Πραγματοποιήθηκε η πλατιά σύσκεψη συντονισμού και κλιμάκωσης του αγώνα των πλημμυροπαθών, σύμφωνα με ανακοίνωση της Επιτροπής Πλημμυροπαθών Φαρκαδόνας.
«Σήμερα το απόγευμα στη Φαρκαδόνα, μετά από πρόσκληση της Επιτροπής Πλημμυροπαθών Φαρκαδόνας, έγινε η πλατιά, ανοιχτή σύσκεψη επιτροπών και εκπροσώπων πλημμυροπαθών από το νομό Τρικάλων με τη συμμετοχή μαζικών φορέων και σωματείων της περιοχής μας», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση και συνεχίζει:
«Ήταν μια πετυχημένη προσπάθεια για ένωση και συντονισμό των δυνάμεων των πλημμυροπαθών από όλο το δήμο Φαρκαδόνας αλλά και από άλλες περιοχές του νομού, καθώς και φορέων που στάθηκαν και στέκονται ακόμη αλληλέγγυοι στους πληγέντες. Άλλωστε έχουμε ξανασυναντηθεί όλοι αυτό το τελευταίο εξάμηνο. Από τις επόμενες μέρες της καταστροφής κιόλας, με την τροφοδοσία ειδών πρώτης ανάγκης, το ξελάσπωμα των σπιτιών, τη δημιουργία χώρου-στεκιού αλληλεγγύης στη Φαρκαδόνα, με αποστολές ειδών ανάγκης από τον καταυλισμό των αντίσκηνων στο γήπεδο του Γριζάνου έως και το καταυλισμό κοντέινερ στο Κουτσόχερο. Έχουμε ξανασυναντηθεί με πολλούς από τους συμμετέχοντες στην πανθεσσαλική σύσκεψη συντονισμού αγώνα το Νοέμβρη στη Λάρισαμε μετά από κάλεσμα του Εργατικού κέντρου Λάρισας, στο πανθεσσαλικό συλλαλητήριο το Δεκέμβρη στη Λάρισα, στους αγώνες των αγροτών, στο πανελλαδικό συλλαλητήριο των αγροτών στην Αθήνα, όπου συμμετείχαν και πλημμυροπαθείς αγρότες, κτηνοτρόφοι, επαγγελματίες, νοικοκυρές από την περιοχή μας. Οι αγωνιστικοί δεσμοί μεταξύ μας έχουν δοκιμαστεί το προηγούμενο διάστημα και ήρθε η ώρα για καλύτερη ένωση δυνάμεων, για πιο δυνατές αγωνιστικές διεκδικήσεις.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι της Επιτροπής Συνοικίας Αμπελακίων Τρικάλων, του Συλλόγου Πλημμυροπαθών Δημοτικής Ενότητας Μεγάλων Καλυβίων, της Επιτροπής Πλημμυροπαθών Κεραμιδίου, πλημμυροπαθείς της Φαρκαδόνας και άλλων χωριών του δήμου μας (Ζάρκο, Γεωργανάδες, Κλοκοτός κα..), οι πρόεδροι των Δημοτικών Κοινοτήτων Φαρκαδόνας και Κεραμιδίου. Επίσης, από σωματεία και φορείς, ο πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Τρικάλων, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων «η Άνοιξη», εκπρόσωπος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών, καθώς και εκπρόσωποι του Στεκιού Αλληλεγγύης Πλημμυροπαθών που είχε στηθεί από σωματεία το Σεπτέμβρη στα Τρίκαλα».
«Στις τοποθετήσεις των εκπροσώπων και παρευρισκομένων πληγέντων κοινός τόπος ήταν η διαπίστωση της επιλεκτικής αδιαφορίας της κυβέρνησης, περιφερειακής και δημοτικής αρχής στην ικανοποίηση των αναγκών των πληγέντων. Καταγγέλθηκαν οι αποζημιώσεις ψίχουλα, τα άλυτα ζητήματα της στέγασης των πληγέντων, οι ελλείψεις ιατροφαρμακευτικής κάλυψης, η δαιδαλώδης και ατελείωτη γραφειοκρατία και του κόστους της που επωμίζονται οι αιτούμενοι, τα έργα αποκατάστασης που δεν γίνονται.
