ΚοσμοςΠρωτοσέλιδα

Πρώτο κρούσμα mpox στη Σουηδία: Παγκόσμια ανησυχία μετά την κήρυξη έκτακτης ανάγκης από τον ΠΟΥ

15 Aug 2024

Η Σουηδία επιβεβαίωσε το πρώτο κρούσμα της πιο επικίνδυνης μορφής mpox εκτός Αφρικής, ενώ στην Ελλάδα, ο Υπουργός Υγείας ανακοινώνει την έναρξη εμβολιασμών από 22 Ιουλίου 2024 για την πρόληψη της ασθένειας.

Η Σουηδία επιβεβαίωσε το πρώτο κρούσμα του πιο σοβαρού τύπου της ασθένειας mpox (παλαιότερα γνωστής ως ευλογιά των πιθήκων) εκτός Αφρικής, σύμφωνα με ανακοινώσεις της κυβέρνησης. Το συγκεκριμένο στέλεχος, γνωστό ως Clade I, έχει προκαλέσει ανησυχία παγκοσμίως λόγω της αυξημένης μεταδοτικότητας και της σοβαρότητάς του, ειδικά μεταξύ παιδιών.

Το κρούσμα στην Σουηδία επιβεβαιώθηκε αφού ο ασθενής επέστρεψε από περιοχή της Αφρικής όπου είχε σημειωθεί μεγάλη έξαρση της νόσου. Η Σουηδική Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας διαβεβαίωσε ότι η χώρα έχει την απαραίτητη ετοιμότητα για διάγνωση, απομόνωση και θεραπεία, ενώ ο κίνδυνος για τη γενική πληθυσμό θεωρείται χαμηλός, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC).

Η επιδημία της mpox, που ξεκίνησε στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, έχει οδηγήσει σε περισσότερους από 17.000 κρούσματα και 548 θανάτους στην Αφρική μόνο το 2024, προκαλώντας την κήρυξη παγκόσμιας έκτακτης ανάγκης από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) για δεύτερη φορά σε δύο χρόνια. Η νόσος είναι γνωστή για τη μετάδοσή της μέσω στενής σωματικής επαφής και μπορεί να προκαλέσει σοβαρές δερματικές βλάβες, πυρετό, και μυϊκούς πόνους​

Ενημέρωση για την κατάσταση στην Ελλάδα

Με αφορμή την επιβεβαίωση του πρώτου κρούσματος του πιο σοβαρού τύπου της mpox στη Σουηδία, ο Έλληνας Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, προχώρησε σε ενημέρωση του κοινού μέσω ανάρτησής του στο X (πρώην Twitter). Ο Υπουργός ανακοίνωσε ότι από τις 22 Ιουλίου 2024 έχει ξεκινήσει η διάθεση του εμβολίου Jynneos, το οποίο προορίζεται για την πρόληψη της mpox, ιδιαίτερα σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Σύμφωνα με τον Υπουργό, το εμβόλιο συστήνεται κυρίως σε άνδρες που έχουν σεξουαλικές επαφές με άνδρες, διεμφυλικά άτομα, καθώς και επαγγελματίες υγείας που εργάζονται σε περιβάλλοντα με υψηλή έκθεση στον ιό. Επιπλέον, ο εμβολιασμός είναι διαθέσιμος για άτομα που έχουν έρθει σε στενή επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα mpox εντός των τελευταίων 14 ημερών.

Το Υπουργείο Υγείας επισημαίνει τη σημασία της πρόληψης μέσω του εμβολιασμού, καθώς η νόσος, αν και σπάνια, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές.

Trikalanews
Author: Trikalanews

Κώστας Τσιάρας στη Βουλή: Οι ενισχύσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ θα καταβληθούν κανονικά

Κώστας Τσιάρας στη Βουλή: Οι ενισχύσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ θα καταβληθούν κανονικά

Το σχέδιο δράσης εξυγίανσης του Οργανισμού θα υλοποιηθεί ώστε να υπάρχει δικαιοσύνη και διαφάνεια αλλά και ομαλή ροή των ευρωπαϊκών …
Εντυπωσιακή εκδρομή του Δ' ΚΑΠΗ Τρικκαίων στην Κόνιτσα και το Ζαγόρι

Εντυπωσιακή εκδρομή του Δ’ ΚΑΠΗ Τρικκαίων στην Κόνιτσα και το Ζαγόρι

Εντυπώσεις από εκδρομή του Δ΄ΚΑΠΗ Δήμου Τρικκαίων Εκδρομή στην Ι.Μ. Μολυβδοσκέπαστης, στην Κόνιτσα και τη γύρω περιοχή πραγματοποίησε το Δ΄ …
Εναρξη χειμερινών προβολών για τον Δημοτικό Κινηματογράφο Τρικάλων

Εναρξη χειμερινών προβολών για τον Δημοτικό Κινηματογράφο Τρικάλων

Με μία ελληνική (τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου) και δύο ιταλικές (την Τρίτη και την Τετάρτη 15 και 16 Οκτωβρίου) ταινίες …
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στα Τρίκαλα λόγω έργων ανάπλασης έως τις 22 Οκτωβρίου

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στα Τρίκαλα λόγω έργων ανάπλασης έως τις 22 Οκτωβρίου

Ο Δήμος Τρικκαίων ενημερώνει ότι με βάση αποφάσεις της Δ/νσης Αστυνομίας Τρικάλων θα υπάρξουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις  …