρέπει, συνδυάζοντας αυτούς τους δύο όρους και με τη χρήση ειδικών ραδιοφαρμάκων, «να βλέπουμε αυτό που θέλουμε να θεραπεύσουμε αλλά και να θεραπεύσουμε αυτό που βλέπουμε». Πρόκειται για μία από τις πιο προωθημένες εξελίξεις στο χώρο της ιατρικής και γι’ αυτό βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να αναγγείλουμε την έναρξη δύο νέων εξειδικευμένων θεραπειών που θα λαμβάνουν χώρα από εδώ και στο εξής στο τμήμα της Πυρηνικής Ιατρικής του ΙΑΣΩ Θεσσαλίας.
Αυτές περιλαμβάνουν τη στόχευση των νευροενδοκρινών όγκων του γαστρεντεροπαγκρεατικού συστήματος αλλά και του καρκίνου του προστάτη με τα θεραπευτικά ραδιοφάρμακα Lu-177-DOTATATE ή LUTATHERA και Lu-177-PSMA αντίστοιχα. Oι ραδιοϊσοτοπικές θεραπείες με τα παραπάνω ραδιοφάρμακα έχουν χρησιμοποιηθεί σε πληθώρα Κλινικών Κέντρων της Ευρώπης και της Αμερικής με θετικά αποτελέσματα. Αποτέλεσμα αυτής της θεραπευτικής πρακτικής είναι η μείωση του μεγέθους του όγκου, η βελτίωση της ποιότητας ζωής του ασθενή και φυσικά η αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης.
Για πρώτη φορά, στην Κεντρική Ελλάδα, στο τμήμα Πυρηνικής Ιατρικής του ΙΑΣΩ Θεσσαλίας πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η πρώτη στοχευμένη θεραπεία με ραδιενεργό Lu-177- PSMA σε πολυθεραπευμένο ασθενή με μεταστατικό ευνουχοάντοχο καρκίνο του προστάτη και με πολύ υψηλή τιμή του καρκινικού δείκτη PSA (PSA=600).
Το προστατικό μεμβρανικό αντιγόνο (PSMA) είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στην επιφάνεια του προστατικού καρκινικού κυττάρου. Η στόχευση του PSMA μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον εντοπισμό και τη θεραπεία των καρκινικών κυττάρων, τόσο μέσα στον προστάτη, όσο και σε απομακρυσμένα όργανα όπου έχουν διαπιστωθεί μεταστάσεις. Η στόχευση περιλαμβάνει τη σύνδεση ενός ραδιοϊχνιθέτη (Lu-177) που απελευθερώνει ακτινοβολία με κάποιο μικρό μόριο που προσδένεται στο PSMA επιτρέποντας την επίτευξη μεγάλης ακρίβειας στη θεραπεία των μεταστάσεων από τον καρκίνο του προστάτη σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος.
Η θεραπεία έγινε πολύ καλά ανεκτή από τον ασθενή, ο οποίος εξήλθε εντός της ημέρας. Μετά από δυο μήνες ακολουθήσε η δεύτερη θεραπευτική συνεδρία με θεαματική πτώση της τιμής του PSA (PSA=170) και χωρίς αιματολογική ή άλλη τοξικότητα πλην ήπιας ξηροστομίας. Είναι προγραμματισμένες άλλες δυο συνεδρίες για την ολοκλήρωση του θεραπευτικού σχήματος, οι οποίες λαμβάνουν χώρα κάθε 2 μήνες. Ο ασθενής βρίσκεται πάντα σε άμεση επικοινωνία με τον πυρηνικό ιατρό και τον παθολόγο-ογκολόγο του για τακτούς κλινικο-εργαστηριακούς ελέγχους και παρακολούθηση. Σύμφωνα με τον τελευταίο έλεγχο, ο ασθενής ανταποκρίνεται κλινικά (είναι ασυμπτωματικός) και βιοχημικά (με πτώση PSA>50%), στη νέα αυτή, επαναστατική και αντικαρκινική θεραπεία με ραδιενεργό Lu-177- PSMA.
Πρόκειται για μια πολλά υποσχόμενη θεραπευτική προσέγγιση που έχει δείξει όφελος στη συνολική επιβίωση τέτοιων ασθενών και είναι ήδη εγκεκριμένη στις Η.Π.Α. Για να εξασφαλιστεί εκ των προτέρων ότι η θεραπεία θα έχει θετική επίδραση και δικαιολογείται η χρήση της, η επιλογή των ασθενών είναι πολύ αυστηρή.
Στο ΙΑΣΩ Θεσσαλίας κάθε ασθενής έχει την ευκαιρία να επιλέξει θεραπευτικές μεθόδους πρωτοποριακές, στις οποίες μέχρι σήμερα δεν μπορούσε να έχει πρόσβαση, πάρα μόνο στο εξωτερικό. Σήμερα, δίπλα στο σπίτι του, του δίνεται αυτή η δυνατότητα. Στο ΙΑΣΩ Θεσσαλίας, μέσα στο ίδιο χώρο η άριστη λειτουργία των τμημάτων Παθολογοανατομικό, Παθολογικής Ογκολογίας, Ακτινοθεραπευτικό, το Κέντρο μαστού, τα τμήματα Πυρηνικής ιατρικής και Απεικονίσεων και πάνω απ’ όλα ο συντονισμός των ιατρικών ειδικοτήτων κάτω από το Ογκολογικό Συμβούλιο, καλύπτουν ολοκληρωτικά και εξατομικευμένα κάθε τον ογκολογικό ασθενή.