Στάθηκαν απέναντι στις κατευθύνσεις της κυβέρνησης και των Ολλανδών συμβούλων της να μην υλοποιηθούν μεγάλα έργα, που θα θωράκιζαν την περιοχή μας στη λογική του κόστους – οφέλους και των αντοχών της οικονομίας. Απέναντι στα σχέδια για ζώνες και περιοχές ελεγχόμενης πλημμύρισης που θα καταστρέψει τελικά χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης γης, κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, σπίτια και θα οδηγήσει σε εγκατάλειψη χωριών και στο ξεκλήρισμα μικρών αγροτο-κτηνοτρόφων. Απέναντι στα σχέδια για επιβολή αλλαγής καλλιεργειών που θεωρούνται υδροβόρες όπως είναι το βαμβάκι, και που θα ρίξει εξ’ ολοκλήρου στις πλάτες των αγροτών το κόστος αλλαγής του εξοπλισμού τους, του τρόπου δουλειάς τους, αλλαγές που δεν θα βαρύνουν την κυβέρνηση και σίγουρα δεν θα απασχολήσουν τα ειδικά συμβούλια της ΕΕ. Απέναντι στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για υλοποίηση του Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας Ανώνυμη Εταιρεία (ΟΔΥΘ ΑΕ), που μέσω της συγκέντρωσης και ελέγχου, τελικά θα οδηγήσει σε αύξηση της τιμής παροχής νερού ύδρευσης και άρδευσης, με σοβαρές επιπτώσεις στο κόστος παραγωγής για τους αγρότες, στην στη διαιώνιση της πλημμυρικής τρωτότητας και επικινδυνότητας. Μπροστά στην κατάσταση αυτή είναι ξεκάθαρο ποιοι είναι δίπλα και ποιοι απέναντι στους πλημμυροπαθείς αγρότες, επαγγελματίες, εργαζόμενους, συνταξιούχους», προσθέτει και τονίζει ότι:
«Αποφασίστηκε ομόφωνα ο περαιτέρω συντονισμός των Επιτροπών Πλημμυροπαθών και των Εργατικών Σωματείων και σε επίπεδο Φαρκαδόνας και Τρικάλων και η κλιμάκωση του αγώνα για την διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων των πλημμυροπαθών και που αφορούν σε
- Αποζημιώσεις για το 100% της ζημιάς σε σπίτια, καλλιεργήσιμη γη, κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, μαγαζιά, μηχανολογικό εξοπλισμό.
- Άμεση στέγαση με ευθύνη του κράτους για όσους πλημμύρησαν ή καταστράφηκαν τα σπίτια τους. Άμεση στέγαση για όσους το επιθυμούν σε κοντέινερς χωρίς να επωμίζονται οι ίδιοι τις συνδέσεις και την εξόφληση λογαριασμών ρεύματος, ύδρευσης και αποχέτευσης.
- Απαλλαγή των πληγέντων από δημοτικά τέλη, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, ΟΑΕΕ – ΟΓΑ, ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ. Να σταματήσουν οι όποιες διαδικασίες κατασχέσεων και πλειστηριασμών. Πάγωμα όλων των χρεών και χωρίς προσαυξήσεις για όσο διάστημα οι πληγέντες αδυνατούν να πληρώσουν.
- Να αποκατασταθούν άμεσα και να επαναλειτουργήσουν βρεφονηπιακοί σταθμοί, σχολικές μονάδες και οι υποδομές που υπέστησαν ζημιές.
- Να γίνει με κρατική ευθύνη και χωρίς ΣΔΙΤ, μελέτες και υλοποίηση ολοκληρωμένου σχεδίου έργων υποδομής που θα λύνει οριστικά το πρόβλημα σε όλες τις περιοχές που πλήττονται από πλημμύρες. Καθώς το πρόβλημα ξεκινά από τις πηγές των ποταμών και χειμμάρων, σε όλο το μήκος τους να γίνουν έργα συγκράτησης υδάτων, με φράγματα και ταμιευτήρες, τα οποία μπορούν να εξυπηρετήσουν την ασφάλεια, τη συγκράτηση των υδάτων, την ύδρευση και άρδευση, την παραγωγή ενέργειας. Στην περιοχή μας είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα του φράγματος στο Νεοχωρίτη ποταμό , που διεκδικούμε να γίνει , το οποίο έχει εξαγγελθεί πολλές φορές, έχουν δαπανηθεί χρήματα για μελέτες , εδώ και μια 20ετία, και δεν έχει προχωρήσει τίποτα.
Στην πορεία κλιμάκωσης του αγώνα και διεκδίκησης των αιτημάτων αποφασίστηκε:
• Το συντονιστικό αγώνα που προέκυψε να ξεκινήσει ένα γύρο ανοιχτών συσκέψεων – συνελεύσεων στα πλημμυρόπληκτα χωριά του δήμου Φαρκαδόνας μέσα στο Μάρτη για να ενημερωθούν οι κάτοικοί τους για τις εξελίξεις, να μην είναι έρμαια κάθε κακόβουλης προπαγάνδας.
Ταυτόχρονα μέσα στο Μάρτη:
- Συνάντηση με τον δήμαρχο Φαρκαδόνας την Πέμπτη 14 Μάρτη στις 12.30 μ.μ.
- Συνάντηση του συντονιστικού των πλημμυροπαθών με την αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων την Πέμπτη 21 Μάρτη στις 12.30 μ.μ.
- Συναντήσεις του συντονιστικού τακτικά για εκτίμηση της κατάστασης και των επόμενων κινήσεών μας
- Συνεργασία στα πλαίσια του πανθεσσαλικού συντονιστικού για συμμετοχή σε κινητοποιήσεις πανθεσσαλικής εμβέλειας, καθώς και στην προετοιμασία για κινητοποίηση διαμαρτυρίας με κάθοδο στην Αθήνα».