Η μεταφορά της υπόθεσης στη Βουλή αντί στη Δικαιοσύνη επιβεβαιώνει την προσπάθεια αποφυγής ουσιαστικών ευθυνών – Αντί για απόδοση δικαιοσύνης, επιλέγεται η πολιτική διαχείριση του εγκλήματος των Τεμπών.
Η παραίτηση του Χρήστου Τριαντόπουλου και η πρόταση για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής στη Βουλή, αντί για μια ανεξάρτητη και εις βάθος δικαστική έρευνα, δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια ελεγχόμενη διαχείριση της υπόθεσης. Η απόφαση αυτή, σε μια υπόθεση που συγκλόνισε τη χώρα, αντί να αποκαλύψει την αλήθεια, φαίνεται να τη θάβει πίσω από κοινοβουλευτικά διαδικαστικά τερτίπια.
Η Νέα Δημοκρατία, που έσπευσε να υπερψηφίσει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ, αλλά και η στάση του ΣΥΡΙΖΑ, που δείχνει να αποδέχεται τον περιορισμό της έρευνας σε συγκεκριμένα πρόσωπα, δημιουργούν εύλογες υποψίες ότι η διαδικασία αυτή δεν έχει στόχο την απόδοση πραγματικών ευθυνών. Αντί να προχωρήσει η δικαστική έρευνα, που αποτελεί τη μόνη θεσμική οδό για τη διαλεύκανση ενός εγκλήματος τέτοιας κλίμακας, η υπόθεση μεταφέρεται σε ένα πολιτικό πεδίο όπου η κυβερνητική πλειοψηφία μπορεί να ελέγξει την εξέλιξή της.
Το ερώτημα είναι απλό: Γιατί να μην αφεθεί η υπόθεση στη Δικαιοσύνη; Γιατί να μετατραπεί σε μια κοινοβουλευτική έρευνα, όπου η τελική απόφαση θα ανήκει στη Νέα Δημοκρατία, το κόμμα που κυβερνά και επί των ημερών του συνέβη η τραγωδία;
Οι οικογένειες των θυμάτων αντιδρούν έντονα και δικαίως. Ζητούν δικαιοσύνη, όχι πολιτικά παιχνίδια. Η Μαρία Καρυστιανού, πρόεδρος του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων Τεμπών 2023, καταγγέλλει την προσπάθεια “ξεπλύματος” του Τριαντόπουλου, ο οποίος κατηγορείται για την αλλοίωση του χώρου του δυστυχήματος. Τονίζει ότι η Προανακριτική δεν είναι η λύση, καθώς η κυβερνητική πλειοψηφία θα επιβάλει το δικό της πόρισμα, καθιστώντας τα υπόλοιπα πορίσματα των κομμάτων απλώς διαδικαστικές λεπτομέρειες.
Ο ίδιος ο παραιτηθείς υφυπουργός, στις δηλώσεις του, κάνει λόγο για «άκριτη εργαλειοποίηση της τραγωδίας», προσπαθώντας να εμφανιστεί ως θύμα πολιτικής στοχοποίησης. Όμως, η εργαλειοποίηση βρίσκεται ακριβώς στην απόφαση να παραπεμφθεί η υπόθεση στη Βουλή και όχι στη Δικαιοσύνη.
Η ελληνική κοινωνία έχει δει πολλές τέτοιες επιτροπές. Πόσες, όμως, οδήγησαν σε πραγματική απόδοση ευθυνών; Η απάντηση είναι γνωστή: Καμία.
Η αλήθεια δεν πρέπει να γίνει προϊόν πολιτικών συναλλαγών. Οι οικογένειες των θυμάτων δεν ζητούν Προανακριτικές Επιτροπές. Ζητούν Δικαιοσύνη. Και η Δικαιοσύνη δεν απονέμεται μέσα στη Βουλή, αλλά στις δικαστικές αίθουσες.
Όταν η πολιτική παρεμβαίνει σε μια τόσο σοβαρή υπόθεση, το αποτέλεσμα είναι η απογοήτευση, η ατιμωρησία και η συγκάλυψη. Και αυτό δεν πρέπει να επιτραπεί.
Σ.Γ.