Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, στο πρόσωπο των υγειονομικών, δείχνει μια από τις πιο αδίστακτες εκφράσεις του σκληρού και στυγνού προσώπου της. Περίπου 8.500 άνθρωποι έμειναν χωρίς εργασία και εισόδημα, όμηροι μιας εκδικητικής και εγκληματικής κυβερνητικής πολιτικής. Από «ήρωες» του προηγούμενου χρόνου, βρίσκονται τώρα στο στόχαστρο της κυβερνητικής προπαγάνδας, ως «μολυσματικοί» και «επικίνδυνοι». Ο εκβιασμός, με πρόσχημα την υγεία και εργαλείο τον φόβο, λειτούργησε «νομιμοποιητικά» για τις παράλογες και αυταρχικές επιλογές της κυβέρνησης. Έτσι μπορεί να εξηγηθεί η σιωπή για την αδικία σε βάρος των σε αναστολή υγειονομικών. Σε απόλυτη ομοφωνία, η κυβέρνηση κα η ατύπως συμπολιτευόμενη αντιπολίτευση, μαζί με τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις επιλογές των ελίτ, έβαλαν πλάτη στην πολιτική της «υποχρεωτικότητας», κατηγόρησαν ως «ανεύθυνους» τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς, προετοιμάζοντας έτσι το έδαφος για την εκδικητική απομάκρυνσή τους από τα νοσοκομεία.
Η αδιαφορία, όμως, γι’ αυτήν την συμπεριφορά απλώνεται σ΄ όλο το φάσμα της αριστεράς, η οποία βλέπει έναν αγώνα που δεν χωράει στα προκατασκευασμένα σχήματα της, και στην πραγματικότητα στηρίζει στην πράξη, παρά τις όποιες ανούσιες και άσφαιρες φραστικές καταγγελίες, την κυβερνητική πολιτική επιλογή.
Αυτό που πρέπει να γίνει αντιληπτό είναι ότι η μάχη που δίνουν οι υγειονομικοί, ενάντια στην αναστολή εργασίας τους, δεν είναι αγώνας που αφορά αποκλειστικά και μόνο τους ίδιους. Είναι αντικειμενικά ένας αγώνας για όλη την κοινωνία. Οι υγειονομικοί σε αναστολή υπερασπίζονται το δικαίωμα στην εργασία, που μπορεί να χτυπιέται βάναυσα με τις δικές τους αναστολές, τίθεται όμως σε αμφισβήτηση και για όλη την κοινωνία, με τον κορωνοϊό να έχει γίνει ένα εργαστήριο εργασιακής επισφάλειας, τηλεργασίας, εργοδοτικής αυθαιρεσίας. Οι υγειονομικοί σε αναστολή, έχοντας τεράστια πείρα, όχι μόνο λόγω των χρόνων προϋπηρεσίας στο ΕΣΥ, αλλά και λόγω της συμμετοχής τους στην πρώτη γραμμή του αγώνα ενάντια στον κορωνοϊό για σχεδόν 2 χρόνια, αντιλαμβάνονται τις πραγματικές ανάγκες του δημοσίου συστήματος Υγείας, γι’ αυτό και θέτουν ως βασικό τους αίτημα την ουσιαστική ενίσχυση του ΕΣΥ. Οι υγειονομικοί σε αναστολή, αμφισβητούν τους μονόδρομους-λαβύρινθους της κυβέρνησης, εναντιωμένοι στην οικοδόμηση ενός καθεστώτος ανελευθερίας με υγειονομικό μανδύα, που μέχρι τώρα μπορεί να βάζει στο στόχαστρο τους ανεμβολίαστους, ήρθε όμως για να μείνει με σκοπό την επιβολή του σε όλους.
Όταν η κυβέρνηση Μητσοτάκη φέρεται με τέτοιο ανάλγητο τρόπο σε ένα τόσο νευραλγικό πόστο εργαζομένων, όπως είναι οι υγειονομικοί, μπορεί να φανταστεί ο οποιοσδήποτε τι μπορεί να ετοιμάσει για την συνέχεια στο σύνολο του Ελληνικού Λαού…
Γιώργος Μισιάκας