Φοιτητές από όλη την Ελλάδα θα συνδράμουν στο ερευνητικό αρχαιολογικό έργο!
Από την πρώτη στιγμή της έναρξης των ανασκαφών στον Αρχαιολογικό χώρο του Πετρωτού, τα ευρήματα ήταν εντυπωσιακά και μοναδικά αλλάζοντας τα μέχρι σήμερα δεδομένα που είχαμε για τη Δυτική Θεσσαλία. Ο χρόνος αρχίζει να μετράει από την Εποχή του Χαλκού και κυλάει ασταμάτητα, δείχνοντας ότι η ανθρώπινη παρουσία συνόδευε διαχρονικά τον τόπο, αναπτύσσοντας σπουδαία κοινωνική και οικονομική δράση.
Αυτός είναι και ο λόγος που φοιτητές από όλα τα Πανεπιστήμια της χώρας, επιλέγουν να σπεύσουν στο Πετρωτό του Δήμου Φαρκαδόνας, συμμετέχοντας εθελοντικά στις ερευνητικές ανασκαφές ώστε να ζήσουν από κοντά την αποκάλυψη του αρχαιολογικού πλούτου της περιοχής.
Το Trikalanews.gr μίλησε με την Μαρία Βαϊοπούλου προϊστάμενη της ΛΔ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και υπεύθυνη της ανασκαφής, η οποία επιβεβαίωσε το έντονο ενδιαφέρον των σπουδαστών και μάλιστα σε μια εποχή όπως το καλοκαίρι και σε μια περιοχή στην καρδιά του θεσσαλικού κάμπου.
Αυτή τη φορά, επτά σπουδαστές θα φιλοξενηθούν από την Εφορία Αρχαιοτήτων και είναι μια πραγματικά σημαντική δράση, μιας και ο αρχαιολογικός χώρος «ανοίγει» μπροστά στα μάτια όλης της χώρας αλλά και όλων των επιστημονικών φορέων.
Η ανασκαφή στη θέση Ασβεσταριά του Πετρωτού ξεκίνησε με την έναρξη των εργασιών βελτίωσης της εθνικής οδού Τρικάλων – Λάρισας, ως σωστική ανασκαφή. Με την πάροδο του χρόνου και με τις άκρως σημαντικές ανακαλύψεις, μετατράπηκε σε επιστημονική – συστηματική ανασκαφή. Έφερε στο φως 27 κτήρια και 45 τάφους.
Πρόκειται για έναν οικισμό με διαχρονική κατοίκηση που ξεκινά από το 3.000 Π.Χ. και εκτείνεται στο 1.100 Μ.Χ. Χαρακτηρίζεται ως ένας άκρως σημαντικός οικισμός που δίνει στοιχεία για την εποχή του Χαλκού με την σκαπάνη να θεωρείται ως μια από τις σημαντικότερες της χώρας αλλά και των Βαλκανίων. Χρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο πολιτισμού, το Ινστιτούτο Επιστημονικών Μελετών και στην παρούσα φάση από το Ίδρυμα Ψίχα.