Με γνώμονα την ασφάλεια των εργαζομένων
Με έμφαση στην ασφάλεια των εργαζομένων του Δήμου Τρικκαίων από τεχνικές ειδικότητες, πραγματοποιήθηκε διήμερο εκπαιδευτικό πρόγραμμα στις 20 και 21 Μαρτίου.
Επρόκειτο για εργαζόμενους στα τμήματα Δημοτικού Φωτισμού και Αστικού Πρασίνου & Περιβάλλοντος, των διευθύνσεων Ανταποδοτικών Υπηρεσιών και Περιβάλλοντος & Αγροτικής Ανάπτυξης αντιστοίχως.
Ο αντιδήμαρχος Παναγιώτης Ντιντής έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ασφάλεια των εργαζομένων, αναλόγως του είδους των εργασιών και των απαιτήσεών τους.
Εξάλλου, το ίδιο το εκπαιδευτικό πρόγραμμα είχε ως αντικείμενο την ασφαλή εκτέλεση εργασιών σε ύψος και πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης των εργαζομένων.
Στον ασφαλή χώρο ανάμεσα στο διοικητήριο των παλιών φυλακών και στον παρακείμενο ιερό ναό, δόθηκε έμφαση στην ασφάλεια των εργαζομένων, με δεδομένο ότι οι πτώσεις από ύψος αποτελούν μια από τις κυριότερες αιτίες εργατικών ατυχημάτων παγκοσμίως.
Έτσι, όπως τόνισε ο πιστοποιημένος εκπαιδευτής κ. Πασχάλης Ζαφειριάδης, « η συγκεκριμένη εκπαίδευση έχει σκοπό να ενημερώσει τους συμμετέχοντες για τους κινδύνους που θα εκτεθούν όσοι πρέπει να χρησιμοποιήσουν φορητές σκάλες, σταθερά και κινητά ικριώματα και ανυψούμενες εξέδρες εργασίας για την εκτέλεση εργασιών σε ύψος, καθώς και τα μέτρα πρόληψης και ελέγχου των κινδύνων αυτών».
Αντίστοιχη πρωτοβουλία είχε υλοποιηθεί στον Δήμο Τρικκαίων το 2019, ενώ, σημειώνεται, ότι η συγκεκριμένη εκπαίδευση αποτελεί νομική απαίτηση.
Στόχος του εκπαιδευτικού προγράμματος ήταν να ενημερωθούν οι εργαζόμενοι
- για τα ατυχήματα που σχετίζονται με την εργασία σε ύψος,
- για την ισχύουσα Ελληνική και Ευρωπαϊκή Νομοθεσία που αφορά την εκτέλεση προσωρινών εργασιών σε ύψος,
- για την ιεράρχηση των μέτρων προστασίας έναντι πτώσεων,
- για την εκτίμηση και αξιολόγηση των κινδύνων,
- για την ορθή χρήση και έλεγχο του εξοπλισμού προστασίας και
- για την επιλογή ασφαλούς μεθόδου πρόσβασης.
Κατά τη διάρκεια του πρακτικού μέρους έγινε παρουσίαση όλων των μέσων ατομικής προστασίας (ΜΑΠ) που πρόκειται να χρησιμοποιήσουν οι εργαζόμενοι κατά την εκτέλεση εργασιών σε ύψος (κράνος, ζώνη και παρελκόμενα εξαρτήματα σύνδεσης) και δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα στη σωστή τοποθέτηση, ρύθμιση και έλεγχο τους εξοπλισμού τους.
Επισημάνθηκαν, ακόμη, οι κίνδυνοι από την κακή χρήση του εξοπλισμού, καθώς και τον κίνδυνο που διατρέχουν από το ορθοστατικό σοκ (suspension trauma), το οποίο προκαλείται από την παρατεταμένη ανάρτηση στην ζώνη ασφαλείας τους μετά από πτώση.
Σημαντικό μέρος του προγράμματος, καθώς και νομική απαίτηση, είναι η εκπαίδευση στην αντιμετώπιση των κρίσιμων καταστάσεων, όπως η διάσωση θύματος και η εκκένωση από ύψος.
Η διάρκεια της εκπαίδευσης ήταν 8 ώρες ημερησίως και πραγματοποιήθηκε από τον κ. Πασχάλη Ζαφειριάδη, πιστοποιημένο εκπαιδευτή για εργασία σε ύψος και περιορισμένους χώρους, εισηγητή του Ελληνικού Ινστιτούτου για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία, σύμβουλο και εκπαιδευτή σε μεγάλες επιχειρήσεις της χώρας μας, στους κλάδους της ενέργειας, των κατασκευών και της βιομηχανίας.
Από το γραφείο Τύπου του Δήμου Τρικκαίων